Γίνετε χορωδός τώρα: Το τραγούδι σε χορωδία έχει φανταστικά οφέλη για τον οργανισμό‏

Αρκεί μία ώρα τραγουδιού σε χορωδία για μειωθούν σημαντικά οι ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη, και να αυξηθούν οι κυτοκίνες, που βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού.

Την εντυπωσιακή αυτή ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου Μουσικής της Βρετανίας και της οργάνωσης Tenovus Cancer Care, διαπιστώνοντας ότι η συμμετοχή σε κάποια χορωδία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει το στρες και βελτιώνει την ψυχική διάθεση. Εν ολίγοις κάνει καλό σε μια ευρύτατη γκάμα ανθρώπων, από καρκινοπαθείς έως υγιείς!

Πολλοί καρκινοπαθείς νιώθουν στρες, άγχος και κατάθλιψη, πράγματα που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημά τους, ακριβώς σε μια περίοδο που χρειάζονται να πάρουν από αυτό την μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια. Η συμμετοχή στη χορωδία αποτελεί ένα «αντίδοτο» στην ψυχική κατάπτωση, συμβάλλοντας στην μάχη κατά της νόσου.

Οι ερευνητές μελέτησαν 193 μέλη πέντε χορωδιών, τα οποία έδωσαν δείγματα σάλιου πριν και μετά το τραγούδι.

Η μελέτη έδειξε ότι το μεγαλύτερο συγκριτικά όφελος έχουν όσοι, προτού γίνουν μέλη χορωδίας, νιώθουν πιο άσχημα ψυχολογικά και έχουν την μεγαλύτερη κατάθλιψη. Αυτοί, μετά το τραγούδι, εμφανίζουν την μεγαλύτερη βελτίωση της ψυχικής διάθεσής τους, αλλά και την μεγαλύτερη μείωση στα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό τους.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι υπάρχουν άνθρωποι που οι ζωές τους κυριολεκτικά μεταμορφώθηκαν μετά την απόφασή τους να γίνουν μέλη μιας χορωδίας. Γι' αυτό, όπως είπαν, η επίδραση της χορωδίας στη σωματική και ψυχική υγεία αξίζει να μελετηθεί περαιτέρω και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ