Τζον Κατσιματίδης ο Έλληνας πλούσιος στη φετινή λίστα Forbes: Από μανάβης, δισεκατομμυριούχος!

Παιδί μεταναστών από την Νίσυρο - ενός Ιταλού φαροφύλακα και μιας όμορφης Πολίτισσας - ήταν μόλις 6 μηνών όταν έφθασε στις ΗΠΑ. 

Μεγάλωσε δύσκολα, σε μια φτωχογειτονιά του Χάρλεμ. Και σίγουρα, όταν έπιασε την πρώτου δουλειά ως βοηθός σε ένα τοπικό μανάβικο, δεν θα μπορούσε να φανταστεί πόσο θεαματική θα ήταν η μετεξέλιξή του σε έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη νέα του πατρίδα.

Βήμα-βήμα, ο νεαρός Τζον Κατσιματίδης αγόρασε το μισό μανάβικο. Κι έπειτα, «σάρωσε» τα πάντα, χάρη στην σκληρή δουλειά και στο πείσμα του - το μαγαζί του έμενε ανοιχτό μέχρι αργά το βράδυ, 7 ημέρες την εβδομάδα, προσφέροντας στους πελάτες του δωρεάν διανομές και δυνατότητα πληρωμών με επιταγές, ακόμη και για ψιλολοϊδια…

Σήμερα, στα 65 του, είναι ιδιοκτήτης, πρόεδρος και CEO της Gristedes Foods (με 30 μαγαζιά είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα παντοπωλείων στη Νέα Υόρκη), της Red Apple Group (δραστηριοποιείται στο real estate, με 800 εκατ. δολ. περιουσιακά στοιχεία στη Νέα Υόρκη, στη Φλόριντα και στις Παρθένες Νήσους και στην αεροπλοΐα, με ένα στόλο 440 ιδιωτικών τζετ προς ναύλωση, με πλούσιους και ισχυρούς πελάτες), καθώς και της θυγατρικής της United Refining Company (δραστηριοποιείται σε Καναδά και ΗΠΑ, διαθέτοντας ένα εκτεταμένο δίκτυο πρατηρίων, τα Kwik-Fill, σε Νέα Υόρκη, Πενσυλβάνια και Οχάιο). Είναι επίσης εκδότης της ομογενειακής εφημερίδας Hellenic Times.

Σήμερα, οι επιχειρήσεις του έχουν ετήσιο τζίρο πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια, απασχολώντας 8.000 υπαλλήλους. Παράλληλα, ο Τζον Κατσιματίδης φέρεται να έχει εκφράσει ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις και στην ελληνική αγορά, κυρίως στους τομείς που «παίζει στα δάχτυλα» εδώ και πάνω από 40 χρόνια.

Εκτός από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, ο Τζον και η Μάργκο Κατσιματίδης έχουν αναπτύξει πλούσιο φιλαθρωπικό έργο. Μεταξύ πολλών άλλων, παρέχουν ενεργό στήριξη στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής και σε μία σειρά από αμερικανικά ερευνητικά ιδρύματα, π.χ. για τον παιδικό Διαβήτη, τον καρκίνο, την νεφρική ανεπάρκεια, το Αλτζχάιμερ και το Πάρκινσον. Επίσης, χρηματοδοτούν το Ίδρυμα Υποτροφιών Κατσιματίδη της Σχολής Επιχειρήσεων Stern του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, καλύπτοντας οικονομικά τις σπουδές τουλάχιστον δύο φοιτητών τον χρόνο. Πρώην γραμματέας του, η Μάργκο είναι η δεύτερη σύζυγός του. Έχουν δύο παιδιά, την Άντρια και τον Τζον Τζούνιορ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ