‘Ενα long weekend στην Χαλκιδική με τα top beach bars, ταβέρνες , ξενοδοχεία και ... φούρνους!

Καθένα από τα τρία πόδια της Χαλκιδικής έχει τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα και προσελκύει διαφορετικού είδους επισκέπτες. Ωστόσο, αν δεν έχετε ακόμα επισκεφτεί τη «βασίλισσα του Βορρά», η χερσόνησος της Κασσάνδρας είναι ιδανικός προορισμός για την πρώτη φορά. Συνδυάζει αρμονικά εξωτικές παραλίες με καλοστημένα beach bars και ταβέρνες-σημεία αναφοράς για τη γαστρονομία της ευρύτερης περιοχής. Σημείο εκκίνησής μας, το αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Καθένα από τα τρία πόδια της Χαλκιδικής έχει τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα και προσελκύει διαφορετικού είδους επισκέπτες. Ωστόσο, αν δεν έχετε ακόμα επισκεφτεί τη «βασίλισσα του Βορρά», η χερσόνησος της Κασσάνδρας είναι ιδανικός προορισμός για την πρώτη φορά. Συνδυάζει αρμονικά εξωτικές παραλίες με καλοστημένα beach bars και ταβέρνες-σημεία αναφοράς για τη γαστρονομία της ευρύτερης περιοχής. Σημείο εκκίνησής μας, το αεροδρόμιο «Μακεδονία»


Ρεπορτάζ Γιάννη Παπαδημητρίου στην Καθημερινή

Πρώτη μέρα, Σάνη

 16.00-20.00: Ξεκινώντας για τη χερσόνησο της Κασσάνδρας, γεμίστε το ρεζερβουάρ σας στο πρώτο βενζινάδικο που θα συναντήσετε στο δεξί σας χέρι, στην Καρδία. Εκεί, η τιμή του λίτρου κυμαίνεται γύρω στο 1,65 ευρώ, ενώ στα πρατήρια της Χαλκιδικής κοστίζει κατά μέσο όρο 1,75 ευρώ. Για την ακρίβεια, όσο κατεβαίνετε το πόδι, τόσο ακριβαίνει. Υπολογίστε ότι για τις βόλτες του τριημέρου θα χρειαστείτε περίπου 35 λίτρα, άρα σχεδόν 58 ευρώ. Υστερα από σαράντα πέντε λεπτά, ακολουθώντας τις πινακίδες, θα φτάσετε στην περιοχή της Σάνης. Είτε παρκάρετε μέσα στη μαρίνα, όπου πληρώνετε 20 ευρώ και μπορείτε να εξαργυρώσετε την απόδειξη στα τοπικά μαγαζιά, είτε αφήνετε το αμάξι σας στην ευθεία που καταλήγει στην τελευταία διασταύρωση. Γύρω στις 17.30, θα βρίσκεστε σε έναν πανέμορφο αμμουδερό κόλπο, με κρυστάλλινα νερά. Αν θέλετε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε ένα δροσερό κοκτέιλ, κατευθυνθείτε προς τη δεξιά πλευρά της παραλίας, στο «Sea you up». Οι λευκές ομπρέλες, οι αναπαυτικές ξαπλώστρες, που είναι τοποθετημένες σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους, τα γιοτ που πηγαινοέρχονται και ο προσεγμένος κόσμος, που συνήθως διαβάζει βιβλία ή ξεφυλλίζει διεθνή περιοδικά, δημιουργούν μια αύρα κοσμοπολιτισμού. Αν πάλι έχετε διάθεση για δυνατή μουσική και για πιο νεανικό κοινό, πηγαίνετε στο beach bar «Ανεμος», στην αριστερή πλευρά του κόλπου. Οποια και αν είναι η επιλογή σας, μη φύγετε πριν από το ηλιοβασίλεμα. Κοιτώντας κανείς το σημείο όπου ενώνεται ο ουρανός με τη θάλασσα, έχει την αίσθηση ότι ο ήλιος δύει μέσα στο νερό.


 20.00-22.30: Μόλις τελειώσετε το μπάνιο σας, περπατήστε στην πλακόστρωτη μαρίνα της Σάνης. Τα φωτισμένα σκάφη, τα περιποιημένα παρτέρια με το γκαζόν και τα ομοιόμορφα αρχιτεκτονικά καταστήματα θα σας κάνουν να νιώσετε ότι βολτάρετε στη Γαλλική Ριβιέρα. Για φαγητό, καθίστε δίχως δεύτερη σκέψη στις ξύλινες καρέκλες του «Βοσπόρου». Σπιτικό κόκκινο κρασί, νόστιμα ψητά και λαχταριστές τηγανητές πατάτες (από 15 ευρώ το άτομο). Αν πάλι σας το επιτρέπει το μπάτζετ σας, μια εξαιρετική επιλογή είναι το εστιατόριο «Ντομάτα», του σεφ Χρύσανθου Καραμολέγκου (από 40 ευρώ το άτομο χωρίς κρασί). Μυρωδικά απευθείας στα πιάτα, από τον οργανωμένο κήπο που περικυκλώνει το κτίριο της κουζίνας, φρέσκα ψάρια από τη Χαλκιδική και λιτές γεύσεις, που υμνούν την ελληνική γαστρονομία. Η κράτηση είναι απαραίτητη.

 Tip: Οπωσδήποτε πάρτε μαζί σας σπρέι για τα κουνούπια. Φέτος, είναι τόσο πολλά, που ενδέχεται να σας χαλάσουν τη βραδιά.

 

 Δεύτερη μέρα, Παλιούρι

 11.00-19.00: Πρωινό στο ξενοδοχείο ή, σε περίπτωση που μένετε σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, μπουγάτσα με κρέμα από το φούρνο του «Λεμονή». Ο,τι και να δοκιμάσετε από τη συγκεκριμένη αλυσίδα αρτοποιείων, θα σας δικαιώσει, όμως η μπουγάτσα του είναι ασύγκριτη. Χορταστική και γλυκιά όσο πρέπει, για να μη λιγωθείτε. Επειτα (αφού χωνέψετε), είναι ώρα για μπάνιο. Μολονότι έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε δεκάδες αμμουδιές, η καλύτερη παραλία είναι στο Παλιούρι, στο νοτιότερο άκρο της χερσονήσου. Πρόκειται για έναν κόλπο περίπου ενάμισι χιλιομέτρου, με χρυσαφένια ψιλή άμμο, ο οποίος περιβάλλεται απ’ άκρη σ’ άκρη με ψηλόλιγνα πεύκα. Κατά μήκος της ακτογραμμής, εκατέρωθεν του εγκαταλελειμμένου «Ξενία», λειτουργούν τρία διαφορετικά beach bars. Το πιο ισορροπημένο, από άποψη τιμής, υπηρεσιών και ταυτότητας κόσμου, είναι η «Λευκή Αμμος». Οι τεράστιες ξύλινες ξαπλώστρες της μοιάζουν με κρεβάτια! Ξαπλώστε, παραγγείλτε έναν παγωμένο καφέ ή έναν φυσικό χυμό από φρούτα της εποχής και αφεθείτε στα χάδια του ήλιου. Αν πεινάσετε, προτιμήστε τη φρουτοσαλάτα. Επειδή κυριολεκτικά επικρατεί το αδιαχώρητο, καλό θα ήταν να κάνετε κράτηση· ειδικά αν σας αρέσουν οι ξαπλώστρες μπροστά στη θάλασσα. Επίσης, μπορείτε να νοικιάσετε ένα θαλάσσιο ποδήλατο με τσουλήθρα (15 ευρώ/ώρα) από το «Sideris Water Sports» και να κάνετε βουτιές στον διάφανο βυθό.

 19.30-22.00: Μετά το μπάνιο, θα οδηγήσετε περίπου πέντε λεπτά για να φτάσετε στο χωριό. Στρίψτε δεξιά στην κεντρική γέφυρα και αφήστε το αμάξι σας στον ελεύθερο χώρο δίπλα στο σχολείο. Περπατήστε όλο ευθεία για οκτακόσια μέτρα και σταθείτε στη μέση του δρόμου. Αριστερά, κατάφυτοι μικροί λόφοι. Δεξιά, η θάλασσα που βάφεται από το κόκκινο του ήλιου και στο βάθος η επιβλητική κορυφή του Αθω! Θα ζήσετε ένα από τα πιο μαγευτικά ηλιοβασιλέματα της χώρας. Με το που βραδιάσει, επιστρέψτε στο αυτοκίνητο και χαράξτε πορεία νότια, προς τα Λουτρά. Η ταβέρνα «Villa Stasa», κρεμασμένη πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο με θέα στη θάλασσα, φημίζεται για την καραβιδομακαρονάδα της και τις γεμιστές πιπεριές με τυρί. Τα ψάρια είναι από καΐκια του χωριού, οι πατάτες είναι χειροποίητες και το χταπόδι ψημένο σε ιδανική θερμοκρασία, ώστε να μην αφυδατώνεται και γίνεται σαν λάστιχο (από 25 ευρώ το άτομο χωρίς κρασί).

 22.30-00.00: Για τη βραδινή σας έξοδο υπάρχουν κάμποσες επιλογές. Μία είναι να παραμείνετε στο ίδιο μαγαζί (ποτό από 6 ευρώ), αρκεί να κατεβείτε τις εξωτερικές σκάλες και να αράξετε στο μπαρ του. Τα τραπεζάκια, που καλύπτονται από πελώρια πεύκα, είναι ακριβώς πάνω στο κύμα και τις μέρες που έχει πανσέληνο νομίζεις ότι μπορείς να ακουμπήσεις το φεγγάρι. Αλλο ένα μπαρ, αντίστοιχης ατμόσφαιρας, με ποιοτική χαλαρή μουσική και ασυναγώνιστη θέα, είναι αυτό του ξενοδοχείου «Porto Valitsa» (ποτό από 7 ευρώ). Και αν επιθυμείτε να ξενυχτήσετε, τότε ο τελευταίος σας σταθμός θα είναι η «Orca» (ποτό από 7 ευρώ) στο Πευκοχώρι. Είναι τόσο μυστήρια η αύρα του μαγαζιού, με το κατάλευκο σκηνικό μπροστά στη θάλασσα, που θαρρείς ότι έχει κάθε βράδυ πανσέληνο.

 Tip: Προσοχή στο δρόμο! Πέραν του ότι έχει πολλές διαδοχικές στροφές, κυκλοφορούν και αρκετοί μεθυσμένοι.

 

Τρίτη μέρα, Παλιούρι, Πευκοχώρι ή Κρυοπηγή, Πολύχρονο

11.00-17.00: Φοράτε τα μαγιό σας, αναχωρείτε από το δωμάτιο και πηγαίνετε δίχως καθυστέρηση στην παραλία. Αν πάλι θέλετε να συνδυάσετε το μπάνιο σας με beach bar, απλώστε την πετσέτα σας στις ξαπλώστρες του απομονωμένου «Ναυαγού», στο Παλιούρι. Ατμοσφαιρική μουσική, όμορφος κόσμος, οι ομπρέλες σε καλή απόσταση μεταξύ τους κι ένα υπερυψωμένο μπαρ στο κέντρο του μαγαζιού, όπου θα βρείτε από κλασικά κοκτέιλ μέχρι ποικιλία για ούζο. Αν δεν έχετε διάθεση για πολυκοσμία, η εναλλακτική επιλογή είναι ο άσημος όρμος της Καναπίτσας. Εδώ, πραγματικά η παραλία είναι βγαλμένη από χολιγουντιανή ταινία. Γαλαζοπράσινα νερά, παχιά άμμος και χαμηλά βράχια στα δεξιά, απ’ όπου μπορείτε να κάνετε βουτιές. Το μέρος δεν έχει αξιοποιηθεί τουριστικά, αλλά η μικρή καντίνα που διαθέτει σερβίρει στις ξαπλώστρες της τα απαραίτητα και σε πολύ οικονομικές τιμές: καφέ, τοστ, χυμούς, παγωτά (χύμα) και ωραίες παγωμένες μπίρες.

17.30-19.00: Μια και η Κυριακή είναι η μέρα της επιστροφής, θα πρέπει να αποχωριστείτε τη θάλασσα πιο νωρίς. Για γρήγορο, ποιοτικό και οικονομικό φαγητό, κάντε μια στάση στο «Rustic» (από 9 ευρώ το άτομο με κρασί/μπίρα), στο Πευκοχώρι. Καινούργιο, καλαίσθητο μαγαζί, του οποίου η κουζίνα βασίζεται αποκλειστικά στο κοτόπουλο. Μάλιστα, η πρώτη ύλη είναι βιολογική και έρχεται απευθείας από τον κάμπο Μεσημερίου στην Εδεσσα. Αξίζει να δοκιμάσετε τον καλοψημένο γύρο κοτόπουλο και τη σαλάτα του μαγαζιού με τα φρούτα εποχής. Αν πάλι προτιμάτε να φάτε σε ταβέρνα, τότε το κατάλληλο μέρος είναι η «Πλατεία της Ανθούλας», η οποία στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό στην Κρυοπηγή (από 25 ευρώ το άτομο με ποτό). Το όλο σκηνικό, με τα μπλε μεταλλικά τραπεζάκια, τα λευκά τραπεζομάντιλα και τις δεκάδες πολύχρωμες γλάστρες, θυμίζει παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Το μενού περιλαμβάνει πολλά πιάτα, από ζυμαρικά παραγωγής τους μέχρι ψητά σχάρας, αλλά το καλύτερο είναι να συμβουλευτείτε την Ανθούλα για τα μαγειρευτά της ημέρας.

 19.30-20.30: Για να τελειώσετε ιδανικά το τριήμερό σας στην Κασσάνδρα, αναζητήστε τη νέα άφιξη στην παραλία του Πολύχρονου, το μπαρ «Norte». Καθίστε σε ένα από τα τραπεζάκια του μπαλκονιού, παρατηρήστε στο βάθος την κορυφή του Αθω να ξεπροβάλλει μέσα από τον πυρακτωμένο ορίζοντα και παραγγείλτε στον Παντελή ένα κοκτέιλ «lemon pie» (μόνο 7 ευρώ, στα υπόλοιπα beach bars τα κοκτέιλ έχουν 10 ευρώ). Σηκώστε τα στυλάτα ποτήρια, με το πασπαλισμένο μπισκότο ολόγυρά τους, και πιείτε στην υγειά του επόμενου τριήμερου. Μπορεί να είναι πικρό όταν πέφτει η αυλαία των διακοπών, αλλά, αν ο επίλογος είναι μοναδικός, τότε μας γλυκαίνει λίγο τη στενοχώρια. Αυτήν ακριβώς τη γεύση έχει και το «lemon pie»: γλυκόξινη.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

 Εστιατόριο-μπαρ «Sea you up», μαρίνα Σάνης, Τ/23740-99.500

 Beach bar «Anemos», Ακτή Σάνης, Τ/23740-31.690

 Ταβέρνα «Βόσπορος Grill House», μαρίνα Σάνης, Τ/23740-99.500 (τηλεφωνικό κέντρο, ζητήστε να σας συνδέσουν)

 Εστιατόριο «Ντομάτα», μαρίνα Σάνης, Τ/23740-99.500

 Φούρνος «Λεμονή», Παλιούρι, Πευκοχώρι, Χανιώτη, Πολύχρονο, Τ/23740-20.730 (Πευκοχώρι)

 Beach bar «Λευκή Αμμος», Παραλία Παλιουρίου, Τ/6981-190.191

 Ταβέρνα «Villa Stasa», Λουτρά Αγ. Παρασκευής, Τ/23740-71.227

 Μπαρ στο ξενοδοχείο «Porto Valitsa», Παλιούρι, Τ/23740-92.007

 Bar «Orca», Πευκοχώρι, Τ/23740-63.162

 Beach bar «Ναυαγός», Παλιούρι, Τ/6976-695.451, 6947-283.383

 Εστιατόριο «Rustic», Πευκοχώρι, Τ/23740-63.704

 Ταβέρνα «Πλατεία της Ανθούλας», Κρυοπηγή, Τ/23740-53.001

 Beach bar «Norte», Πολύχρονο, Τ/23740-52.243

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ