Top Women οι δυο γυναίκες που πήραν το Βραβείου Ζαχάρωφ: Θύματα σεξουαλικής δουλείας από το Ισλαμικό Κράτος

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης δόθηκε φέτος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Νάντια Μουράντ και Λαμίγια Χατζι Μπασάρ, Γιαζίντι απο το Ιράκ, θύματα σεξουαλικής δουλείας από το Ισλαμικό Κράτος και ακτιβίστριες.

Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016, οι δυο γυναίκες τιμήθηκαν ως αγωνίστριες κατά του Ισλαμικού κράτους και τις γενοκτονίας που έχει εξαπολύσει κατά των Γεζίντι.

Κατά τη διάρκεια των βραβείων συγκλόνισαν τα λόγια της Μπασάρ διηγώντας τις βάναυσες δοκιμασίες που πέρασε στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, τους αλλεπάλληλους βιασμούς, και το πώς παραμορφώθηκε από έκρηξη νάρκης προσπαθώντας να ξεφύγει.

Οι τρομακτικές στιγμές που έζησαν ήταν όταν «Ξεφύγαμε με την παιδική μου φίλη κι ένα κορίτσι 9 χρονών που επίσης βίαζαν αλλά πριν φτάσουμε σε ασφαλή περιοχή, η φίλη μου πάτησε νάρκη. Εξερράγη και το τελευταίο που θυμάμαι είναι οι κραυγές τους, το χειρότερο πράγμα που έχω ακούσει ποτέ».

Ενώ στην συνεχεία τόνισε πως «Πιστεύω ότι κατάφερα να δραπετεύσω, ώστε να μπορέσω να δώσω φωνή στα θύματα. Το Ζαχάρωφ μου δίνει τη δύναμη να συνεχίσω και γι αυτό αποφάσισα να γίνω η φωνή εκείνων δεν μπορούν να μιλήσουν»

 

Από την άλλη η Νάντια Μουράντ είπε «Βλέπουμε την Ευρώπη ως σύμβολο της ανθρωπότητας και η Ευρώπη σήμερα, το επιβεβαιώνει αυτό. Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει πρότυπο για τον κόσμο και για τη συνύπαρξη των λαών και των πολιτισμών».

Τον Αύγουστο του 2014 το Ισλαμικό Κράτος  προχώρησε στην υποδούλωση γυναικών και παιδιών, μεταξύ αυτών η Χατζί Μπασάρ και η Μουράντ πουλήθηκαν επανειλημμένα ως σκλάβες του σεξ.

 Η Νάντια Μουράντ κατάφερε να δραπετεύσει από το Ισλαμικό Κράτος τον Νοέμβριο του 2014, ενώ η Χατζί Μπασάρ την ακολούθησε τον Απρίλιο του 2016 με τη βοήθεια της οικογένειάς της που πλήρωσε διακινητές της περιοχής για τον σκοπό αυτό.

Τα δύο κορίτσια ζουν σήμερα στη Γερμανία και βοηθούν γυναίκες και παιδιά που έπεσαν θύματα δουλείας και θηριωδιών από το IΚ.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ