Δεν καταφέρνετε να επιβληθείτε χωρίς φωνές στο παιδί σας;

Για ποιο λόγο του φωνάζετε; Ας αξιολογήσουμε πρώτα την κατάσταση: Μήπως αφού δώσετε την εντολή ή την οδηγία στο παιδί σας, αυτό σας περιπαίζει ή σας κοροϊδεύει; Αυτό σας εξοργίζει και σας οδηγεί να φωνάζετε; 

Μήπως έτσι έχετε ανατραφεί κι εσείς και γι’ αυτό αναπαράγετε το ίδιο πρότυπο; Μήπως διανύτετε μία δύσκολη περίοδο στη δουλειά σας ή στην προσωπική σας ζωή; Μήπως οι φωνές σας εκφράζουν κάτι πιο βαθύ; Μήπως τελικά «φωνάζετε» για βοήθεια το σύντροφο σας; Μήπως, δηλαδή, καλείτε το σύντροφο σας σε βοήθεια διότι νιώθετε να επωμίζεστε εσείς όλες τις ευθύνες του σπιτιού και της οικογένειας και άρα «φωνάζετε» στο παιδί σας, για να δηλώσετε την αδικία που γίνεται εις βάρος σας;

 

Αυτό κάνει όμως ΚΑΚΟ στο παιδί. Σίγουρα οι μαμάδες και οι μπαμπάδες που φωνάζουν δεν είναι τέρατα, μπαμπούλες, μέγαιρες ή μαινάδες. Ωστόσο όταν ουρλιάζετε το παιδί σας νιώθει τα εξής:

Αστάθεια και ανασφάλεια: νιώθει σα να μη ξέρει τι του συμβαίνει.

 

Ενοχή: επειδή σας κάνει να συμπεριφέρεστε έτσι. Και τελικά, εάν το παιδί συνηθίσει να σας βλέπει να του φωνάζετε θα αρχίσει να κρατάει μία παθητική στάση, δηλαδή, θα του ζητάτε κάτι, θα λέει ναι, αλλά δε θα το κάνει.

Πώς μπορείτε λοιπόν να του επιβληθείτε λοιπόν χωρίς φωνές;

 

Σταματήστε να αναρωτιέστε αν οι κανόνες που του επιβάλλετε είναι σωστοί. Φτιάξτε χρήσιμους και ρεαλιστικούς κανόνες, εξηγήστε τους στο παιδί και μην τους διαπραγματεύεστε από εκεί και πέρα. Μην τους διαπραγματεύεστε ούτε με το παιδί, ούτε με τον εαυτό σας. Είναι φυσικό και απαραίτητο να μάθει το παιδί κάποιους κανόνες. Και είστε εσείς, οι γονείς, αυτοί που θα το μάθετε να τους αποδέχεται.

 

Συνειδητοποιήστε πως είναι φυσιολογικό να επαναλαμβάνουμε συχνά στα παιδιά έως 7-8 ετών τις απαγορεύσεις, τους κανόνες, τους περιορισμούς, τις οδηγίες, τις εντολές. Οι κανόνες δεν αποκτώνται ως δια μαγείας. Χρειάζονται επανάληψη. Χρειάζονται υπενθύμιση.

Δείτε όλη την συνέχεια εδώ - infokids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ