Μade in Greece o Παντελής Μπούμπουρας: Nα πως κράτησε την Φιλική Εταιρεία "όρθια "στην Οδησσό

Ο πρόεδρος της Φιλικής εταιρείας Οδησσού και επίτιμος πρόξενος Κριμαίας μιλά στο Τηλεκοντρόλ και τον Γ. Βίτσα για την επέτειο των 201 χρόνων από την ίδρυση της φιλικής εταιρείας και το ελληνικό στοιχείο στην περιοχή

Τον Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 201 χρόνια από την ίδρυση της φιλικής εταιρείας.

Έχουμε προγραμματίσει μία εβδομάδα σημαντικών εκδηλώσεων στην Οδησσό. Η πρώτη βραδιά θα είναι μουσική φιλοξενώντας ένα Έλληνα καλλιτέχνη με σπουδαία διαδρομή. Παράλληλα θα παρουσιάσουμε μία έκθεση φωτογραφίας ενός καταξιωμένου Έλληνα φωτογράφου αλλά και τα έργα σπουδαίων νεοελλήνων συγγραφέων. Η 2α Σεπτεμβρίου είναι η ημέρα εορτασμού της πόλης της Οδησσού και θα συμμετάσχουμε παραλλήλως και εμείς σ' αυτή τη μεγάλη γιορτή. Στις εκδηλώσεις θα παρευρίσκεται και ένας πολύ ξεχωριστός Έλληνας ο κύριος Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

 

Χωρίς την οικονομική αλλά και έμπρακτη συνεχή βοήθεια σας σε πολλούς τομείς δεν θα ήταν εφικτό η Ελληνική πολιτεία να διατηρήσει το κτήριο της Φιλικής Εταιρείας της Οδησσού

 

Πριν από μερικά χρόνια υπήρξε ο κίνδυνος επειδή τα κτήρια αυτά ανήκουν στο Δήμο Οδησσού να πουληθούν σε διάφορους ιδιώτες. Βοήθησα καταλυτικά μέσω του κύκλου γνωριμιών μου να μη συμβεί.

Από το δήμο αντιλήφθηκαν πώς θα ήταν λάθος να προβούν σ' αυτή την ενέργεια και αρνήθηκαν την πρόταση επιχειρηματία να εκμεταλλευθεί τα κτήρια για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου.

Καταφέραμε ευτυχώς να μην πουληθούν. Εύχομαι να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος. Έχω στο μυαλό μου μία πρόταση που θέλω άμεσα να καταθέσω στο Δήμο ώστε να μην υπάρξει ποτέ ξανά απειλή για αυτό το τόσο σημαντικής ιστορικής αξίας κτήριο της Φιλικής Εταιρείας.

 

Έχετε κάνει σπουδαία πράγματα για τη διατήρηση του ελληνικού στοιχείου στην Οδησσό. Αυτό το διάστημα έχετε ξεκινήσει τη δημιουργία του Πάρκου των Ελλήνων το οποίο και θα βρίσκεται απέναντι από το Πάρκο των Τούρκων.

 

Ο προηγούμενος δήμαρχος της Οδησσού δέχθηκε την πρόταση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ενός Πάρκου στην Οδησσό. Όταν είδα τη μελέτη των Τούρκων για τη δημιουργία αυτού του Πάρκου έκανα ραντεβού με το δήμαρχο της Οδησσού ζητώντας του να κατασκευάσω με δικά μου έξοδα ένα ελληνικό πάρκο απέναντι από των Τούρκων. Μου απάντησε “Οι Έλληνες έχετε Ελληνική πλατεία και δρόμο οι Τούρκοι δεν έχουν τίποτα” και του ανέφερα “Μην ξεχνάτε πώς εμείς φτιάξαμε την Οδησσό και όχι οι Τούρκοι”. Έπειτα από παρατεταμένες συζητήσεις δέχθηκε να δημιουργήσω το ελληνικό πάρκο. Πλέον βρισκόμαστε στις μελέτες. Θεωρώ πώς η κατασκευή του θα ξεκινήσει σε ενάμησι μήνα ..

Δραστηριοποιηθήκατε με τεράστια επιτυχία στην Ουκρανία. Αισθανθήκατε ποτέ μοναξία; Σας έλειπε η Ελλάδα;

 

Δε νομίζω πώς υπάρχει Έλληνας που δεν αισθάνεται μοναξιά στο εξωτερικό όσα χρόνια και αν περάσουν. Όταν ζεις σε μία άλλη χώρα υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ξένος. Εύχομαι να μην ερχόμαστε και στην πατρίδα και αισθανόμαστε ξένοι. Όσο διάστημα ήμουν σίγουρος ότι δε θα μείνω μόνιμα στην Ουκρανία δεν αισθανόμουν μοναξιά. Σκεπτόμουν “Θα περάσουν ένα δύο χρόνια και θα επιστρέψω στην πατρίδα”.

 

Τώρα όμως που αντιλαμβάνομαι πώς ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου πια θα το περάσω εκεί πολλές φορές τρελαίνομαι στην σκέψη. Με ικανοποιεί πώς έχω την ευκαίρια μόλις αισθανθώ έντονα τη λισμονιά για την πατρίδα να έρθω στην Ελλάδα. Οφείλω βέβαια να τόνισω πώς οι Ουκρανοί αγαπούν και σέβονται πολύ τους Έλληνες.

 

Έχετε παράλληλα δημιουργήσει μία μεγάλη ευτυχισμένη οικογένεια.

 

Η οικογένειά μου, η σύζυγος μου τα τρία παιδιά μου και τώρα το εγγονάκι μου είναι η πηγή ενέργειάς μου, το δώρο ζωής που μου έκανε ο Θεός. Οφείλω τα πάντα στη γυναίκα μου. Ήταν κάθε στιγμή δίπλα μου. Δε μου εβαλε ποτέ τρικλοποδιές όταν πήγα στην Ουκρανία Μεγάλωσε τα παιδιά μας μόνη της, είναι καθοριστικά δίπλα στους γονείς μας σε κάθε τους ανάγκη. Δεν είναι τυχαία η ρήση πώς πίσω από την επιτυχία ενός άνδρα κρύβεται μία γυναίκα.

 

Τι θα λέγατε στους Έλληνες κατά την συνεχή κρίση την οποία βιώνουν έντονα την τελευταία πενταετία στη χώρα ;

 

Οι Έλληνες δεν πρέπει να χάσουμε την ελπίδα μας. Εύχομαι όλα τα νέα παιδιά που έχουν σπουδάσει και ξεχωρίσει να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν από την χώρα γιατί αυτή η καταστροφή θα είναι πολύ μεγαλύτερη και από την οικονομική που έχει βιώσει η Ελλάδα. Οι νέοι αποτελούν το δρόμο του μέλλοντος. Πρέπει να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα θα έχει μέλλον. Η δύναμη μιας χώρας είναι οι νέοι.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ