Μade in Greece ο Δημήτρης Τζάλης -Ο Έλληνας επιχειρηματίας που πρωτοπορεί στην έρευνα για καινοτόμα φάρμακα

Το Business Planet βρίσκεται στη Βόννη για να διερευνήσει πώς οι επιχειρηματίες εμπλέκονται στην έρευνα για νέα φάρμακα.

 Ο Γιαν Σκριβάνεκ, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Καινοτόμων Φαρμάκων , στη Γερμανία εξηγεί:
Είναι μία σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας. Στόχος είναι να επιταχυνθεί η ανάπτυξη νέων θεραπειών, κυρίως σε τομείς όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη, όπως για παράδειγμα η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.»

Για τα δούμε όλα αυτά από κοντά, πηγαίνουμε αμέσως στο Ντόρτμουντ!

Εκεί συναντούμε τον Δημήτρη Τζάλη, ιδρυτή της πρωτοποριακής εταιρείας Taros που θα μας ξεναγήσει στον «κόσμο» του Κορυφαίου Ευρωπαϊκού Εργοστασίου.

Πρόκειται για πανευρωπαϊκή πλατφόρμα, μία μοναδική στον κόσμο συνεργασία μεταξύ ερευνητών, φαρμακοβιομηχανιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών.

Ο Δ. Τζάλης, χημικός και μετανάστης δεύτερη γενιάς με καταγωγή από το Νέο Μυλότοπο του δήμου Πέλλας, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του σε Γερμανία και ΗΠΑ, αποφάσισε να κάνει το τολμηρό βήμα και να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία ερευνών.
Η Taros απασχολεί 60 επιστήμονες, από όλο τον κόσμο και έχει στόχο να επεκταθεί ακόμα περισσότερο.

Ο Δ. Τζαλής εξηγεί στο euronews τι ακριβώς κάνει η Taros:

«Παράγουμε χημικές ενώσεις, που θα εισαχθούν στη συλλογή που διαθέτει το Κορυφαίο Ευρωπαϊκό Εργοστάσιο και αριθμεί ήδη 500.000 ενώσεις. Όλες αυτές δοκιμάζονται για πιθανή χρήση σε φάρμακα.»

Η πλατφόρμα του Κορυφαίου Ευρωπαϊκού Εργοστασίου προχωράει σε αυτό που ονομάζουμε «διαλογή» των χημικών ενώσεων.Είναι μία διαδικασία κρίσιμη για την παραγωγή αποτελεσματικών θεραπειών. Εδώ και τρία χρόνια, έχουν εντοπιστεί 70 εν δυνάμει φαρμακευτικά προϊόντα.

«Γεφυρώνουμε το κενό μεταξύ πρωταρχικής ακαδημαϊκής έρευνας και φαρμακοβιομηψανίας. Έτσι καταφέρνουμε να παρουσιάσουμε πιθανά φάρμακα στους τομείς των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, του διαβήτη τύπου 2, και στην αντίσταση στα αντιβιοτικά.»

Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετέχουν άμεσα στην πλατφόρμα και έτσι βελτιώνουν την παραγωγικότητά τους. Τα εργαλεία της πλατφόρμας είναι διαθέσιμα σε όλους.

«Για τους ακαδημαϊκούς ή τις εταιρείες βιοτεχνολογίας, η βιβλιοθήκη μας είναι δωρεάν και άμεσα διαθέσιμη.» Ξαναβρίσκουμε τον Γιάν. Συνοψίζοντας, τι κερδίζει μία εταιρεία που μετέχει σε αυτό το πρόγραμμα;

«Καταρχάς, γίνεται μέρος ενός ευρωπαϊκού δικτύου, αποκτά πρόσβαση σε μία επιστημονική τεχνογνωσία αλλά και σε εταίρους στην φαρμακοβιομηχανία. Είναι, επίσης, μία ευκαιρία να μπει σε νέες ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.»

«Για να κλείσουμε: είμαι επιχειρηματίας και θέλω να συμμετάσχω στην Πρωτοβουλία για τα Καινοτόμα Φάρμακα. Τι κάνω;»

«Οι ΜμΕ πρέπει να πληροφορηθούν τους όρους πρόσβασης. Πρέπει να απευθυνθούν στα εθνικά κέντρα πρόσβασης, που υπάρχουν σε διάφορες χώρες, και μπορούν να βοηθήσουν τους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν με επιτυχία.»

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ