Απαγορεύεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε κλειστούς χώρους

Παρελθόν για τους κλειστούς δημόσιους χώρους θέλει να καταστήσει το «άτμισμα», ή κοινώς τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, το υπουργείο Υγείας.

 Την περασμένη Παρασκευή κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με το οποίο η ελληνική νομοθεσία προσαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/40/Ε.Ε., για την παραγωγή, παρουσίαση και πώληση προϊόντων καπνού και μεταξύ άλλων προβλέπει την απαγόρευση χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως ισχύει για το κάπνισμα.

 

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το σχέδιο νόμου, «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δύναται να εξελιχθούν σε πύλη για τη μετάβαση προς τον εθισμό στη νικοτίνη και τελικά στην παραδοσιακή κατανάλωση καπνού, δεδομένου ότι μιμούνται και καθιστούν φυσιολογική την πράξη του καπνίσματος».

Το υπουργείο Υγείας με το σ/ν απαγορεύει τη διαφήμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων ακόμα και με τη μορφή χορηγίας. Επιπλέον, το σχέδιο νόμου απαγορεύει την κυκλοφορία στην ελληνική αγορά καπνού που λαμβάνεται από το στόμα, καθώς σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «πρόκειται για προϊόν εθιστικό με δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία», αλλά και προϊόντων που έχουν χαρακτηριστικά αρώματα/γεύσεις ή πρόσθετα που δημιουργούν την εντύπωση ότι ένα προϊόν καπνού ενέχει μειωμένους κινδύνους.

 

Οσον αφορά τα συμβατικά τσιγάρα και τα «στριφτά», το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι κάθε μονάδα συσκευασίας προϊόντος καπνού για κάπνισμα και κάθε εξωτερική συσκευασία φέρει προειδοποιήσεις για την υγεία στην ελληνική γλώσσα και αντίστοιχη έγχρωμη φωτογραφία στην οποία αποτυπώνονται βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος σε διάφορα όργανα.

Μάλιστα, μεταξύ των παραρτημάτων του σχεδίου νόμου είναι και μία «βιβλιοθήκη εικόνων» αλλά και μία λίστα με τις προειδοποιήσεις που πρέπει να αναγράφονται, μεταξύ των οποίων και οι εξής: «Το κάπνισμα προκαλεί 9 στους 10 καρκίνους του πνεύμονα», «Το κάπνισμα μπορεί να σκοτώσει το αγέννητο παιδί σας», και «Σταματήστε το κάπνισμα, συνεχίστε να ζείτε για να αγαπημένα σας πρόσωπα».

 

Με δεδομένο ότι πρόκειται για ευρωπαϊκή οδηγία, ήδη έχουν αρχίσει να πωλούνται πακέτα τσιγάρων με αυτές τις προειδοποιήσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ