Ένα νέο αρχιτεκτονικό «θαύμα» για τη Ν. Υόρκη – Το φουτουριστικό ενυδρείο «όστρακο»

Μια «κενή» περιοχή της προκυμαίας του ποταμού Ιστ της Νέας Υόρκης, ένας διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και δεκάδες εκπληκτικές προτάσεις από κάθε μεριά του κόσμου….

Τα αποτελέσματα αναμένονταν σίγουρα με ενδιαφέρον. Και αυτό καθώς ο διαγωνισμός που ξεκίνησε η  “Arch out loud”, για τον «επαναπροσδιορισμό της έννοιας του ενυδρείου σε ένα αστικό περιβάλλον», είχε προσελκύσει  το ενδιαφέρον 556 σχεδιαστών, αρχιτεκτονικών γραφείων και  φοιτητών αρχιτεκτονικής από τις ΗΠΑ και άλλες 39 χώρες, σε συνολικά 178 διαφορετικές προτάσεις.

Νικητήρια πρόταση αναδείχθηκε μια εκπληκτική ιδέα από την Ιταλία: Το φουτουριστικό ενυδρείο - όστρακο του Piero Lissoni, που μας προσκαλεί να βιώσουμε με νέους τρόπους την σχέση μας με το νερό.


 
Η πρόταση του Lissoni και των Ιταλών συνεργατών του δημιουργεί ένα δυναμικό σύστημα που αλληλοεπιδρά με το περιβάλλον, προσφέροντας πολλαπλούς τρόπους για να βιώσουμε τον κόσμο του νερού. 

Προβλέπει την ανασκαφή της περιοχής και τη δημιουργία μιας μεγάλης και μοναδικής λεκάνη με νερό, στην οποία έχουν τοποθετηθεί ένα Αίθριο και ένα «υπόγειο πράσινο νησί».

Η λεκάνη περιβάλλεται από ένα μονοπάτι που δημιουργεί ένα πλωτό δακτυλίδι για περίπατο, που συνδέει τα δύο ξεχωριστά μέρη του ενυδρείου με την προκυμαία, στην οποία υπάρχει ένας χώρος πρασίνου με τέτοια κλίση ώστε να προσφέρει μια πανοραμική θέα στην όλη κατασκευή.

Όλη η κατασκευή μοιάζει με ένα εκπληκτικό «όστρακο». Και αυτό καθώς το "πράσινο νησί" στην πραγματικότητα αποτελεί μια συρόμενη οροφή, η οποία θα μπορεί να καλύπτει τον χώρο του Αιθρίου και να τον μετατρέπει σε ένα πανέμορφο πλανητάριο τα βράδια. 

Αλλά ίσως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο αποτελεί ο φουτουριστικός και ταυτόχρονα απλός σχεδιασμός του νέου χώρου, όπως μπορείται να διαπιστώσεται από τα σχέδια. Έχοντας το ίδιο το νερό ως κύριο «υλικό» για την σύνθεση του έργου, το ενυδρείο της ομάδας του Lissoni υπόσχεται αμέτρητες εμπειρίες και σίγουρα έχει αυξήσει τις προσδοκίες των κατοίκων και των επισκεπτών της Νέας Υόρκης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ