Διαγωνισμός Ζωγραφικής 2015: Μικροί καλλιτέχνες της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδος βραβεύτηκαν από το Ίδρυμα Βαρδινογιάννη

Εκδήλωση προς τιμήν των μαθητών που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό Ζωγραφικής 2015 της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδος διοργάνωσε χθες το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» στο ξενοδοχείο NJV ATHENS PLAZA, στο Σύνταγμα.

44 μικροί καλλιτέχνες, όλοι μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού, μαζί με τους γονείς τους και πολλούς δασκάλους, ήρθαν στην εκδήλωση από διάφορες γωνιές της πατρίδας μας, από τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, τον Βόλο, την Αμαλιάδα, τη Λεβαδειά, καθώς και από περιοχές της Αθήνας, όπως το Γαλάτσι, το Πέραμα, το Χαλάνδρι και τον Χολαργό.

Η Πρόεδρος του Ιδρύματος, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, τους υποδέχτηκε με συγκίνηση και με μια ανοιχτή αγκαλιά.

«Η σημερινή μέρα είναι πολύ ξεχωριστή για εμάς, είπε η κυρία Βαρδινογιάννη, καθώς τιμάμε μαθητές που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό Ζωγραφικής τον οποίο διοργάνωσε τον περασμένο Οκτώβριο η Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας και αφιέρωσε στο Ίδρυμά μας. Όλες αυτές τις μέρες που διοργανώνουμε την εκδήλωση βλέπω τα υπέροχα έργα σας, τα μαγευτικά χρώματα, τα ωραία σκίτσα, τα μηνύματα που στέλνετε και νοιώθω ότι δεν θα μπορούσε να έρθει η Άνοιξη με καλύτερο τρόπο από τον σημερινό... Η συνεργασία μας με την Παιδική Πινακοθήκη άνοιξε για το Ίδρυμά μας μια νέα οδό επικοινωνίας με παιδιά, η οποία ξεκινά από την ιστορική Ρόδο, που είναι η έδρα της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδος, και φτάνει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Μία οδό διαφορετική, μέσα από την ζωγραφική, την έμπνευση και τη δημιουργία. Η πρωτοβουλία αυτή συμπορεύτηκε με τη δράση και τους σκοπούς του Ιδρύματός μας όσον αφορά την ενθάρρυνση της νέας γενιάς και τη στήριξη εκπαιδευτικών δράσεων που προάγουν αφ’ενός τον πολιτισμό μας, αφετέρου την δημιουργικότητα των παιδιών... Θέλοντας να προβάλουμε την έκφραση και το ταλέντο της νέας γενιάς, αποφασίσαμε να επιλέξουμε ως θέμα της χριστουγεννιάτικης κάρτας μας τη ζωγραφιά που θα διακρινόταν στην πρώτη θέση του διαγωνισμού. Με τον τρόπο αυτό θέλαμε να τιμήσουμε την προσπάθεια των παιδιών και να τους δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο να συμμετέχουν σε μια εξωσχολική δραστηριότητα. Στην πρωτοβουλία αυτή συντάχθηκε στο πλευρό μας η Επιτροπή Νεολαίας της ΕΛΠΙΔΑΣ, με την οποία συνεργαζόμαστε στενά, και θέλησε επίσης να τιμήσει τα παιδιά επιλέγοντας για τη δική της χριστουγεννιάτικη κάρτα μία ακόμα ζωγραφιά... 

Νοιώθω μεγάλη χαρά που σήμερα γνωρίζω από κοντά αυτά τα παιδιά που ζωγράφισαν για εμάς και μας χάρισαν τόσο όμορφες ζωγραφιές οι οποίες μετέφεραν μέσα από τις κάρτες μας τις ευχές μας για τη νέα χρονιά σε πολλά μέρη του κόσμου. Θα ήθελα να τα ευχαριστήσω θερμά όπως και όλους τους μικρούς μας φίλους που είναι σήμερα κοντά μας και συμμετείχαν στο έργο μας μέσα από τον διαγωνισμό αλλά και την οικογένειά τους που βρίσκεται πίσω από αυτούς...». Την Επιτροπή Νεολαίας του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» εκπροσώπησε στην εκδήλωση η κυρία Λάουρα Λαλαούνη και την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδος εκπροσώπησε η εκπαιδευτικός κυρία Αικατερίνη Λέγγου που απηύθυνε θερμό χαιρετισμό στα παιδιά και συγκινημένη ευχαρίστησε από καρδιάς την κυρία Βαρδινογιάννη για την αγάπη και τη φροντίδα που τους προσφέρει. 

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Αικατερίνη Λέγγου, Θανάσης Σωτηρόπουλος, Αθανασία Γιώτη

«Μοιραζόμαστε όλοι, είπε η κυρία Λέγγου, την πεποίθηση  πως η παιδική φαντασία είναι ένα πολύτιμο δώρο που έχει τη δύναμη να φωτίσει τον κόσμο μας. Η λαμπρή συνεργασία μας για τον παιδικό διαγωνισμό με το Ίδρυμα Μ. Βαρδινογιάννη βοήθησε να χαρίσουμε  ελπίδα και υπερηφάνεια τόσο στα παιδιά που ζωγράφισαν όσο και στις οικογένειες τους. Ευχαριστούμε από καρδιάς την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη για την αμέριστη στήριξη  της και τη ζεστή φιλοξενία της στη σημερινή εκδήλωση -βράβευση των παιδιών». Η κυρία Βαρδινογιάννη, σε αναγνώριση της προσφοράς της κυρίας Λέγγου στο έργο του Ιδρύματος της απένειμε την τιμητική πλακέτα του Ιδρύματος. Το πρώτο βραβείο στον Διαγωνισμό πήρε ο οχτάχρονος Θανάσης Σωτηρόπουλος από την Αμαλιάδα και το δεύτερο η εντεκάχρονη Αθανασία Γιώτη από τα Τρίκαλα, όμως στην εκδήλωση τιμήθηκαν όλα τα παιδιά με αναμνηστικά διπλώματα από την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδος και από το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Επίσης, με αφορμή τα 20 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου μας νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη το  Ίδρυμα επέλεξε να δωρίσει στους δυο νικητές του διαγωνισμού το ζωγραφικό έργο του Ελύτη με τίτλο «Παιδικό» - ως γνωστόν ο Ελύτης εκτός από σπουδαίος ποιητής ήταν και σπουδαίος ζωγράφος και κριτικός τέχνης. Τα δυο αντίγραφα ανάτυπου του έργου που δόθηκαν στα παιδιά ήταν ευγενική προσφορά της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου που συνέδεσε τη ζωή και το έργο της με τον Οδυσσέα Ελύτη. Σε όλα τα παιδιά το Ίδρυμα επέλεξε να δωρίσει το βιβλίο του Ελύτη «Ο μικρός ναυτίλος».

Αικατερίνη Λέγγου ,  Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Λάουρα Λαλαούνη, Θανάσης Σωτηρόπουλος, Αθανασία Γιώτη

Η κυρία Ηλιοπούλου παρευρέθη στην εκδήλωση, απηύθυνε χαιρετισμό, μίλησε στα παιδιά για την αγάπη του Ελύτη στη ζωγραφική και για το νόημα που της έδινε, και συνεχάρη την κυρία Βαρδινογιάννη για το έργο της.  «Είναι πολύ σπουδαίο, είπε η κυρία Ηλιοπούλου, να αφήνουμε τον εαυτό μας να έχει μια διαρκή και δημιουργική σχέση με την τέχνη.  Χαίρομαι που δόθηκε η ευκαιρία να συνδυαστεί η σκέψη, το έργο του Οδυσσέα Ελύτη με το Ίδρυμα Βαρδινογιάννη. Ένα ίδρυμα που στοχεύει στο να υπερασπιστεί την ίδια τη ζωή... Όπως έλεγε ο Ελύτης για τη ζωγραφική, αυτή  «δεν έχει σκοπό να αποτυπώσει την πρακτικότητα όπως τη βλέπουμε αλλά να την διορθώσει προς την κατεύθυνση του διαρκούς, αυτού που δεν αλλοιώνεται… Ενώ για την ποίηση, είχε πει ότι  στοχεύει  να συλλάβει και να μιλήσει για ένα δεύτερο κόσμο,  που φτάνει πάντα πρώτος μέσα μας. Ή, όπως λέει αλλού, η ποίηση έρχεται για να διορθώσει τα λάθη του Θεού, ή για να μας δείξει πόσο εμείς λάθος συλλαμβάνουμε τη δωρεά του… Με συγκινεί που το Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη και η «ΕΛΠΙΔΑ»  στοχεύουν σε αυτό ακριβώς, το καίριο: Στο να ενισχύσει τη δύναμη το παιδιών να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα να διεκδικήσουν το δικαιώμά τους στην αληθινή ζωή, την υγεία, στη χαρά».

Στο τέλος της εκδήλωσης όλα τα παιδιά μαζί με την κυρία Βαρδινογιάννη, την κυρία Λέγγου, την κυρία Ηλιοπούλου και τους δασκάλους τους έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ