Μυστικά ευτυχίας από όλο τον κόσμο: Από τα μπαρ με κοινά ενδιαφέροντα ως τη γιόγκα & τον χορό

Ψάχνετε την ευτυχία; Σας αποκαλύπτουμε μυστικά, συμπεριφορές και έθιμα από όλο τον κόσμο που θα σας βοηθήσουν να την κατακτήσετε.

Η αναζήτηση της ευτυχίας είναι μια πανανθρώπινη ανάγκη. Όσο η ζωή δυσκολεύει, η κρίση βαθαίνει και η τεχνολογία κερδίζει έδαφος, η ευτυχία είναι όλο και δυσκολότερο να έρθει στις ζωές μας. Ίσως όμως να φταίμε κι εμείς, που δεν ψάχνουμε με τους σωστούς τρόπους. 

Δείτε πως αντιμετωπίζουν την κατάσταση οι άνθρωποι στις υπόλοιπες χώρες και... ακολουθήστε το παράδειγμά τους. 

Γερμανία: Σε συνάντησα στο μπαρ…
Φίλοι, συνάδελφοι, αλλά κυρίως άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα -ακόμα κι αν δεν γνωρίζονται μεταξύ τους-, συναντιούνται τακτικά σε Stammtisch (τραπέζια σε μπαρ και εστιατόρια που είναι κρατημένα για τακτικούς πελάτες, στην προκειμένη περίπτωση που ανήκουν σε ομάδες με κοινά ενδιαφέροντα) για να συζητήσουν, να γελάσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για τα κοινά τους ενδιαφέροντα. Η Γερμανία είναι μια χώρα όπου έχουν διαμορφωθεί πολλές τέτοιες ομάδες, δίνοντας έτσι στους ανθρώπους την ευκαιρία να βρουν και άλλους με ανάλογα ενδιαφέροντα με τα δικά τους, να κάνουν καινούργιες γνωριμίες και να δικτυωθούν. 

Νότιος Αφρική: Η μοναδικότητα του συνόλου
Ίσως έχουμε ήδη υπόψη μας την αφρικανική έννοια Ubuntu, που συχνά μεταφράζεται ως «υπάρχω ως άνθρωπος μόνο μέσω των άλλων ανθρώπων». Η έννοια Ubuntu αναγνωρίζει πως οτιδήποτε κάνει ο καθένας από εμάς επηρεάζει τους άλλους και ότι το συμφέρον του ενός εξαρτάται από εκείνο του συνόλου. Αυτός ο τρόπος σκέψης δημιουργεί ένα αίσθημα ηθικής ευθύνης και γενναιοδωρίας. Το να προσπαθούμε να εισαγάγουμε την έννοια Ubuntu στη ζωή μας είναι σαν να καλλιεργούμε την ενσυναίσθηση. Ο στόχος είναι, δηλαδή, να μάθουμε να ακούμε τους άλλους και να βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση τους. 

Ινδία: Το δώρο της γιόγκα 
Μία από τις βασικές αρχές της αρχαίας ινδικής πρακτικης της γιόγκα είναι η σύνδεση μεταξύ του μυαλού και του σώματος μέσω της αναπνοής (πράνα). Αυτή η βαθιά, σταθερή και ρυθμική αναπνοή μάς βοηθά να χαλαρώσουμε, 
ενώ έχουμε και σωματικά οφέλη.


 

Η.Π.Α. και Καναδάς: Το οικογενειακό τραπέζι
Η Ημέρα των Ευχαριστιών, που γιορτάζεται στις αρχές Νοεμβρίου, έχει τις ρίζες της στο 1620, όταν οι άποικοι ευχαριστούσαν τον Θεό για το ασφαλές τους ταξίδι, την επιτυχημένη τους εγκατάσταση και την καλή τους σοδειά. Σήμερα, αποτελεί μια ευκαιρία για ένα μεγάλο οικογενειακό τραπέζι, μια συνάντηση όπου ο καθένας θυμάται αυτό για το οποίο είναι ευγνώμων. 
 

Ο πιο ευτυχισμένος λαός 
Το «hygge» είναι μια λέξη που χρησιμοποιούν οι Δανοί για να περιγράψουν διαδικασίες που κάνουν τα σπίτια πιο «ζεστά» και τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους. Για παράδειγμα, το να καθόμαστε δίπλα στο τζάκι, να πίνουμε κρασί, να χαϊδεύουμε τον σκύλο μας, να ακούμε ωραία μουσική, να τρώμε σπιτικό φαγητό ή γλυκά, να συζητάμε με τους φίλους μας… Πρόκειται για κάτι περισσότερο από χαλάρωση ή διασκέδαση. Για μια στάση ζωής που οι ειδικοί εικάζουν ότι είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Δανοί βρίσκονται -μαζί με τους Ελβετούς- ανάμεσα στους πιο ευτυχισμένους λαούς στον κόσμο.

Χιλή: Συνεργασία για την κοινότητα
Στο Τσιλοέ της Χιλής γιορτάζουν το minga, ένα έθιμο όπου οι κάτοικοι προσφέρουν τη βοήθειά τους στην κοινότητα, με τα μέσα που διαθέτει ο καθένας, για το πανηγύρι που ακολουθεί. Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στην εποχή που οι ψαράδες και οι αγρότες έπρεπε να βασίζονται ο ένας στη βοήθεια του άλλου για να τα καταφέρουν με τη βαριά σωματική εργασία.
 

Ιταλία: Το φεστιβάλ των προδομένων 
Μια σχέση που δεν πήγε καλά, ένας άπιστος σύντροφος… Στην Ιταλία, στην κοινότητα Rocca Canterano κοντά στη Ρώμη, γίνεται ένα φεστιβάλ για να τιμήσει όσους ήταν άτυχοι να έχουν στη ζωή τους κάποιον άπιστο σύντροφο που τους πλήγωσε. Ηθοποιοί γυρνούν στους δρόμους 
και διηγούνται τέτοιου είδους ιστορίες, για χωρισμούς, προδοσίες και ατυχίες στον έρωτα.
 

Τουρκία, η κοινωνία του χαμάμ
Τα περιβόητα τούρκικα χαμάμ είναι γνωστά και στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν ιδανικό χώρο για να χαλαρώσουμε, αλλά και να βρεθούμε με φίλους, ενώ ταυτόχρονα αφήνουμε το στρες να φύγει και το σώμα μας να αναζωογονηθεί. 

Ιαπωνία: Τάματα στον ναό
Στους ναούς Shinto της Ιαπωνίας, περίπου όπως συμβαίνει και στις χριστιανικές ορθόδοξες εκκλησίες με τα τάματα των πιστών, μικρές ξύλινες πλάκες (συχνά είναι διακοσμημένες με εικόνες αλόγων ή άλλων ζώων) που ονομάζονται «έμα» (ema) προορίζονται 
για να γράφουν οι προσκυνητές τις επιθυμίες και τις ευχές τους (π.χ. για καλή έκβαση ενός προβλήματος υγείας, επιτυχία στις εξετάσεις κ.λπ.). Στη συνέχεια, οι πιστοί τις κρεμάνε στον ναό, ώστε να τις «διαβάσουν» οι θεοί και τα πνεύματα (Kami).
 

Στα νησιά του Ειρηνικού: Η δύναμη της αλληλεγγύης
Στο απομονωμένο μικρό αρχιπέλαγος του Tokelau δεν υπάρχει η έννοια του ατομικού. Στις κοραλλιογενείς του ατόλες, που απέχουν 20 ώρες με το πλοίο από τη γειτονική Σαμόα, ο μόνος τρόπος να επιβιώσουν οι λιγοστοί κάτοικοι είναι να μοιράζονται. Κάθε μέρα η ψαριά απλώνεται στην παραλία και το συμβούλιο των κατοίκων τη μοιράζει ανάλογα με το ποιοι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. 
 

Πηγή: vita.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ