Ο πάπας Φραγκίσκος έγινε 80 χρονών - Δείτε σπάνιες φωτογραφίες του πιο ανατρεπτικού πάπα των τελευταίων αιώνων

Ογδόντα ετών έγινε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος και -όπως αναφέρει ο ιταλικός τύπος- οι ευχές φτάνουν ασταμάτητα απ' όλο τον κόσμο, ενώ η Αγία Έδρα δημιούργησε στο Twitter το χάσταγκ «#Pontifex80».

«Τα γηρατειά, βέβαια, μας τρομάζουν», παραδέχθηκε με ειλικρίνεια, όταν οι συνεργάτες του τού δώρισαν το έργο του Κικέρωνα «De senectute» (Περί γήρατος).

«Σας ζητώ να προσευχηθείτε, ώστε στα γηρατειά μου να μπορώ να παράξω αποτελεσματικό έργο με βαθύ θρησκευτικό πνεύμα αλλά και ευθυμία», είπε ο Ποντίφικας στους κληρικούς και υπαλλήλους του Βατικανού που έσπευσαν να του ευχηθούν «να τα εκατοστήσει».

Νωρίς το πρωί ο πάπας πήρε μέρος σε λειτουργία στο παρεκκλήσι Παολίνα μέσα στο Βατικανό και αμέσως πήρε το πρωϊνό του μαζί με οκτώ άστεγους, πάντα στο εσωτερικό του παπικού κρατιδίου. 

Η ανθρωπιά και η αμεσότητα είναι αναμφισβήτητα τα κύρια χαρακτηριστικά του. Παρά τις αντιστάσεις της πιο συντηρητικής πτέρυγας της Καθολικής Εκκλησίας, ο Φραγκίσκος συνεχίζει τη βαθιά προσπάθεια ανανέωσης, η οποία συμπεριλαμβάνει κινήσεις, όπως την δυνατότητα να μπορούν να λαμβάνουν τη θεία κοινωνία οι διαζευγμένοι, αλλά και να δίδεται άφεση αμαρτιών σε γιατρούς και γυναίκες που προχωρούν σε άμβλωση.
 

Who is who

Ο Χόρχε Μπεργκόλιο γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής από Ιταλούς γονείς. Μετά τις σπουδές του στη σχολή στο Βίλα Ντεβότο, εντάχθηκε στο τάγμα των Ιησουιτών στις 11 Μαρτίου 1958. Ο Μπεργκόλιο έλαβε πανεπιστημιακό τίτλο στη φιλοσοφία από το Κολέγιο Μάξιμο Σαν Χοσέ στο Σαν Μίγκελ, και στη συνέχεια δίδαξε λογοτεχνία και ψυχολογία στο Κολέγιο της Ιμακουλάδα (Αμώμου Συλλήψεως) στη Σάντα Φε, και το Κολέγιο του Σαλβαδόρ (Σωτήρος) στο Μπουένος Άιρες.

Χειροτονήθηκε ιερέας στις 13 Δεκεμβρίου 1969 από τον αρχιεπίσκοπο Χοσέ Ραμόν Καστελλάνο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και Θεολογική Σχολή του Σαν Μιγκέλ. Ο Μπεργκόλιο υπηρέτησε ως διδάσκαλος των δοκίμων και δίδασκε ως θεολόγος.

Κατά τη δεύτερη μέρα του κονκλαβίου του 2013, μετά από την παραίτηση του Βενεδίκτου ΙΣΤ΄, εξελέγη Πάπας. Αν και δεν είναι ο πρώτος μη Ευρωπαίος Πάπας (ο Γρηγόριος ο τρίτος, συριακής καταγωγής, διετέλεσε Πάπας από το 731 έως το 741), είναι ο πρώτος Νοτιοαμερικανός Πάπας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ