Χειμωνιάτικη φρουτοσαλάτα & flapjacks με φρούτα - ξηροκάρπια από τον Άκη Πετρετζίκη

Δυο εύκολες, υγιεινές και γρήγορες συνταγές μας παρουσιάζει ο αγαπημένος μας σεφ...

Χειμωνιάτικη φρουτοσαλάτα

Συστατικά:

170 γρ. ζάχαρη
1 λίτρο νερό
3 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισο
1/2 στικ βανίλιας, χωρισμένο στη μέση κατά μήκος
8 αποξηραμένα βερίκοκα κομμένα στη μέση
4 αποξηραμένα σύκα κομμένα στα τέσσερα
4 κομμάτια φλούδας από ένα λεμόνι χωρίς το άσπρο μέρος το περίπου 2 εκ. μήκος το κάθε ένα
xυμό από το λεμόνι
3 ωραία μεγάλα αχλάδια
1 ξινόμηλο
σπόροι από μισό ρόδι

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Βάζουμε το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γλυκάνισο, τη βανίλια και τις φλούδες λεμονιού. Φέρνουμε το μείγμα σε βρασμό και σιγοβράζουμε μέχρι να διαλυθεί όλη η ζάχαρη για περίπου 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά (θα πρέπει να είναι όμως ακόμα ζεστό) και στη συνέχεια, προσθέτουμε μέσα τα αποξηραμένα σύκα και βερίκοκα. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς.

Εντωμεταξύ,  καθαρίζουμε και βγάζουμε τα κουκούτσια από τα αχλάδια και το μήλο. Κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, και ανακατεύουμε με το χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν. Μόλις το σιρόπι με τα αποξηραμένα φρούτα έχει κρυώσει το ρίχνουμε πάνω από τα μήλα και τα αχλάδια. Καλύπτουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε όλη τη νύχτα στο ψυγείο. Το επόμενο πρωί, με μια τρυπητή κουτάλα, αφαιρούμε τα φρούτα και τα βάζουμε σε ένα ωραίο μπολ σερβιρίσματος, πασπαλίζουμε με τους σπόρους ροδιού και σερβίρουμε. Τη βανίλια και τις φλούδες λεμονιού αν θέλουμε, τις αφήνουμε για διακόσμηση.

Flapjacks με ξηρούς καρπούς

Συστατικά
Για τη γέμιση

200 γρ. βούτυρο αλατισμένο, κομμένο σε κύβους
200 γρ. μαύρη ζάχαρη
150 γρ. μέλι
500 γρ. βρώμη
100 γρ. καρύδα τριμμένη
100 γρ. ξηρούς καρπούς (50 γρ. φυστίκια Αιγίνης, 25 γρ. ηλιόσπορος, 25 γρ. κολοκυθόσπορος)

Για την επικάλυψη

50 γρ. κράνμπερις
200 γρ. λευκή σοκολάτα
100 γρ. ξηρούς καρπούς (50 γρ. φυστίκια Αιγίνης, 25 γρ. ηλιόσπορος, 25 γρ. κολοκυθόσπορος)

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140 βαθμούς. Σε ένα ταψί 20 x 30 εκ. στρώνουμε λαδόκολλα. Σε ένα τηγάνι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε τη βρώμη, την καρύδα και τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί και ψήνουμε για 40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε τετράγωνα.

Για την επικάλυψη

Σε ένα μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα. Απλώνουμε πάνω από το γλυκό μας σε όλη την επιφάνεια και όσο είναι ζεστή η σοκολάτα πασπαλίζουμε τους ξηρούς καρπούς από πάνω. Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Κόβουμε και σερβίρουμε.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ