Vintage Story: Σαμς Παχλαβί - Η καλλονή αδελφή του Σάχη της Περσίας ζούσε στη χλιδή - Άγνωστες φωτό με Κωνσταντίνο & Άννα Μαρία

Αφορμή για το story στάθηκε ο χθεσινός θάνατος της αδελφής της και αδελφής του Σάχη Ρεζά Παχλαβί σε ηλικία 96 ετών, σε άγνωστη χώρα της Ευρώπης για λόγους ασφαλείας της οικογένειας της.

Το όνομά της στα αραβικά σημαίνει "ήλιος'' και ήταν η μεγαλύτερη αδερφή του Σάχη του Ιράν. Μια πανέμορφη γυναίκα που παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τρία παιδιά. 

Στις 8 Ιανουαρίου 1936 μαζί με την μητέρα της Ταζ ολ Μολόκ και την αδερφή  της Ασράφ, ήταν οι πρώτες Ιρανές που εμφανίστηκαν δημοσίως χωρίς πέπλο και σηματοδότησαν μια νέα εποχή χειραφέτησης και ισότητας των δύο φύλων. Καθόλη την διάρκεια της εξορίας του πατέρα της στον Άγιο Μαυρίκιο και τη Νότιο Αφρική, βρισκόταν στο πλευρό του. 

Η ίδια αργότερα αλλαξοπίστησε από μουσουλμάνα σε ρωμαιοκαθολική και μετά την κρίση του 1953 με την εθνικοποίηση του πετρελαίου από τον δόκτωρ Μοσαντέκ και το μίνι πραξικόπημα κατά της μοναρχίας, επέστρεψε στο Ιράν αλλά διατήρησε χαμηλό προφίλ, διαχειριζόμενη την τεράστια περιουσία του πατέρα της Ρεζά Χαν. Εγκαταστάθηκε μόνιμα σε μια έπαυλη που κατασκεύασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Frank Lloyd Wright κοντά στην Τεχεράνη. Η έπαυλη ονομαζόταν "Μορβαρίντ Καχ'' δηλαδή ''Το παλάτι του μαργαριταριού'' και ήταν αναμφίβολης αισθητικής, γεμάτο παχιές μοκέτες, φουτουριστική διακόσμηση, σαν αμερικάνικο κιτς. 

Η Σαμς δεν ασχολήθηκε πολύ με τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της χώρας σε αντίθεση με την αδερφή της Ασράφ που πρωτοστάτησε στο κίνημα για την πάταξη του αναλφαβητισμού και την βελτίωση της θέσης της γυναίκας.  Εγκατέλειψε το Ιράν την περίοδο των ταραχών και διαδηλώσεων του 1978 και εγκαταστάθηκε στην Σάντα Μπάρμπαρα του Λος Άντζελες. Όπως αναφέρει το authoringtools2011.blogspot.gr,δεν ξέφυγε ούτε εκεί από το στόχαστρο των αντικαθεστωτικών Ιρανών, όταν διαδήλωναν μπροστά στην βίλλα της και συγκρούονταν με τις αστυνομικές δυνάμεις, φωναζοντάς της ότι θα ρθουμε να σε κάψουμε ζωντανή.  Η Σαμς πέθανε από καρκίνο το 1996 σε ηλικία 79 ετών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ