10 συμβουλές για καλύτερη συνεννόηση των διαζευγμένων γονέων

Με τον πατέρα του παιδιού σας αποφασίσατε να ακολουθήσετε διαφορετικούς δρόμους, ωστόσο και οι δύο επιθυμείτε να διατηρήσετε μια καλή σχέση και να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ σας. Αναρωτιέστε πώς θα το πετύχετε;

Η Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος - Συγγραφέας συμβουλεύει:

• Κάθε γονιός πρέπει να αντιμετωπίζει τον άλλον με σεβασμό.
• Μην χρησιμοποιείτε προσβλητικές ή απαξιωτικές φράσεις στη μεταξύ σας επικοινωνία.
• Δεχθείτε ότι οι ανάγκες των παιδιών σας είναι πιο σημαντικές από τις δικές σας. Η ζωή κάθε γονιού συνεχίζεται βέβαια και μετά το διαζύγιο, ωστόσο καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό από τις ανάγκες και τα ωράρια των παιδιών του.

• Να τηρείτε το ωράριο επικοινωνίας σε κάθε περίπτωση. Όσο σημαντικός είναι ο δικός σας χρόνος, εξίσου σημαντικός είναι και του άλλου γονιού αλλά και των παιδιών σας. Σεβαστείτε, λοιπόν, και φροντίστε να μην ξεπεράσετε ποτέ τα 15 λεπτά καθυστέρησης, στη χειρότερη περίπτωση. Εξάλλου, έτσι διδάσκετε μέσα από τις πράξεις σας τη σημασία της σταθερότητας και της συνέπειας στα παιδιά σας.
• Κάθε διαφοροποίηση στο ωράριο πρέπει κατ’ αρχάς να συζητηθεί με τον άλλον γονιό, προτού ενημερώσετε τα παιδιά.

• Τα παιδιά άνω των 10 ετών μπορούν να μετέχουν σε κάποιες συζητήσεις και να εκφράζουν τη γνώμη τους όταν οι γονείς το κρίνουν απαραίτητο. Θυμηθείτε, όμως, ότι η άποψη των παιδιών είναι μόνο μια γνώμη και όχι η τελευταία λέξη.
• Σε περιπτώσεις που οι γονείς έχουν δυσκολία να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, υπολογίζουν συχνά στα παιδιά προκειμένου να μεταφέρουν μηνύματα στον άλλο γονιό. Το παιδί σας όμως δεν πρέπει ποτέ να παίζει το ρόλο του αγγελιαφόρου και να επιφορτίζεται με ευθύνες που δεν του αναλογούν.

• Να σέβεστε τη σχέση του άλλου γονιού με το παιδί του. Οι γονείς που βρίσκονται σε σύγκρουση καταφεύγουν σε υβριστικούς χαρακτηρισμούς, κατηγορούν και επικρίνουν ο ένας τον άλλον ότι δεν ασχολείται σωστά με τα παιδιά και δεν προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον. Συχνά, το αποτέλεσμα είναι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες γονεϊκές προσεγγίσεις που προκαλούν σύγχυση στα παιδιά.

 

Δείτε όλη τη συνέχεια εδώ -infokids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ