Αγκαλιάστε τα παιδιά σας! Είναι το πολυτιμότερο δώρο που μπορείτε να τους προσφέρετε!

«Μην το παίρνεις αγκαλιά το μωρό, θα κακομάθει»! «Θα σου μάθει στα χέρια και μετά… αλίμονο σου»… πόσο οικείες μας ακούγονται αυτές οι φράσεις; 

Οι περισσότεροι από εμάς τις έχουμε ακούσει από πρόσωπα του στενού οικογενειακού μας περιβάλλοντος. Όταν γίναμε για πρώτη φορά γονείς, πολλοί έσπευσαν να μας συμβουλεύσουν ως προς το πώς να «οριοθετούμε» τις αγκαλιές.

 

Πόσο καλές όμως είναι οι παραπάνω συμβουλές; Έχουμε αναρωτηθεί αν βοηθούν στην ανατροφή των παιδιών μας ή αν αντίθετα αποτελούν μια πληγή για τον ψυχικό τους κόσμο; Για να απαντηθούν οι παραπάνω ερωτήσεις, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το τι βιώνει το έμβρυο κατά τη διάρκεια των 9 μηνών της ενδομήτριας ζωής. Η μήτρα της μητέρας του τις περισσότερες φορές, όπου η εγκυμοσύνη είναι επιθυμητή, είναι κάτι παραπάνω από ένα ασφαλές λιμάνι.

 

Είναι ένας χώρος όπου μια ζωή δημιουργείται, μεγαλώνει και αναπτύσσεται, ώστε να είναι έτοιμη για την έξοδο της σε έναν άγνωστο κόσμο. Το περιβάλλον της μήτρας είναι τέτοιο, ώστε το αναπτυσσόμενο έμβρυο όχι μόνο δεν νιώθει να απειλείται, αλλά νιώθει τόσο προστατευμένο και ασφαλές, καθώς τα τοιχώματα της είναι αδιαπέραστα εξηγεί η Κρητικού Μαρίνα Ψυχολόγος Υγείας/Συστημική-Οικογενειακή Σύμβουλος Συνεργάτης Attachment Parenting Hellas

 

Με τη γέννηση το έμβρυο αποχωρίζεται αυτόν τον φιλόξενο, οικείο και πολύ περιποιητικό χώρο και καλείται να αντιμετωπίσει κάτι τελείως ξένο. Από το πρώτο λεπτό της γέννησης, πριν καν κοπεί ο ομφάλιος λώρος, είναι εξαιρετικά σημαντικό το βρέφος να τοποθετείται στην αγκαλιά της μητέρας του και να έρθει σε επαφή δέρμα με δέρμα μαζί της. Το ένστικτο θα το οδηγήσει κατευθείαν στο στήθος της για να πιει το τόσο σημαντικό πρωτόγαλα. Πρακτικές των μαιευτηρίων, οι οποίες απομάκρυναν το βρέφος τη στιγμή της γέννησης του από τη μητέρα του για διάφορες πράξεις (πλύσιμο, ζύγισμα κλπ), έχουν χαρακτηριστεί ως επιβαρυντικές για το νεογέννητο. Το μόνο που έχει ανάγκη ένα τελειόμηνο, υγιές νεογνό, είναι η αγκαλιά και το στήθος της μαμάς του.

Δείτε εδώ όλη τη συνέχεια - infokids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ