Η Άγκυρα αναστέλλει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Στην προσωρινή αναστολή της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προχώρησε σήμερα η Άγκυρα, σε μια απόφαση που εντάσσεται στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και αναμένεται να προκαλέσει νέες αντιδράσεις.   

Την ανακοίνωση έκανε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νούμαν Κουρτλουμούς, ο οποίος είπε ότι η αναστολή θα ισχύσει για «κάποιο διάστημα» και τόνισε ότι ευελπιστεί να αρθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, ενδεχομένως εντός ενός ή ενάμισι μήνα.

 

  Για την αναστολή της εφαρμογής της Συνθήκης η Άγκυρα στηρίχθηκε σε άρθρο της ίδιας της Σύμβασης, που επιτρέπει την παρέκκλιση από αυτήν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.   Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση Νουμάν Κουρτουλμούς μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι η κυβέρνηση επικαλείται το άρθρο 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα.

 

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι ένα κράτος μπορεί να παρεκκλίνει από τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη Σύμβαση, σε περιπτώσεις πολέμου ή άλλου δημόσιου κινδύνου.  

 

Έτσι η κυβέρνηση θα έχει την δυνατότητα να προβεί σε νέες ενέργειες και στην έκδοση προεδρικών διαταγμάτων, ενώ δεν θα μπορεί κάποιος να προσφύγει στα δικαστήρια για πράξεις εναντίον του, με το επιχείρημα περί αντισυνταγματικότητας του διατάγματος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ