«Δεν περνάω αρκετό χρόνο με το παιδί», «Του φωνάζω πολύ»: Μήπως ήρθε η στιγμή να πάψετε να είστε ενοχικοί γονείς;

Στις μέρες μας, το γεγονός ότι τόσο η μαμά όσο και ο μπαμπάς εργάζονται, τους κάνει να νιώθουν ενοχές απέναντι στο παιδί τους επειδή δεν περνούν τις ώρες που θα ήθελαν μαζί του.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μεταφέρετε τις ενοχές σας στο παιδί γιατί τα καταλαβαίνει όλα και τότε μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος εκμεταλλευτής σας. Έρευνες ψυχολόγων έχουν αποδείξει πως οι ενοχικοί γονείς, συνήθως μεγαλώνουν κακομαθημένα παιδιά που ως ενήλικες δεν μπορούν να διαχειριστούν πολύ σημαντικά πράγματα που αφορούν τη ζωή τους.

Η ενοχή είναι φυσιολογικό συναίσθημα.  Στο κείμενο που ακολουθεί οι επιστημονικοί συνεργάτες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  θέτουν στο επίκεντρο της έρευνας τους μερικές συνηθισμένες "σκέψεις ενοχής" για τους περισσότερους γονείς και σας προτείνουν συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τις αντιμετωπίσετε.

 

 «Δεν περνάω αρκετό χρόνο με το παιδί μου».

Αλλάξτε ό, τι μπορείτε! Μερικά πράγματα, όπως το πρόγραμμα εργασίας, μπορεί να είναι δύσκολο να αλλάξει. Μπορείτε όμως να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο που έχετε με το παιδί σας. Προγραμματίστε να έχετε μαζί όσα περισσότερα γεύματα την ημέρα, να του διαβάζετε και δώστε προτεραιότητα στις σημαντικές οικογενειακές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί . Αφήστε τις άλλες δραστηριότητες (αθλητικές, μαθήματα πιάνου, κλπ) για το χρόνο που έχει απομείνει.  Το να αφήνετε χρόνο που αφιερώνετε αποκλειστικά στον εαυτό σας (για άσκηση, για βόλτα με τους φίλους, κλπ.) είναι επίσης πολύ σημαντικό και σας βοηθά να γίνετε καλύτερος γονιός.

«Φωνάζω πολύ στο παιδί μου».

• Βεβαιωθείτε ότι οι προσδοκίες σας για το παιδί σας είναι λογικές και συμβαδίζουν με την ηλικία του.

• Μιλάτε απλά, ήρεμα και με σιγουριά. Πείτε του αυτό που θέλετε να κάνει, αντί να του λέτε συνέχεια τι δεν πρέπει να κάνει.

• Βεβαιωθείτε ότι ο χρόνος που περνάτε με το παιδί σας είναι περισσότερο θετικός από ό, τι αρνητικός. Αν αισθάνεστε ότι φωνάζετε τις περισσότερες φορές, βρείτε δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε από κοινού και που απολαμβάνετε και οι δύο.

 

• Όταν νιώθετε πολύ θυμωμένος, πέστε στο παιδί ότι χρειάζεστε ένα διάλειμμα, απομακρυνθείτε, πάρτε βαθιές αναπνοές και ηρεμήστε. Με τον τρόπο αυτό, μαθαίνετε και στο παιδί τι να κάνει όταν είναι θυμωμένο ή αναστατωμένο.

Δείτε εδώ όλη την συνέχεια - infokids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ