Γρήγορο ίντερνετ με ρυθμούς χελώνας- Η ανάπτυξη νέων δικτύων για να «πετάει» το σερφάρισμα, θύμα της κρίσης ;

Με «ρυθμούς χελώνας», παρά την πολιτική βούληση και την εκπεφρασμένη επιχειρηματική προθυμία για σχετικές επενδύσεις, προχωρεί η ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς στη χώρα μας.

Με «ρυθμούς χελώνας», παρά την πολιτική βούληση και την εκπεφρασμένη επιχειρηματική προθυμία για σχετικές επενδύσεις, προχωρεί η ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς στη χώρα μας.



Σε μία εποχή που το γρήγορο ίντερνετ θεωρείται προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και κατά κοινή παραδοχή θα μπορούσε να επιταχύνει την ασθμαίνουσα μηχανή της εθνικής μας οικονομίας, οι σχετικές επενδύσεις δείχνουν να «κολλάνε» κυρίως σε αγκυλώσεις του θεσμικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με το kerdos.gr.

Τις σχετικές καθυστερήσεις εντοπίζει και η ίδια η Κομισιόν, η οποία διαπιστώνει αδράνεια όσον αφορά την απελευθέρωση ραδιοφάσματος για ευρυζωνικά κινητά δίκτυα 4G (ψηφιακό μέρισμα), με την Ελλάδα να βρίσκεται, για άλλη μία φορά, στους καθυστερούντες και όχι στους επισπεύδοντες.

Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, 3 στους 4 κατοίκους αστικών κέντρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έχουν πρόσβαση σε συνδέσεις 4G/LTE κινητής τηλεφωνίας και ουσιαστικά καμία αγροτική περιοχή δεν διαθέτει δίκτυο 4G.

Ειδικότερα η πραγματικότητα έχει ως εξής: Τρία κράτη-μέλη της ΕΕ δεν διαθέτουν καθόλου δίκτυο 4G, μόνο η Γερμανία, η Εσθονία και η Σουηδία διαθέτουν εκτεταμένο δίκτυο 4G, ενώ η Ευρώπη διαθέτει μόλις το 5% των συνδέσεων και συνδρομών 4G σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στον αντίποδα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάνω από το -συντριπτικό ποσοστό του - 90% των πολιτών έχουν πρόσβαση σε δίκτυο 4G.

ΑΔΡΑΝΕΙΑ

Από σχετικά στοιχεία της Κομισιόν προκύπτει ότι τα μισά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ζητήσει ήδη να τους επιτραπεί να αναβάλουν για εξαιρετικούς λόγους τη χρήση της ζώνης των 800 MHz για ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες, καθώς έχασαν την προθεσμία της 1ης Ιανουαρίου 2013, στην οποία είχαν αρχικά συμφωνήσει. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή συμφώνησε να επιτρέψει την αναβολή της συμμόρφωσης στις Ισπανία, Κύπρο, Λιθουανία, Ουγγαρία, Μάλτα, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία και Φινλανδία.

Για την Ελλάδα, τη Λετονία και την Τσεχική Δημοκρατία απαιτείται συμπληρωματική αξιολόγηση, δύο κράτη-μέλη έχασαν την προθεσμία και δεν ζήτησαν παρέκκλιση (Βέλγιο και Εσθονία), ενώ η Βουλγαρία κοινοποίησε τη συνέχιση της χρήσης της ζώνης για σκοπούς δημόσιας ασφάλειας και άμυνας.

Η Κομισιόν δεν επέτρεψε παρεκκλίσεις για τη Σλοβακία και τη Σλοβενία, καθώς στις χώρες αυτές οι καθυστερήσεις οφείλονταν στην οργάνωση της διαδικασίας έγκρισης και όχι σε εξαιρετικές περιστάσεις που εμποδίζουν την ελευθέρωση της ζώνης.

Το μείζον θέμα που δημιουργείται παραδέχτηκε με δηλώσεις της η ίδια η αντιπρόεδρος της Κομισιόν κυρία Νίλι Κρους, η οποία σχολίασε δηκτικά: «Είμαι με την πλευρά των πολιτών, των φορολογουμένων, των ψηφοφόρων που απλώς θέλουν να δουλεύουν τα κινητά και οι ταμπλέτες τους. Είναι απογοητευτικό όταν το κινητό μου σταματά να λειτουργεί στις Βρυξέλλες επειδή υπάρχει μόνο δίκτυο 3G. Εκατομμύρια πολιτών έχουν το ίδιο πρόβλημα καθημερινά» σημείωσε η ίδια.

Να σημειωθεί ότι μία από τις συνέπειες της κωλυσιεργίας των κρατών-μελών είναι ότι τα τηλέφωνα που θεωρούνται πρώτης ανάγκης συσκευές για τους πολίτες δεν λειτουργούν πλήρως στην Ευρώπη. Οι κατασκευαστές τηλεφώνων (συμπεριλαμβανομένης της Apple) δεν χρησιμοποιούν τις κατάλληλες μικροπλακέτες που απαιτούνται για τις συνδέσεις στην Ευρώπη, επειδή δεν ήταν αρκετές οι χώρες που χορήγησαν εγκαίρως άδεια χρήσης του ίδιου ραδιοφάσματος.

ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, κυβέρνηση και τρόικα υποδεικνύουν ως τελικό χρονικό ορίζοντα, εντός του οποίου πρέπει να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την απόδοση του ψηφιακού μερίσματος στις εταιρείες κινητής και να έχει περατωθεί η πλήρης μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση τον Νοέμβριο.

Ο διαγωνισμός αφορά στην παραχώρηση των συχνοτήτων στην περιοχή των 800 ΜΗz, που θα μείνουν ελεύθερες ύστερα από την ολοκλήρωση της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση και οι οποίες προορίζονται για χρήση από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ύστερα από διαγωνιστική διαδικασία.

«Δίψα» για Wi Fi

Το άνοιγμα της ζώνης των 800 MHz είναι καθοριστικό για την επέκταση της χρήσης των δημοφιλών ασύρματων ευρυζωνικών υπηρεσιών.
Με δεδομένο δε ότι το ασύρματο ίντερνετ είναι κάτι παραπάνω από δημοφιλές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ είναι κάθε άλλο παρά εύλογη η δέσμευση της κ. Κρους, η οποία έχει δηλώσει: «Το Wi-Fi είναι μία τεράστια επιτυχία, καθώς όλοι όσοι το χρησιμοποιούν βγαίνουν κερδισμένοι. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν ώστε η Κομισιόν να συμβάλει στη διάδοση της χρήσης Wi-Fi μέσω επιπλέον ραδιοφάσματος και πιο ευέλικτων κανονιστικών ρυθμίσεων».

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι Ευρωπαίοι τρέφουν σφοδρή προτίμηση στο ασύρματο ίντερνετ, γεγονός που είναι αναμενόμενο, κυρίως λόγω… τιμής. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από νέα μελέτη της Επιτροπής, το 2012, το 71% του συνόλου της ασύρματης κυκλοφορίας δεδομένων στην ΕΕ έγινε με «έξυπνα» τηλέφωνα και ταμπλέτες που χρησιμοποιούν Wi-Fi, ποσοστό που ενδέχεται να αυξηθεί σε 78% έως το 2016.

Τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πως το χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές από τη χρήση ζωνών ασύρματης πρόσβασης αλλάζει τις συνήθειες και προτείνεται η διάθεση επιπλέον ραδιοφάσματος σε ολόκληρη την ΕΕ για την ικανοποίηση της αυτής της αυξανόμενης ζήτησης.

ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ

Το Wi-Fi χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον στο σπίτι και στο γραφείο και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη σύνδεση πολλαπλών συσκευών με μία μόνο συνδρομή στο διαδίκτυο. Η χρήση Wi-Fi αυξάνεται ταχέως σε δημόσιους χώρους, όπως τα καφενεία και οι κόμβοι δημόσιων συγκοινωνιών καθώς και από φορείς εκμετάλλευσης κινητών δικτύων που επιδιώκουν να αποσυμφορήσουν τα κορεσμένα δίκτυα 3G. Με τον τρόπο αυτό, οι φορείς εκμετάλλευσης θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την ετήσια αύξηση της ζήτησης για κυκλοφορία δεδομένων κινητής τηλεφωνίας κατά 66%, που προβλέπεται για την περίοδο 2012-2017.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ