Μοναδικής αξίας άγαλμα της Κυβέλης, ηλικίας 2.100 ετών, έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι στην Τουρκία

Ενα μοναδικό άγαλμα της ύστερης ελληνιστικής περιόδου ανακάλυψαν Τούρκοι αρχαιολόγοι στα Κοτύωρα του Πόντου, αποικία της Σινώπης.

Είναι ένα άγαλμα Κυβέλης, ηλικίας 2.100 ετών, με ύψος 1,10 μ. και βάρος 200 κιλά. Βρέθηκε σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης στην ανασκαφή που διεξάγεται στην περιοχή της σύγχρονης πόλης Ορντού, και συγκεκριμένα στον αρχαιολογικό χώρο Κουρούλ Καλεσί, που διαθέτει ένα ισχυρό αρχαίο τείχος.

Οπως λένε οι ανασκαφείς, το άγαλμα καταχώθηκε στα χαλάσματα των καταστροφών τις οποίες προκάλεσε εισβολή Ρωμαίων στρατιωτών και συγκεκριμένα έπεσαν πρανή μετά την καταστροφή της πόρτας και το κάλυψαν.

Ο επικεφαλής αρχαιολόγος και πρόεδρος του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Γκαζί, καθηγητής Σουλεϊμάν Γιουτζέλ Σενγιούρτ, τονίζει πως είναι το πρώτο μαρμάρινο άγαλμα που βρίσκεται στην περιοχή και μάλιστα κατά χώραν.

Πρόκειται για εύρημα μεγάλης αξίας και σύντομα θα μεταφερθεί στο μουσείο. Διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση στην πορεία των αιώνων, μετά την ήττα του Μιθριδάτη ΣΤ’ και την κατάλυση του Ελληνικού Βασιλείου του Πόντου τον 1ο αιώνα π.Χ. από τον ρωμαϊκό στρατό.

Η μητέρα, θεά Κυβέλη, έλκει την καταγωγή της από τη Φρυγία, λατρεύτηκε όμως και στον ελλαδικό χώρο με την ονομασία Ρέα, ενώ η λατρεία της μεταφέρθηκε αυτούσια από τη Μικρά Ασία και στη Ρώμη.
Ηταν κόρη του Ουρανού και της Γης, θεωρούνταν η θεά της γης και η μητέρα των θεών. Με τον Κρόνο απέκτησε πολλά παιδιά, μεταξύ των οποίων είναι ο Δίας, η Ηρα, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας.

Η λατρεία της συνδέθηκε με τον μύθο του Αττιδος και οι λατρευτικές εκδηλώσεις έπαιρναν οργιαστικό χαρακτήρα, συμβολίζοντας την περιοδική αναγέννηση της φύσης.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ