Το εμβόλιο που σώζει τις έφηβες από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων

Στο μισό έχουν μειωθεί τα επικίνδυνα στελέχη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) στις Αμερικανίδες έφηβες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υγειονομικές Αρχές. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, δεδομένου ότι το εμβόλιο κατά του ιού κυκλοφόρησε μόλις το 2006.

Στο μισό έχουν μειωθεί τα επικίνδυνα στελέχη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) στις Αμερικανίδες έφηβες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υγειονομικές Αρχές. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, δεδομένου ότι το εμβόλιο κατά του ιού κυκλοφόρησε μόλις το 2006.



Μόλις το ένα τρίτο των κοριτσιών στις ΗΠΑ έχει λάβει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου. Τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται στο 80% στη Βρετανία, στη Δανία ακόμη και στη Ρουάντα της Ανατολικής Αφρικής, γράφει το kathimerini.gr.

Οι ιός είναι το πιο κοινό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και μία από τις κύριες αιτίες καρκίνου του τραχήλου. Η μείωση του ρυθμού μολύνσεων καταγράφηκε τη στιγμή που οι γιατροί και οι υγειονομικές Αρχές ανησυχούν για τα μειωμένα ποσοστά εμβολιασμού. Υπάρχουν, μάλιστα, σημάδια αυξανόμενης αντίδρασης απέναντι στο εμβόλιο. Μελέτη στην επιθεώρηση Pediatrics διαπίστωσε ότι το ποσοστό των γονέων που δεν σκοπεύουν να εμβολιάσουν τις κόρες τους έχει αυξηθεί τώρα στο 44% από το 40% το 2010.

Επειδή το νόσημα που προλαμβάνει το εμβόλιο είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο, κάποιοι θεωρούν ότι προωθεί την απερίσκεπτη σεξουαλική δραστηριότητα. Το 2011, η υποψήφια για το χρίσμα των ρεπουμπλικανών Μισέλ Μπάκμαν ισχυρίστηκε ότι το εμβόλιο έχει «επικίνδυνες παρενέργειες», ανησυχία την οποία οι υγειονομικές Αρχές χαρακτηρίζουν παντελώς αβάσιμη.

Το γεγονός ότι παρ’ όλα αυτά οι μολύνσεις έχουν μειωθεί τόσο εξέπληξε τις υγειονομικές Αρχές. Μόλις το ένα τρίτο των κοριτσιών στις ΗΠΑ έχουν λάβει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου, ενώ το ποσοστό πλήρους εμβολιασμού σε Δανία και Βρετανία ξεπερνά το 80%. Ακόμη και στη Ρουάντα της Αν. Αφρικής το ποσοστό έχει φτάσει το 80%.

Τα ποσοστά μολύνσεων με το στέλεχος του ιού που προξενεί καρκίνο έπεσαν στο 3,6% στις ηλικίες 14 ως 19 το 2010, από 7,2% το 2006. «Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά» είπε ο Τόμας Φρίντεν, διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης Ασθενειών. «Μας θυμίζουν ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού. Μπορούμε να προστατέψουμε την επόμενη γενιά και πρέπει να το κάνουμε».

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Infectious Diseases, καταγράφει ακόμη μεγαλύτερη πτώση στα δύο στελέχη του ιού που προξενούν κονδυλώματα. Οι ρυθμοί μόλυνσης ήταν σταθεροί πριν από την κυκλοφορία του εμβολίου, επιβεβαιώνοντας την υπόθεση ότι η μείωση οφείλεται στο εμβόλιο. Τα στοιχεία αφορούν τα κορίτσια, αφού οι εξετάσεις αγοριών για HPV ξεκίνησαν μόλις φέτος και τα αποτελέσματά τους θα γίνουν γνωστά το 2015.

Οι λόγοι της μείωσης

Το ένα τέταρτο του αμερικανικού πληθυσμού, περίπου 79 εκατομμύρια άτομα, είναι φορείς του HPV, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται 14 εκατομμύρια νέοι φορείς. Ο ιός προξενεί κάθε χρόνο 19.000 κρούσματα καρκίνου σε γυναίκες και 8.000 σε άνδρες.

Γιατί όμως παρατηρήθηκε τόσο αισθητή μείωση παρά τους περιορισμένους εμβολιασμούς; Μία εξήγηση είναι ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι αποτελεσματικό, ακόμη κι αν δεν χορηγηθούν οι αναμνηστικές δόσεις. Περίπου οι μισές έφηβες στις ΗΠΑ έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση του εμβολίου. Επίσης, επειδή οι κοπέλες και οι γυναίκες που εμβολιάζονται έχουν μεγαλύτερη σεξουαλική δραστηριότητα από αυτές που δεν εμβολιάζονται, υψώνονται αποτελεσματικότερα εμπόδια στη διάδοση του ιού. Στην αγορά κυκλοφορούν δύο τύποι του εμβολίου, ένα κατάλληλο για αγόρια και κορίτσια και ένα κατάλληλο μόνο για κορίτσια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ