Ο Άκης Πετρετζίκης δημιουργεί: Υπέροχα λαζάνια με αρνίσιο κιμά!

Δοκιμάστε τα λαζάνια του Άκη και θα τα λατρέψετε! 

Συστατικά
Για τον κιμά

2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
500 γρ. κιμά αρνίσιο
100 ml κόκκινο κρασί
450 γρ. έτοιμη σάλτσα ντομάτας
200 ml ζωμό κοτόπουλο
3 κ.σ. πετιμέζι
αλάτι
πιπέρι
10 φύλλα βασιλικό, ψιλοκομμένα
10 φύλλα δυόσμο,  ψιλοκομμένα
16 φύλλα λαζάνια
70 γρ. γραβιέρα τριμμένη για τον κιμά
Για την μπεσαμέλ

50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. βούτυρο
500 γρ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
αλάτι και πιπέρι
2 κρόκους
λίγο μοσχοκάρυδο
 

150 γρ. γραβιέρα τριμμένη για πασπάλισμα

 

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής 

Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC στον αέρα.
Για τον κιμά

Βάζουμε ένα τηγάνι να κάψει, σε δυνατή φωτιά, και ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να στεγνώσει. Δεν τον ανακατεύουμε πολύ συχνά και προσέχουμε το τηγάνι να είναι μεγάλο ώστε ο κιμάς να είναι απλωτός εκεί μέσα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς το χαμηλό και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να καραμελώσει και αυτό.
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα
Στη συνέχεια, δυναμώνουμε τη φωτιά,  ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί όλο το αλκόολ
Αφού εξατμιστεί, χαμηλώνουμε τη φωτιά (μέτρια) και προσθέτουμε την έτοιμη σάλτσα ντομάτας. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά
Έπειτα προσθέτουμε και το ζωμό, το πετιμέζι, αλάτι και πιπέρι φρέσκο και σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά
Η γέμιση είναι πολύ αραιή,αλλά τη θέλουμε έτσι, γιατί τα λαζάνια θα την τραβήξουν τα ζουμιά
Αποσύρουμε το μείγμα του κιμά από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φρέσκα μυρωδικά και τα 70 γρ. γραβιέρα.
Καλό είναι να μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ
Για την μπεσαμέλ

Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο.
Ρίχνουμε το αλεύρι στο βούτυρο, καβουρδίζουμε λίγο και σιγά-σιγά ρίχνουμε το γάλα. Θέλει καλό ανακάτεμα με σύρμα κάθε φορά που ρίχνουμε γάλα στο μείγμα ώστε να μην σβολιάσει το μείγμα μας. Συνεχίζουμε μέχρι να ρίξουμε όλο το γάλα και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να δέσει
Αφού αφαιρέσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τους κρόκους, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε
Μετά προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Κρατάμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
Για το στήσιμο

Απλώνουμε λίγο από τον κιμά με μία κουτάλα στη βάση ενός ταψιού 25*30εκ. ή σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
Σκεπάζουμε με τα μισά λαζάνια, προσθέτουμε τη μισή γέμιση και από πάνω στρώνουμε την μισή μπεσαμέλ
Συνεχίζουμε με τα άλλα μισά λαζάνια, την υπόλοιπη γέμιση και πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε με τα 150 γρ. τυρί.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30-35 λεπτά. 
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10-15 λεπτά ακόμα, μέχρι το φαγητό να πάρει ωραίο χρώμα.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να ξεκουραστεί το φαγητό για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Tip
Φυσικά το ίδιο γίνεται και με οτιδήποτε κρέας καθώς και με κοτόπουλο ή γαλοπούλα 

 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ