3 συνταγές με βερίκοκα από Άκη Πετρετζίκη : 2 τάρτες με αμυγδαλόπαστα ή σωτέ με γραβιέρα Κρήτης !

Τα βερίκοκα ξεκινούν από το τέλος της άνοιξης,  με πολύ ωραίο άρωμα και γεμάτα με βιταμίνες Α και C και άλλα πολλά αντιοξειδωτικά.

 

 

Αμερικάνικη τάρτα με ροδάκινα και βερίκοκα

 Συστατικά:

Για τη ζύμη

    225 γρ. βούτυρο παγωμένο
    225 γρ. άχνη ζάχαρη
    2 μέτρια αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
    400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
    1,5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    λίγο γάλα και κρυσταλλική ζάχαρη για άλειμμα
    επιπλέον αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου

Για τη γέμιση

    1,5 κιλό διάφορα φρούτα κομμένα σε κυβάκια 1-2 εκ.
    75 γρ. βούτυρο
    2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
    1 κ.σ. κανέλα
    1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
    λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    χυμό από 1 λεμόνι
    κρύο νερό

Για να σερβίρουμε

    άχνη ζάχαρη
    κανέλα
    παγωτό βανίλια

 Μέθοδος Εκτέλεσης:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αφήνουμε στην άκρη.

Αλευροβουτυρώνουμε αν χρειάζεται μια ρηχή φόρμα για τάρτες διαμέτρου 26 εκ. με αποσπώμενη βάση.
Στον κάδο του μίξερ με το φτερό ή στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να μοιάζει με ψίχουλα.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
 Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για μερικά δευτερόλεπτα ακόμα.
 Όταν έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη την χωρίζουμε περίπου στη μέση, την κλείνουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει για να μπορούμε αργότερα να την ανοίξουμε σε φύλλο με ευκολία.
 Παράλληλα ετοιμάζουμε τα φρούτα.
 Για να μην μαυρίσουν τα έχουμε βάλει σε ένα μπολ με πολύ νερό και χυμό λεμονιού.
 Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει.
 Στραγγίζουμε τα φρούτα καλά και τα ανακατεύουμε με την άχνη.
 Βάζουμε λίγο λίγο το βούτυρο στο τηγάνι και σοτάρουμε τα φρούτα λίγα λίγα και αυτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα και να μαλακώσουν λίγο αλλά όχι εντελώς. Αφαιρούμε και προσθέτουμε τα επόμενα μέχρι να τελειώσουν όλα τα φρούτα.
 Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
 Όταν έχει κρυώσει καλά το ζυμάρι μας με τη βοήθεια ενός πλάστη και ανάμεσα σε δυο κόλλες χαρτιού για φούρνο ανοίγουμε το πρώτο ζυμάρι αρκετά μεγάλο ίσα ίσα για να καλύψει τον πάτο και τα πλάγια από το ταψάκι μας.
 Το βάζουμε στο ταψί και πάνω του ομοιόμορφα σκορπίζουμε το μείγμα από τα φρούτα.
 Πάνω τους ρίχνουμε κανέλα, γαρύφαλλο και πιπέρι.
 Μέσα στο μπολ από τα φρούτα θα έχει παραμείνει και λίγο ζουμάκι.
 Με τη βοήθεια ενός πινέλου ζαχαροπλαστικής απλώνουμε από αυτό το ζουμάκι πάνω στο ζυμάρι που είναι στο χείλος της ταρτιέρας μας.
 Πάνω από αυτά απλώνουμε το δεύτερο φύλλο και ενώνουμε τα δύο φύλλα στις άκρες τις ταρτιέρας μας πιέζοντας με τα δάχτυλά μας.
 Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού κάνουμε 2-4 μικρά ανοίγματα (1 εκ.) το κάθε ένα πάνω στο δεύτερο φύλλο της ζύμης ώστε να ξεφεύγει ο ατμός από εκεί και να μην διαλυθεί το γλυκό μας.
 Με τη βοήθεια ενός πινέλου απλώνουμε λίγο γάλα επάνω στην τάρτα μας και σκορπίζουμε στην επιφάνειά της λίγη κρυσταλλική ζάχαρη (προαιρετικά)
 Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά ή μέχρι να χρυσίζει η ζύμη.
  Αφήνουμε να κρυώσει καλά το γλυκό πριν το κόψουμε.

 Tip: Συνοδεύουμε πασπαλίζοντάς το με άχνη και κανέλα και αν θέλουμε βάζουμε και λίγο παγωτό!!!

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Βερίκοκα σωτέ με Κρητική γραβιέρα

 Συστατικά:

    κανέλα σκόνη
    ζάχαρη κρυσταλλική
    12 βερύκοκα στη μέση χωρίς κουκούτσια
    100 γρ. βούτυρο χωρισμένο
    200 γρ. γραβιέρα σε χοντρές φέτες
    24 στικ γαρύφαλλα
    1 στικ κανέλα
    λίγο μέλι

 Μέθοδος Εκτέλεσης:
Κάτι ανάμεσα σε ορεκτικό και επιδόρπιο..

    Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το τυρί με 50γρ. βούτυρο.
    Αφού πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα και απο τις δυο πλευρές το αφαιρούμε απο το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη.
    Καρφώνουμε από ένα γαρύφαλλο σε κάθε βερίκοκο και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
    Στη συνέχεια τα σοτάρουμε στο τηγάνι σε δυνατή φωτιά μαζί με το υπόλοιπο  βούτυρο και το στικ της κανέλας.
    Μόλις καραμελώσουν και πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα αφαιρούμε από το τηγάνι.
    Ανακατεύουμε με το τυρί σε ένα μπόλ, ρίχνουμε το μέλι και τα σερβίρουμε.

Τάρτα με φρούτα και αμυγδαλόπαστα

 Συστατικά

    4 ροδάκινα ή άλλα φρούτα
    1 φύλλο σφολιάτα
    100 γρ. (1/2 κούπα) αμύγδαλα, τριμμένα ωμά
    30 γρ. (2 κ.σ.) βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
    2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
    2 βανίλιες
    4 κ.σ. καστανή ζάχαρη

 Μέθοδος Εκτέλεσης:

    Κόβουμε τα ροδάκινα στα 2. Αφαιρούμε τα κουκούτσια και κόβουμε σε ωραίες λεπτές φέτες.
    Ανοίγουμε το φύλλο και κόβουμε τις άκρες του. Το χωρίζουμε σε 4 κομμάτια.
    Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε περιμετρικά τα κομμάτια της ζύμης. Προσέχουμε να μην φτάσουμε μέχρι κάτω. Ουσιαστικά σχηματίζουμε ένα παράθυρο γύρω γύρω. Το κομμάτι που θα έχει γέμιση απο πάνω δεν θα φουσκώσει και έτσι θα πάρει ένα ωραίο σχήμα η τάρτα μας.
    Ανακατεύουμε στο μούλτι το τριμμένο αμύγδαλο, το βούτυρο, την κρυσταλλική ζάχαρη  και τη βανίλια και απλώνουμε το μείγμα πάνω στα κομμάτια της σφολιάτας αφήνοντας γύρω γύρω ένα δυο εκατοστά, εκεί που χαράξαμε δηλαδή τις σφολιάτες μας χωρίς γέμιση. Πάνω από αυτή απλώνουμε τα ροδάκινα και πάνω τους σκορπίζουμε την καστανή ζάχαρη.
    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς σε ένα ταψί με λαδόκολλα για 15 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να γίνει τραγανή και χρυσαφένια.
    Σερβίρουμε με παγωτό, σαντιγί ή σκέτο...

 

 Tip: Φυσικά μπορεί να γίνει με πολλά είδη φρούτων... αχλάδια, βανίλιες... Καλό είναι να βουτυρώσουμε τη λαδόκολλα ιδίως αν δεν είναι καλής ποιότητας!
 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ