Top Women η Παναγιώτα & η Λήδα: Οι Ελληνίδες φοιτήτριες που θα υλοποιήσουν «Ενα σχολείο για την Γκάνα»

Στο μικρό αγροτικό χωριό «Αμπετενίμ» (στην αφρικανική διάλεκτο τγούι της Γκάνας σημαίνει χωριό των φοινικόδεντρων)  που στηρίζει την οικονομία του στο φοινικέλαιο θα βρεθούν το ερχόμενο καλοκαίρι δύο φοιτήτριες του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ για να κατασκευάσουν μια σχολική αίθουσα για 40 μαθητές χρησιμοποιώντας μόνο χώμα, γυάλινα και πλαστικά μπουκάλια και μπαμπού.
 

 «Προτείναμε μια κατασκευή με οικολογικά, ανακυκλώσιμα υλικά, εύκολα οικοδομήσιμη», δηλώνει στην εφημερίδα «Καθημερινή» η Λήδα Λιούπη.

Μαζί με τη συμφοιτήτριά της Παναγιώτα Στεργιοπούλου απέσπασαν εύφημο μνεία στον διεθνή διαγωνισμό αρχιτεκτονικής «Ενα σχολείο για την Γκάνα» που διοργάνωσε το NKA Foundation στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός μεγάλου σχολικού συγκροτήματος που θα παρέχει τη δυνατότητα εκπαίδευσης σε συνολικά 500 παιδιά. Oπως η ίδια αναφέρει, τα πλαστικά μπουκάλια θα γεμίσουν με χώμα και θα αποτελέσουν τη βάση για την κατασκευή της τοιχοποιίας η οποία θα καλυφθεί με επιστρώσεις πηλώδους χώματος εσωτερικά και εξωτερικά. Τα γυάλινα μπουκάλια θα λειτουργήσουν ως διακοσμητικό στοιχείο σχηματίζοντας διάφορα μοτίβα, ενώ τα μπαμπού θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της στήριξης της κατασκευής, τον σκελετό της στέγης και των παραθύρων. «Το χώμα αποτελεί βασικό τοπικό υλικό κατασκευής για την περιοχή και τα μοτίβα είναι επίσης στοιχείο της τοπικής παράδοσης. Εμείς προσπαθήσαμε να τα συνδυάσουμε ώστε να μπορεί αργότερα η κοινότητα να χτίζει μόνη της με τον ίδιο τρόπο», τονίζει η νεαρή αρχιτέκτονας.

Αξιοσημείωτο είναι πως το  NKA Foundation είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στην Γκάνα της Αφρικής από το 2005 με έμφαση στην τέχνη και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για τους κατοίκους της περιοχής. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 130 αρχιτέκτονες και ομάδες απ’ όλο τον κόσμο και διακρίθηκαν συνολικά οκτώ συμμετοχές. Οι δύο φοιτήτριες του ΑΠΘ είναι η μόνη ελληνική ομάδα που διακρίθηκε για το ανθρωπιστικό πρότζεκτ, το οποίο θα πρέπει να αυτοχρηματοδοτήσουν και να υλοποιήσουν σε συνεργασία με το ίδρυμα. Γι’ αυτό και θα συστήσουν μια ομάδα 30 εθελοντών με συμμετοχή 400 ευρώ για τα υλικά και το εργατικό δυναμικό, ενώ παράλληλα θα αναζητήσουν χορηγίες για να μειώσουν το κόστος της συμμετοχής.

«Στο μικρό αγροτικό χωριό «Αμπετενίμ» (στην αφρικανική διάλεκτο τγούι της Γκάνας σημαίνει χωριό των φοινικόδεντρων)  που στηρίζει την οικονομία του στο φοινικέλαιο θα βρεθούν το ερχόμενο καλοκαίρι δύο φοιτήτριες του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ για να κατασκευάσουν μια σχολική αίθουσα για 40 μαθητές χρησιμοποιώντας μόνο χώμα, γυάλινα και πλαστικά μπουκάλια και μπαμπού.
», καταλήγει η κ. Λιούπη.

​​Για περισσότερες πληροφορίες και τρόπους βοήθειας επισκεφθείτε το schoolghana.wordpress.com.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ