Ιταλία:Top woman η Έμα Μοράνο: Σήμερα σβήνει 117 κεράκια - Η τελευταία επιζήσασα του 19ου αιώνα

H 'Εμα Μοράνο, η τελευταία γνωστή επιζήσασα του 19ου αιώνα και ο πρεσβύτερος άνθρωπος στον πλανήτη, γιορτάζει σήμερα τα 117α της γενέθλια στο μικρό της διαμέρισμα στη Βερμπάνια της βόρειας Ιταλίας.

Η 'Εμα γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου του 1899 και είναι ένα από τα οκτώ παιδιά  μιας οικογένειας που ζούσε στο χωριό Σιβιάσκο στο Πεδεμόντιο.

Ο πρώτος της έρωτας χάθηκε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, χώρισε από έναν βίαιο σύζυγο το 1938, λίγο μετά τον θάνατο του μοναδικού παιδιού της σε ηλικία επτά μηνών, μόλις πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Έκτοτε έμεινε μόνη και εργάστηκε επί μακρόν σε μια βιοτεχνία κατασκευής πάνινων σακιδίων από γιούτα και στη συνέχεια ως μαγείρισσα, έως τα 75 της.

Η διατροφή της βασίζεται στα αυγά εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Ακολουθώντας πιστά τις συμβουλές που της είχε δώσει ένας γιατρός όταν 20χρονη πλέον είχε διαγνωστεί με αναιμία, η Έμα τρέφεται επί σχεδόν έναν αιώνα με τρία αυγά ημερησίως --εκ των οποίων τα δύο ωμά-- τα οποία συνοδεύει με λίγο κρέας και ελάχιστα φρούτα και λαχανικά. Πίνει λίγο κρασάκι, δεν καπνίζει.

Τρελαίνεται για μπισκότα αλλά σε συνέντευξή της στο AFP στα τέλη Οκτωβρίου δήλωσε ότι δεν ήταν σίγουρη αν θα άγγιζε από την τούρτα των γενεθλίων της, γιατί η τούρτα πέρυσι την είχε αρρωστήσει.

Η κοινωνική της ζωή είναι περιορισμένη όχι λόγω της αδύνατης ακοής και όρασής της αλλά γιατί όλοι οι σύγχρονοί της έχουν πεθάνει. "Οι φίλοι της είναι δυστυχώς όλοι στο νεκροταφείο", δήλωσε η 72χρονη Ρόζι Σαντόνι, συγγενής της που τη βοηθά στην καθημερινότητά της.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ