Good news: «Το νερό αίμα δεν γίνεται, 450 ml αίμα μπορούν να σώσουν έως και τρεις συνανθρώπους σου»

«Το νερό αίμα δεν γίνεται - 450 ml αίμα μπορούν να σώσουν έως και τρεις συνανθρώπους σου». Αυτό ήταν το σύνθημα της εκδήλωσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, το πρωί στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, όπου υπήρξε δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου για την εθελοντική αιμοδοσία.

Δεκάδες πολίτες έσπευσαν να δώσουν αίμα στην κινητή μονάδα του ΑΧΕΠΑ συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στον εορτασμό της ημέρας. Αν και στην Ελλάδα συλλέγονται 630.000 μονάδες αίματος τον χρόνο, δεν είναι αρκετές για να καλύψουν την ζήτηση. Η περιστασιακή αιμοδοσία του συγγενικού περιβάλλοντος των ασθενών που το έχουν ανάγκη καλύπτει ποσοστό 52% της συνολικής ζήτησης, η εθελοντική αιμοδοσία καλύπτει 47%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από τον Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας.

«Είναι η παγκόσμια ημέρα του αιμοδότη και είμαστε χαρούμενοι γιατί είναι σημαντική μέρα για τον εθελοντισμό. Ο κόσμος πρέπει να ευαισθητοποιηθεί και να μάθει να δίνει αίμα. Οι εθελοντές είναι συνειδητοποιημένοι, όμως θέλουμε περισσότερους, ώστε η χώρα μας να έχει επάρκεια σε αίμα και να μην αναγκάζεται να αγοράζει» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια συντονίστρια της αιμοδοσίας του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Θεαγένειο», Άννα Λαζαρίδου, και πρόσθεσε: «Έχουμε πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη από αίμα.

Υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάζονται 4-5 μονάδες αίμα μηνιαίως για να ζήσουν. Κάνουμε έκκληση στον κόσμο να δίνει αίμα για να έχουμε επάρκεια. Οι ανάγκες το καλοκαίρι είναι αυξημένες. Το καλοκαίρι τα ψυγεία μας αδειάζουν, ο κόσμος φεύγει. Αυξάνονται οι ανάγκες, αυξάνονται τα τροχαία. Είναι τόσο μεγάλη η ανάγκη που αν κάποιος βρίσκεται διακοπές, ας πάει να δώσει εκεί όπου κάνει διακοπές».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ