Γερμανία: 95χρονος ναζί δικάζεται για εγκλήματα στο Άουσβιτς: Κατηγορείται για τον θάνατο 3.681 ανθρώπων

Λένε ότι ένας μεγάλος πόλεμος τελειώνει αρκετές δεκαετίες μετά τη λήξη του. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί να το ομολογήσουμε εμπειρικά. Εντούτοις, ισχύει, αν κρίνουμε από τις επιπτώσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 

Πέρασαν 71 χρόνια μετά το τέλος του μεγαλύτερου πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας και παρόλα αυτά, οι δίκες των υπερήλικων -σήμερα- πρωταγωνιστών συνεχίζονται.

 

Ο 95χρονος Χούμπερτ Ζάφκε δικάζεται για εγκλήματα πολέμου στο κέντρο κράτησης του Άουσβιτς, το οποίο πλέον ανήκει στην Πολωνία και χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος, για να μην ξεχαστεί η θηριωδία των ναζί.

 

Ο Ζάφκε ήταν να δικαστεί το Φεβρουάριο, αλλά η δίκη του πήρε τρεις φορές αναβολη λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε. Ο 95χρονος άνδρας παρουσίαζε υψηλή πίεση και στρες, ενώ είχε εκφράσει αυτοκτονικές τάσεις. Η δίκη του, ωστόσο, ξεκίνησε τη Δευτέρα (12/9) και αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι να καταλήξει το δικαστήριο στην ποινή που θα του επιβληθεί.

 

Ο Γερμανός άλλοτε στέλεχος της Γκεστάπο, κατηγορείται για συμμετοχή στο θάνατο 3.681 ανθρώπων στο κολαστήριο του Άουσβιτς. Οι κατηγορίες αφορούν την περίοδο του 1944 και ανάμεσα στα θύματα είναι εκατοντάδες Εβραίοι, οι οποίοι είχαν καταφτάσει με τα 14 τρένα της σφαγής. 

 

Μέσα στα ονόματα που περιλαμβάνει η λίστα, δεν υπάρχει εκείνο της Άνι Φρανκ και της οικογένειάς της, καθώς εκείνη μεταφέρθηκε σε άλλο κέντρο κράτησης, όπου άφησε αργότερα την τελευταία της πνοή.

 

Όπως έγινε γνωστό, η δίκη του 95χρονου Χούμπερτ Ζάφκε, θα είναι η τελευταία που θα αφορά τη μαύρη εκείνη για την ανθρωπότητα και ιδιαίτερα την Ευρώπη, εποχή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ