Κέρασε φαρμάκι & πάλι ο Σόιμπλε: Προϋποθέσεις ο "κόφτης" & νέο μνημόνιο για να συζητήσουμε για το χρέος της Ελλάδας!

Την ενεργοποίηση του "κόφτη" και την υπογραφή νέου μνημονίου θέτει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως προϋποθέσεις για να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους!

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργού Ουκονομικών της Γερμανίας, Μάριν Γιέγκερ, οι αποφάσεις του Eurogroup δεν αποτελούν κάτι καινούργιο, αλλά απλώς αποσαφήνιση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του περασμένου καλοκαιριού και εξήγησε: "Αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι αν το 2018, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και μετά από ενδεχομένως απαραίτητη χρήση του αυτόματου μηχανισμού, υπάρξει ακόμη ανάγκη για στήριξη της χρηματοδότησης του ελληνικού προϋπολογισμού, τότε θα μπορούμε να συζητήσουμε μέτρα σχετικά με το χρέος".

Το γερμανικό υπουργείο θεωρεί εφικτή την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών με την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, εφόσον έχουν ως τότε ολοκληρωθεί και οι εκκρεμούσες νομοθετικές διαδικασίες.

Υπενθυμίζουμε ότι το βράδυ της Τρίτης, ο Σόιμπλε τόνισε πως εξακολουθεί να μην βλέπει λόγο για ένα "πραγματικό κούρεμα" του ελληνικού χρέους, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του για συμφωνία με το Eurogroup σε δύο εβδομάδες.

"Τώρα δεν υφίσταται καμία ανάγκη για ένα «πραγματικό κούρεμα" του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο Σόιμπλε μιλώντας σε δείπνο που διοργάνωσε προς τιμήν του η εφημερίδα "Handelsblatt" και εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι ήδη για δέκα χρόνια απαλλαγμένη από το βάρος του χρέους, ενώ, εάν η βιωσιμότητα του δεν έχει επιτευχθεί μεσοπρόθεσμα, θα δούμε τότε το θέμα εκ νέου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι σε δύο εβδομάδες θα υπάρξει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και τόνισε: "Δεν θα υπάρξει κούρεμα χρέους τότε», διευκρινίζοντας ότι ο μέσος όρος των ωριμάνσεων των δανείων από το ταμείο διάσωσης του ευρώ είναι στα 31 έτη. Κατά μέσο όρο, δήλωσε, δεν χρειάζεται να αποπληρωθούν τα δάνεια για δέκα χρόνια και η καταβολή των τόκων έχει αναβληθεί. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή πρέπει να πληρώσει μηδέν ευρώ, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και σημείωσε ότι «υπάρχουν όμως και καλές ειδήσεις από την Ελλάδα», αναφέροντας ότι οι αριθμοί στην αγορά εργασίας είναι καλύτεροι, η οικονομία αναπτύσσεται, το έλλειμμα είναι χαμηλότερο".

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέφερε ακόμη μια παλιά του δήλωση για την Ελλάδα, λέγοντας ότι δεν πρέπει να ρίχνουμε περισσότερο κρασί σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο και προέβλεψε ακόμη ότι ο δρόμος της μακροχρόνιας προσαρμογής θα είναι δύσκολος και πολιτικά για τον Αλέξη Τσίπρα. Παραδέχθηκε δε ότι στην αρχή της κρίσης είναι γνωστό ότι διαφωνούσε με την Καγκελάριο Μέρκελ σε ότι αφορά την Ελλάδα. Επαίνεσε ωστόσο επανειλημμένα την Καγκελάριο και δήλωσε ότι αισθάνεται "πολύ ευχάριστα μαζί της".

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ