6 Απάτσι φρουρούν τα Δωδεκάνησα: Σε εφαρμογή το σχέδιο «Ηρακλής» για να μην περάσουν στην Ελλάδα πραξικοπηματίες

Ηρεμία επικρατεί σε όλο το μήκος των συνόρων με την Τουρκία, ωστόσο η κατάσταση ειδικά στην περιοχή των Δωδεκανήσων είναι ιδιαίτερα θερμή, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην παρουσία δυνάμεων και από τις δύο πλευρές.

 

Πριν λίγο πηγές του Πενταγώνου επιβεβαίωσαν ότι μεταστάθμευσαν σε νησιά της Δωδεκανήσου έξι υπερσύγχρονα επιθετικά ελικόπτερα τύπου Apache. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Ρόδο έχει μετασταθμεύσει και ένα επιπλέον ελικόπτερο τύπου Super Puma.

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και στις αρχές ασφαλείας της Ελλάδας προκειμένου να ελέγχουν απόλυτα τα σύνορα και μην επιτραπεί η είσοδος Τούρκους που αυτομολούν και επιχειρούν να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα. 

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Άμυνας αποφασίστηκε να ξεκινήσουν εντατικές εναέριες, θαλάσσιες, αλλά και χερσαίες περιπολίες -από τον Έβρο έως το Καστελόριζο- μετά το περίεργο περιστατικό με τα φουσκωτά -με Τούρκους κομάνμτος- που εμφανίστηκαν κοντά στη Σύμη.. 

Σε εφαρμογή το σχέδιο «Ηρακλής»
Οπως αναφέρει και tovima.gr δόθηκε εντολή προς τις υπηρεσίες του Σώματος σε όλη τη χώρα να αυξηθεί στον ύψιστο βαθμό –βάσει των όσων προβλέπονται στο σχέδιο «Ηρακλής» που εφαρμόζεται σε περίπτωση έκτακτων αναγκών– ο βαθμός επιτήρησης για τον άμεσο εντοπισμό σκαφών που μεταφέρουν τούρκους στρατιωτικούς που θέλουν να φύγουν από τη γειτονική χώρα και να βρουν καταφύγιο στην Ελλάδα.


Mε βάση το ίδιο σχέδιο αναπτύσσεται η διαδικασία της διακλαδικότητας και η στενή συνεργασία με τα άλλα Σώματα Ασφαλείας αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η εντολή για εφαρμογή του σχεδίου με την κωδική ονομασία «Ηρακλής» έρχεται ως συνέχεια της οδηγίας που είχε δοθεί από το Σαββατοκύριακο για να βρίσκονται σε επιφυλακή όλες τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής. Ειδικότερα στις οδηγίες ενημέρωναν το προσωπικό για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που παρουσιαστεί τούρκος στρατιωτικός που θα ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, μια κατάσταση αντίστοιχη με τα οκτώ στελέχη της τουρκικής Αεροπορίας Στρατού.

Το χρονικό με το περιστατικό της Σύμης -Τα τουρκικά φουσκωτά-φαντάσματα
Ολα ξεκίνησαν λίγο μετά από τις 5 το απόγευμα, όταν πληροφορίες από την Τουρκία έκαναν λόγο για τουρκικά φουσκωτά τα οποία κινούνταν ανοιχτά της Σύμης και κατευθύνονταν προς την Ελλάδα. Αμέσως σήμανε συναγερμός στο ελληνικό λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό και στην περιοχή άρχισαν ελέγχους σκάφη του λιμενικού, μία πυραυλάκατος, όπως και ένα ελικόπτερ Super Puma.

Τελικά από όσα έγιναν γνωστά τα φουσκωτά σκάφη, στα οποία επέβαινε άγνωστος αριθμός ατόμων, δεν μπήκαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά παρέμειναν σε τουρκικά. Παράλληλα και οι Τούρκοι έκαναν περιπολίες με δικά τους μέσα.


Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, «σηκώθηκαν» δύο F16 της γειτονικής χώρας «προκειμένου να ελέγξουν τις πληροφορίες ότι τουρκικά φουσκωτά κινούνταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα και ότι επρόκειτο για σκάφη του λιμενικού που είχαν εξαφανιστεί». Από την άλλη, το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων έκανε λόγο για τουρκικά μαχητικά τα οποία προσπάθησαν να σταματήσουν τα σκάφη. Σύμφωνα με την Hurriyet, τα F16 έκαναν αναγνωριστική πτήση στην περιοχή, μετά από την ενημέρωση στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό για δύο ύποπτα σκάφη ανοιχτά της Σύμης και στη συνέχεια αποχώρισαν.

Πάντως, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας διέψευδαν ότι υπήρξε τουρκική διείσδυση στον ελληνικό εναέριο χώρο και σχολίασαν, μιλώντας στο ΑΠΕ, ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει μια φυσιολογική κινητοποίηση, λόγω των γενικότερων εξελίξεων, στο πλαίσιο της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων μας. Το απόγευμα πάντως έγινε σύσκεψη των υπουργών Αμυνας, Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ