Η εργασιοθεραπεία βοηθά στην αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό- Καθαρό περιβάλλον λιγότερα εγκεφαλικά

Η εργασιοθεραπεία μάς βοηθά, σύμφωνα με τους ειδικούς, να ξεπεράσουμε κατά καιρούς πολλά προβλήματα, ειδικά ψυχολογικά ή κατάθλιψη ή ακόμα και κάποια δυσάρεστη προσωπική κατάσταση όπως ένας χωρισμός ή μία απώλεια.

Μία νέα μελέτη ανάλυσης δεδομένων, έρχεται να σημειώσει ότι η εργασιοθεραπεία μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης των ασθενών που έχουν πάθει κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες του νοσοκομείου της Σκωτίας ανέλυσαν τα δεδομένα από 10 μελέτες οι οποίες είχαν συμπεριλάβει 1.348 ασθενείς από τη Βρετανία, τον Καναδά και το Χονγκ Κόνγκ και σύμφωνα με τα αποτελέσματα πάνω από το 90% των ασθενών που υπέβαλαν τον εαυτό τους σε πρόγραμμα εργασιοθεραπείας για 6 μήνες, μείωσαν τις πιθανότητες θανάτου έπειτα από ένα εγκεφαλικό, ενώ καλυτέρευσαν και την κατάσταση της υγείας τους.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, το γεγονός ότι αυτοί οι ασθενείς πίεζαν τον εαυτό τους να εξασκηθεί στην εργασία του, να βελτιωθεί, να γίνει πιο αποτελεσματικός τους βοηθούσε να ξεπεράσουν τον όποιο κίνδυνο θανάτου.

Η εργασιοθεραπεία τούς ωθούσε επιπλέον να γίνουν και πιο αποτελεσματικοί και αυτόνομοι και στην προσωπική τους ζωή. Να φροντίζουν δηλαδή για τη διατροφή τους, την προσωπική τους καθαριότητα, το ντύσιμό τους και την μετακίνησή τους.

Αντίθετα, οι ασθενείς που δεν μπήκαν σε πρόγραμμα εργασιοθεραπείας δεν είχαν κάποια θετικά αποτελέσματα σε σχέση με την υγεία τους.

Οι επιστήμονες προτείνουν σε όλα τα άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο να μπουν σε πρόγραμμα εργασιοθεραπείας για ασθενείς το οποίο θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τις όποιες βλάβες έχει υποστεί ο εγκέφαλός τους, αλλά και να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους πιο σύντομα και πιο αποτελεσματικά.

Η αποκατάσταση, όπως λένε, είναι σημαντική και πρέπει να γίνεται από ειδικούς όπως: εργασιοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ψυχολόγους, νοσηλευτές, διαιτολόγους και ιατρούς ώστε να βελτιωθούν τα όποια προβλήματα έχουν μείνει στον ασθενή σύντομα και αποτελεσματικά.

Πιο καθαρό περιβάλλον σημαίνει λιγότερα εγκεφαλικά

εν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν εστιάσει στις αρνητικές επιπτώσεις της μόλυνσης του περιβάλλοντος στην υγείας μας.

Μια από αυτές η οποία έγινε, με τη συνεργασία του νοσοκομείου Παίδων του Λος Άντζελες και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Ν. Υόρκης, σε 40 παιδιά τα οποία παρακολουθήθηκαν από έμβρυα έως την ηλικία των 9 ετών, συνέδεσε την ατμοσφαιρική ρύπανση με την ελλιπή ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών αλλά και με σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς στην ενήλικη ζωή τους.

Σε άλλη μελέτη, Βρετανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ανέλυσαν στοιχεία από 103 έρευνες, από 28 χώρες και πολλές χιλιάδες άτομα και διαπίστωσαν ότι η ρύπανση της ατμόσφαιρας συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε άλλη μελέτη επιστήμονες των Σχολών Δημόσιας Υγείας των Πανεπιστημίων Τζον Χόπκινς και Χάρβαρντ, με επικεφαλής την Μελίντα Πάουερ ανέλυσαν στοιχεία από 71.300 γυναίκες ηλικίας 57 έως 85 ετών και συμπέραναν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άγχους, μιας ψυχικής διαταραχής που πλήττει περίπου το 16% των ανθρώπων παγκοσμίως.

Η μόλυνση του περιβάλλοντος αυξάνεται σταθερά και οι επιστήμονες συνεχίζουν να επισημαίνουν ότι επηρεάζει το σύνολο των πληθυσμών, βλάπτοντας μεγάλο αριθμό ατόμων.

Με το σκεπτικό αυτό οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστόνη, διεξήγαγαν μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που έγιναν ποτέ, με στόχο την καλύτερη κατανόηση της σχέσης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ανέλυσαν τα δεδομένα από 155.503 ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια και 19.314 αιμορραγικά επεισόδια από εννέα πόλεις των ΗΠΑ και συγχρόνως εξέτασαν εξετάστηκαν τα δεδομένα σχετικά με το είδος και την έκταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αυτές.

Συγκεκριμένα εξέτασαν τα αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 10 μ. που προέρχονται από τις εξατμίσεις αυτοκινήτων, από εργοστάσια κλπ, το μονοξείδιο άνθρακα και το διοξείδιο αζώτου και θείου ως προς την επίδρασή τους στο περιβάλλον.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο αυξάνεται η μόλυνση του αέρα που αναπνέουμε με τα μικρά αιωρούμενα σωματίδια, τόσο αυξάνεται η εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων. Ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα και για το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του αζώτου και το διοξείδιο του θείου.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αύξηση του δείκτη ρύπανσης στο περιβάλλον αυξανόταν κατά 1% η εισαγωγή ασθενών με εγκεφαλικό στα νοσοκομεία. Και μπορεί το 1% να φαντάζει μικρό ποσοστό, ωστόσο όπως σημειώνουν οι ειδικοί στο σύνολο του πληθυσμού είναι ένας μεγάλος αριθμός ασθενών.

Υποπτεύονται ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος προκαλεί φλεγμονή στο καρδιαγγειακό σύστημα, πνευμονικά αντανακλαστικά που αλλοιώνουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό και αλλαγές της πήξης στο αίμα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται θρόμβοι που φράζουν τις εγκεφαλικές αρτηρίες.

Όπως λένε, χρειάζονται εντατικές προσπάθειες μείωσης της μόλυνσης στο περιβάλλον καθώς όσο πιο καθαρός είναι ο αέρας που εισπνέουμε τόσο πιο λίγα θα είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια που θα προκαλούνται.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ