Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Γιατί την γιορτάζουμε σήμερα - Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας

Η 10η Δεκεμβρίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως η παγκόσμια ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, σε ανάμνηση της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, στις 10 Δεκεμβρίου 1948. 

Η επίσημη θέσπισή της πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 1950 από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

Όραμα των εμπνευστών της ένας κόσμος ελεύθερος, δίκαιος και ειρηνικός, χωρίς διακρίσεις. Τα ανθρώπινα δικαιώματα ανήκουν, χωρίς εξαίρεση, σε όλους τους ανθρώπους.

Το μήνυμα του Προκόπη Παυλόπουλου

Στις σύγχρονες προκλήσεις που θίγουν τον πυρήνα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και υπονομεύουν την συνοχή κοινωνιών και λαών, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο μήνυμά του, με την ευκαιρία της  Παγκόσμιας Ημέρας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ειδικότερα, στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει:

«Ο Άνθρωπος και τα Θεμελιώδη Δικαιώματά του δοκιμάζονται σήμερα κατά τρόπο εξαιρετικά επικίνδυνο, δοθέντος ότι οι εχθροί τους είναι όχι μόνο πολλαπλοί αλλά ορισμένοι απ' αυτούς -κι ίσως οι πιο διαβρωτικοί- απειλητικά υποδόριοι.

Μπροστά σ' αυτές τις προκλήσεις, οι οποίες θίγουν τον ίδιο τον πυρήνα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και υπονομεύουν την συνοχή κοινωνιών και λαών, ιδίως οι Λαοί της Ευρώπης, ως εκ του ιστορικού μας ρόλου, οφείλουμε ν? αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Κυρίως δε τις ευθύνες της αποκατάστασης της Ειρήνης, της θωράκισης της Δημοκρατίας και της αποτελεσματικής καταπολέμησης των ακραίων ανισοτήτων, πρωτίστως μέσω της εμπέδωσης της Δικαιοσύνης και του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου.

Και δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και πρέπει να επιδιώξει την ολοκλήρωσή της, με αποκλειστικό γνώμονα την υπεράσπιση της αξίας του Ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του, υφ' όλες της τις εκφάνσεις».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ