Πόσο ΣΥΡΙΖΑ είσαι; Επίσημο τεστ με αφορμή το 2ο Συνέδριο του κόμματος (Φωτό)

Το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης ξεκινά το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Περίπου 2.800 σύνεδροι, μέλη του κόμματος και το σύνολο των ηγετικών στελεχών του δίνουν ραντεβού για τρεις μέρες στο Τάε Κβον Ντο του Φαλήρου, σε μια διαδικασία ανοιχτού διαλόγου όπου «οι τάσεις θα λειτουργούν πράγματι ως ρεύματα ιδεών και όχι ως μηχανισμοί», όπως προανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν το εξήγγειλε στα μέλη του κόμματος.

Προτού ακόμη ξεκινήσουν όμως οι εργασίες του Συνεδρίου, που θα ολοκληρωθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο, οι σύνεδροι έλαβαν ένα ερωτηματολόγιο το οποίο καλούνται να συμπληρώσουν, προσδιορίζοντας την κομματική τους ταυτότητα, τις πεποιθήσεις τους, αλλά και το προσωπικό τους προφίλ.

Το ερωτηματολόγιο αυτό θυμίζει αρκετά τη φόρμα ποιοτικής δημοσκόπησης .

Το ερωτηματολόγιο κοινωνικής και πολιτικής τοποθέτησης ξεκινά με τα γενικά ερωτήματα: «Σε γενικές γραμμές πιστεύετε ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε σωστή ή σε λάθος κατεύθυνση;», «Μιλώντας γενικά από τη ζωή που ζείτε σήμερα πόσο ικανοποιημένος/η θα λέγατε ότι είστε;».

Αφού ο συμμετέχων σημειώσει το επάγγελμά του, καλείται να δηλώσει αν είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα και εν συνεχεία αν είναι ή δεν είναι και κατά πόσο σίγουρος για το μέλλον. Στο σημείο αυτό ξεκινούν οι ερωτήσεις κοινωνικού προσδιορισμού, αφού πρέπει κανείς να ορίσει «σε ποια κοινωνική τάξη θεωρείτε ότι ανήκετε;», με το εύρος των πιθανών απαντήσεων να είναι μεταξύ της «ανώτερης» και «κατώτερης» κοινωνικής τάξης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται να δείχνουν οι επιτελείς της Κουμουνδούρου σχετικά με τα μέσα ενημέρωσης που επιλέγουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δηλαδή το πολιτικό ακροατήριο του κόμματος ενημερώνεται από εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοπτικούς σταθμούς, sites ή social media. 

Στην 8η ερώτηση ζητούνται συγκεκριμένες απαντήσεις για τα Μέσα από τα οποία ενημερώνονται καθημερινά οι συμμετέχοντες. Σύμφωνα με τον συντάκτη του ερωτηματολογίου, ο σωστός σύνεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ενημερώνεται από άλλα μέσα πλην των στενά κομματικών. Σύμφωνα με τον συντάκτη του ερωτηματολογίου, δεν υπάρχουν άλλα μέσα πλην των κομματικών, ούτε καν η «Εφημερίδα των Συντακτών»... 

Οι προτεινόμενες απαντήσεις είναι οι εξής: «Αυγή, avgi.gr, left.gr, Στο κόκκινο, syriza.gr, sites τοπικών οργανώσεων».

Πόσο δεξιοί είστε;


Ταυτόχρονα οι σύνεδροι καλούνται να αυτοπροσδιοριστούν, σε κλίμακα από 1 έως 7, πόσο αριστεροί είναι, με το 7 να προσδιορίζει τον δεξιό.

Ταυτόχρονα, στο εν λόγω ερωτηματολόγιο ζητείται να σημειωθεί η διαφωνία ή η συμφωνία σε μια σειρά φράσεων ξεκινώντας από το μαρξιστικό αξίωμα του κομμουνισμού: «Από τον καθένα βάσει των ικανοτήτων του, στον καθένα βάσει των αναγκών του». Διαφωνία ή συμφωνία πρέπει να καταγραφεί και στη φράση «Οι περισσότεροι άνθρωποι που δηλώνουν άνεργοι θα μπορούσαν να βρουν δουλειά αν προσπαθούσαν περισσότερο», αλλά και στο ότι «οι περισσότεροι μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας θα έπρεπε να νομιμοποιηθούν». 

Στο ίδιο πλαίσιο ερωτημάτων οι φράσεις «η πολιτική είναι τόσο μπερδεμένη που άνθρωποι σαν εμένα συνήθως δεν μπορούν να καταλάβουν» και «αισθάνομαι ότι είναι πολύ δύσκολο να έχω πραγματική επιρροή πάνω σε αυτά που κάνουν ή σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι» έχουν μάλλον πεσιμιστική χροιά, ενώ εντοπίζεται και το εξής ερώτημα: «Πιστεύετε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τους άλλους, ή ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους;».

Και αφού ολοκληρωθούν τα ψυχολογικά τεστ, οι συμμετέχοντες καλούνται να δώσουν το στίγμα τους σε μία κλίμακα από το 1 έως το 7 πολιτικής συμπάθειας ή διαφωνίας με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα συν τη Λαϊκή Ενότητα και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ώστε να χαρτογραφηθούν πιθανές προσεγγίσεις με άλλους πολιτικούς χώρους. 

Σε μία αντίστοιχη κλίμακα καλούνται οι ερωτώμενοι να τοποθετηθούν στο ερώτημα: «Εάν υποθέσουμε ότι στην περιοχή σας η κυβέρνηση αποφάσιζε να κάνει μια επένδυση η οποία θα δημιουργούσε πολλές νέες θέσεις εργασίας, αναπλάθοντας παράλληλα την περιοχή σας, αλλά θα συνοδευόταν με σοβαρές επιπτώσεις σε περιβάλλον και υγεία πώς θα αντιδρούσατε;».

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν τα ερωτήματα υποστήριξης ή μη υποστήριξης, καθώς και συμμετοχής σε κινηματικές δράσεις, όπως «δράσεις αλληλεγγύης προς ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αυτοοργάνωση των κοινοτήτων για φροντίδα όσων έχουν ανάγκη, προσφορά σε κοινωνικά παντοπωλεία, πρόσφυγες, αντιρατσιστικές ακτιβιστικές δράσεις, πορείες-συγκεντρώσεις και καταλήψεις κτιρίων με στόχο την περίθαλψη, φροντίδα προσφύγων και μεταναστών». 

Το ερωτηματολόγιο ολοκληρώνεται με την καταγραφή των ατομικών μηνιαίων αποδοχών των ερωτώμενων με την κλιμάκωση σε ευρώ να έχει ως εξής: «0-500 ευρώ, 501-800, 801-1.200, 1.201-1.600, 1.601-2.000, 2.001-3.500, 3.501 ευρώ και πάνω». 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ