Πρωτότυπο design: Η φουτουριστική σκηνή ενός νέου μεγάρου μουσικής στην Πολωνία, μας γυρίζει στην… εποχή των σπηλαίων!

Στο κέντρο ενός πράσινου δακτυλίου στο κέντρο του Torun της Πολωνίας βρίσκεται το νέο αρχιτεκτονικό «κόσμημα» της πόλης.

Ολοκληρώθηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο. Και πρόκειται σίγουρα για το πιο εντυπωσιακό και πολύπλοκο έργο του Ισπανού αρχιτέκτονα Fernando Menis.

 
Σχεδιασμένο με τρόπο ώστε να ταιριάζει φυσικά στο καταπράσινο πάρκο όπου βρίσκεται τοποθετημένο, το νέο κτίριο μοιάζει με έναν βράχο, με αυστηρές κάθετες και οριζόντιες γραμμές. Το εξωτερικό του κυριαρχεί το λευκό τσιμέντο. Αντίθετα, στο εσωτερικό του χαρακτηρίζεται από την παρουσία των κόκκινων τούβλων, τοποθετημένα με ένα πρωτότυπο τρόπο μέσα σε σκυρόδεμα.

Το παιχνίδι των χρωμάτων, κόκκινο και λευκό, δίνει έμφαση στην διχοτόμηση μεταξύ της σύγχρονης και της ιστορικής αρχιτεκτονική.

Το πιο εντυπωσιακό στην κατασκευή είναι οι τολμηρές του γωνίες. Πραγματικά, η σκηνή μοιάζει να έχει σμιλευτεί μέσα σε ένα φυσικό βράχο, σε μια σπηλιά. Το αποτέλεσμα είναι τόσο φουτουριστικό,  που μοιάζει να βγαίνει από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Και όλα αυτά, ενσωματώνοντας αρμονικά στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και του πολιτισμού της πόλης. 

Πέρα από την εμφάνιση, αυτό που δεν μπορεί να γίνει άμεσα αντιληπτό είναι η απίστευτη λειτουργικότητα της νέας σκηνής. Το κτίριο χαρακτηρίζεται από μεγάλη ευελιξία, σε τέτοιο βαθμό που ενώ σχεδιάστηκε αρχικά ως μια αίθουσα συναυλιών, κατέληξε να είναι ένας χώρος για όλα τα είδη εκδηλώσεων, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή εκτροχίαση του αρχικού προϋπολογισμού!

Ο χώρος της σκηνής σε θέση να προσαρμοστεί εύκολα στις διαφορετικές συνθήκες κάθε εκδήλωσης, ενώ είναι ταυτόχρονα σε θέση να λειτουργήσουν ταυτόχρονα πολλές ξεχωριστές εκδηλώσεις. Επιπλέον, χάρη στη δυναμική οροφή, το κτίριο μπορεί να λειτουργεί ηχητικά με τον κατάλληλο τρόπο τόσο για μουσικές παραστάσεις, συναυλίες,  θέατρο ή κινηματογράφο. Τέλος, η αίθουσα συναυλιών μπορεί να ανοίξει και να επεκταθεί στην εσωτερική σκηνή, για υπαίθριες παραστάσεις και εκδηλώσεις.

Ένα πραγματικό θαύμα της αρχιτεκτονικής….

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ