Θα εντυπωσιάσετε με την συνταγή της Ντίνας Νικολάου: Μύδια γκρατέν με τριμμένο αμύγδαλο & λευκό κρασί

Ένα σούπερ μεζεδάκι για το καλοκαιρινό ουζάκι με την παρέα μας. Το τριμμένο αμύγδαλο απογειώνει τη γεύση των μυδιών και δίνει ένα άρωμα ξεχωριστό.

Υλικά

45-50 μύδια φρέσκα καθαρισμένα
250 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
1 ποτηράκι κρασί λευκό
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
3 κουτ. σούπας αμύγδαλο τριμμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Βάζω ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι στο μάτι της κουζίνας να ζεσταθεί καλά. Ρίχνω τα καθαρισμένα μύδια και το κρασί και σκεπάζω με το καπάκι. Αφήνω τα μύδια να μαγειρευτούν για 5 λεπτά μέχρι να ανοίξουν όλα. Κατά το διάστημα αυτό κουνάω λίγο το τηγάνι για να ανακατευούν τα μύδια, χωρίς να ξεσκεπάσω το τηγάνι.
Ξεσκεπάζω το τηγάνι και πετάω όσα μύδια δεν έχουν ανοίξει. Ρίχνω τα υπόλοιπα σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνω για 10 λεπτά μέχρι να χλιαρύνουν λίγο.
Πιάνω ένα ένα τα μύδια και αφαιρώ το μισό τους όστρακο, αφήνοντας το μύδι κολλημένο στο άλλο μισό.
Βάζω στο μπλέντερ, το βούτυρο, το σκόρδο, τον μαϊντανό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα δουλεύω μέχρι να ενσωματωθούν καλά. Κατά διαστήματα, σταματάω το μπλέντερ και με ένα κουτάλι πιέζω το βούτυρο που έχει κολλήσει στα τοιχώματα. Συνεχίζω μέχρι να πολτοποιηθεί εντελώς ο μαϊντανός και να πάρει το βούτυρο ένα ωραίο πράσινο χρώμα.
Προθερμαίνω το φούρνο στο γκριλ.
Με ένα μαχαίρι παίρνω αρκετή ποσότητα βουτύρου και την αλείφω επάνω σε ένα μύδι φροντίζοντας ώστε να καλυφθεί πλήρως το ψαχνό του μυδιού. Συνεχίζω μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Αραδιάζω τα μύδια σε λαμαρίνα στρωμμένη με τσαλακωμένο αλουμινόχαρτο φροντίζοντας να στέκονται όσο πιο ίσια γίνεται (για να μην αδειάσει το βούτυρο μόλις λιώσει).
Σε ένα μπολ ανακατεύω τη φρυγανιά με το τριμμένο αμύγδαλο και πασπαλίζω τα μύδια. Ψήνω στο γκριλ για 5 λεπτά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ροδίσει η επιφάνειά τους. Σερβίρονται αμέσως.

 

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ