5 τεχνικές για να γίνετε πιο αποτελεσματικοί γονείς

Χιλιάδες γονείς αντιμετωπίζουν προβλήματα στις σχέσεις τους με τα παιδιά τους. Κάποιοι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά με αυτά, άλλοι δεν ξέρουν πώς να παίξουν τον ρόλο του γονέα, μερικοί αισθάνονται ότι έχουν χάσει τον έλεγχο και δεν μπορούν πλέον να τα επηρεάσουν. 

Είναι οδυνηρό τόσοι πολλοί γονείς σήμερα να νιώθουν ότι δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τα παιδιά τους και τόσα παιδιά να νιώθουν τους γονείς τους σαν εχθρούς εξηγεί ο Σταύρος - Διονύσιος Τζαμτζής  Ψυχολόγος Απόφοιτος ΑΠΘ Μέλος του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου Μέλος του focusing institute, της Νέας Υόρκης.

 

Είναι σημαντικό μια από τις πιο δυνατές σχέσεις, αυτή του γονέα με το παιδί να μην φθαρεί και να παραμείνει μια σχέση αγάπης και ολοκλήρωσης και για τις δυο πλευρές. Είναι σίγουρο ότι όλα αλλάζουν, στην εποχή μας, με πολύ γρήγορους ρυθμούς και τα νέα δεδομένα στον χώρο της ψυχολογίας μπορούν να μας βοηθήσουν εντυπωσιακά, ώστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί γονείς. Παρακάτω δίνονται 5 προηγμένες τεχνικές που θα εξασφαλίσουν μια διαφορετική σχέση με τα παιδιά.

1. Ο Γονιός είναι μια ύπαρξη, ένας άνθρωπος και όχι ένας ρόλος. Πολλοί άνθρωποι όταν αποκτήσουν παιδί αισθάνονται ότι πρέπει να αλλάξουν σε κάτι που δεν είναι και να υιοθετήσουν έναν ρόλο, αυτόν του γονιού. Ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με τα στερεότυπα που έχει για το τι σημαίνει γονιός, αρχίζει να παίζει τον ρόλο του όσο καλύτερα μπορεί. Σκεφτείτε ότι θα είστε γονείς για πολλά χρόνια, αν δεν είστε ο εαυτός σας και υποδύεστε έναν ρόλο, είναι σίγουρο ότι δεν θα αντέξετε. Οι γονείς συνεχίζουν να είναι άνθρωποι, να έχουν αδυναμίες και να μην είναι τέλειοι ακόμα και στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους.

 

2. Οι πράξεις των γονιών μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο για την συμπεριφορά του παιδιού. Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να παρατηρούν και να μιμούνται τη συμπεριφορά των γονιών τους. Μπορεί να προσπαθήσετε να πείσετε το παιδί σας να κάνει κάτι και να μην μπορείτε να το πείσετε. Αν σας δει να το κάνετε εσείς είναι αρκετά πιθανό να ακολουθήσει την συμπεριφορά σας. Αν καπνίζετε και προσπαθείτε να πείσετε το παιδί σας να μην καπνίσει, γιατί το τσιγάρο βλάπτει την υγεία, είναι πιθανό να μην τα καταφέρετε. Τα παιδιά μπορεί να μην κάνουν τίποτα από αυτά που τους λέτε, αλλά να κάνουν αυτά που σας βλέπουν να κάνετε.

 

Δείτε όλη τη συνέχεια εδώ - infokids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ