Ανταλλαγή σπιτιών ή νέα μόδα: Σπίτι στη λίμνη Κόμο ή μήπως στο Κέιπ Τάουν; Βίλα στο Μαϊάμι ή στη Βραζιλία - Μονοκατοικία στο Λονδίνο ή loft στο Μανχάταν;

«Mi casa, su casa». Ή, αλλιώς, ανταλλαγή σπιτιών και εμπειριών. Σπίτι με θέα στη λίμνη Κόμο ή μήπως στο Κέιπ Τάουν; Βίλα στο Μαϊάμι ή διαμέρισμα σε φαβέλα της Βραζιλίας; Μονοκατοικία στο Λονδίνο ή loft στο Μανχάταν; Η ιδέα μοιάζει μαγική. Δωρεάν διαμονή και ζωή σαν ντόπιος. Εχεις το σπίτι σου, μαγειρεύεις, εξοικονομείς χρήματα πληρώνοντας μόνο τα αεροπορικά εισιτήρια. Ειδικά αν δεν τρελαίνεσαι για πεντάστερα ξενοδοχεία ή δεν διαθέτεις το budget, το Home Exchange, η μεγαλύτερη κοινότητα ανταλλαγής σπιτιών στον κόσμο, μοιάζει ως η ιδανικότερη λύση. Αυτή είναι και η φιλοσοφία: «Σαν στο σπίτι σου οπουδήποτε στον κόσμο». Με τα χρόνια, η ιδέα έχει εξελιχθεί, οι υποστηρικτές ολοένα και πληθαίνουν, μαζί με τις ιστοσελίδες, όπως ακριβώς υπαγορεύουν η προσφορά και η ζήτηση.

«Mi casa, su casa». Ή, αλλιώς, ανταλλαγή σπιτιών και εμπειριών. Σπίτι με θέα στη λίμνη Κόμο ή μήπως στο Κέιπ Τάουν; Βίλα στο Μαϊάμι ή διαμέρισμα σε φαβέλα της Βραζιλίας; Μονοκατοικία στο Λονδίνο ή loft στο Μανχάταν; Η ιδέα μοιάζει μαγική. Δωρεάν διαμονή και ζωή σαν ντόπιος. Εχεις το σπίτι σου, μαγειρεύεις, εξοικονομείς χρήματα πληρώνοντας μόνο τα αεροπορικά εισιτήρια. Ειδικά αν δεν τρελαίνεσαι για πεντάστερα ξενοδοχεία ή δεν διαθέτεις το budget, το Home Exchange, η μεγαλύτερη κοινότητα ανταλλαγής σπιτιών στον κόσμο, μοιάζει ως η ιδανικότερη λύση. Αυτή είναι και η φιλοσοφία: «Σαν στο σπίτι σου οπουδήποτε στον κόσμο». Με τα χρόνια, η ιδέα έχει εξελιχθεί, οι υποστηρικτές ολοένα και πληθαίνουν, μαζί με τις ιστοσελίδες, όπως ακριβώς υπαγορεύουν η προσφορά και η ζήτηση.



Τα 40.000 μέλη του Home Exchange πραγματοποιούν τουλάχιστον 250.000 ανταλλαγές κάθε χρόνο. Με καταχωρίσεις σπιτιών σε 145 χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, αλλά και πιο μακρινούς ή εξωτικούς προορισμούς, Βραζιλία, Αυστραλία, Χονγκ Κονγκ, Εκουαδόρ, Μαυρίκιο κ.ά.). Σε διεθνές επίπεδο, πρόκειται για έναν τρόπο διακοπών τόσο εναλλακτικό, όσο και mainstream. Κάθε εβδομάδα εγγράφονται 200 νέα μέλη, με σκοπό να ταξιδεύουν με τον πιο οικονομικό και δημιουργικό τρόπο.

Πηγή: Καθημερινή

Μέσα στην κρίση, το Homeexchange.com απέκτησε επίσημο ελληνικό παράρτημα (gr.homeexchange.com), προάγοντας ελληνικό τουρισμό και πολιτισμό. Η απόφαση των Γάλλων και των Αμερικανών ιδιοκτητών αποτελεί ένα ενθαρρυντικό μήνυμα - η Ελλάδα, λένε, έχει και θα έχει αξία ως τουριστικός προορισμός, ενώ η ζήτηση για ελληνικά σπίτια είναι τριάντα φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι η προσφορά! Επιπλέον, όσοι τουρίστες έρχονται μέσω Home Exchange, έχοντας εξασφαλίσει δωρεάν διαμονή, θα καταναλώνουν σε άλλα είδη. Ακόμη και το ύψος της συνδρομής προσαρμόστηκε στα δεδομένα της κρίσης: ενώ για άλλα branch sites είναι 74 ευρώ το χρόνο, για τους Ελληνες συνδρομητές κατέβηκε στα 35 ευρώ (ή 2,95 το μήνα). Πρόσφατα, οι New York Times κατέταξαν το www.homeexchange.com στα 19 top sites «για να γλιτώνεις χρήματα στα ταξίδια» για το 2012.



Δεδομένου ότι η Ελλάδα διαθέτει από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκτησίας σπιτιών στον κόσμο, το Home Exchange απευθύνεται σε όλους αυτούς που διαθέτουν εξοχικό και το χρησιμοποιούν λίγες ημέρες ή εβδομάδες το χρόνο. Ακόμη και… ασφαλιστικές εταιρείες λένε ότι σπίτια που κατοικούνται περισσότερο γίνονται δυσκολότερα στόχοι διαρρηκτών. Και ακριβώς επειδή τα μέλη του Home Exchange αγαπούν τα ταξίδια και δεν είναι συνηθισμένοι, ούτε περιστασιακοί τουρίστες, συχνά ταξιδεύουν εκτός high season. Γιατί οι ανταλλαγές δεν χρειάζεται να είναι παράλληλες...

Οπως λέει και η Στεφανία Ξυδιά, μια νέα κοπέλα που εμπνεύστηκε πρώτα από μια ταινία και σήμερα μοιράζεται μαζί μας την οικογενειακή της εμπειρία: «Τρομερή ευκαιρία προβολής της χώρας με τρόπο άμεσο, δημιουργικό, εξωστρεφή. Δείχνουμε την ελληνική φιλοξενία. Το μόνο που μας έχει μείνει είναι τα ακίνητά μας. Δεν είναι απλώς ότι μπορείς να ταξιδέψεις, αλλά να ζήσεις και μια παράλληλη ζωή. Δηλαδή, να ζήσεις σαν να... είσαι μέσα στα παπούτσια ενός άλλου ανθρώπου». Ή «ζήστε σαν ντόπιος, όχι σαν τουρίστας».

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ

Η Στεφανία Ξυδιά μάς λέει πώς έκανε έντεκα (!) ονειρεμένα ταξίδια, με αντάλλαγμα τη φιλοξενία στο ταπεινό, οικογενειακό σπίτι της στη Φολέγανδρο.



«Ως οικογένεια, είμαστε από τους πρώτους Ελληνες που πήγαμε στο Λουξεμβούργο να υπηρετήσουμε την τότε ΕΟΚ, τη δεκαετία του ’80. Οι γονείς μου ζουν εκεί τα τελευταία 30 χρόνια. Εχουμε ένα εξοχικό στη Φολέγανδρο, απ’ όπου κατάγεται η μητέρα μου, και την τελευταία δεκαετία περνάμε εκεί τα καλοκαίρια μας.

Πριν από λίγα χρόνια, είδαμε με την αδελφή μου την ταινία “The Holiday”, μια ρομαντική κωμωδία βασισμένη στην ιδέα του Home Exchange. Σκεφτήκαμε ότι θέλουμε να κάνουμε το ίδιο. Μπήκαμε στο site και διαπιστώσαμε ότι στην Ελλάδα τότε προσφέρονταν μόλις 10 σπίτια, ενώ στην Ισπανία και την Ιταλία, χιλιάδες.

Το ανέφερα στον πατέρα μου. “Αποκλείεται”, απάντησε. “Κανείς δεν θέλει να έρθει στη Φολέγανδρο, δεν έχουμε πλακάκια στο μπάνιο ούτε πισίνα…” Με τον μεγαλύτερο αδελφό “συνωμοτήσαμε” και δοκιμάσαμε. Φτιάξαμε ένα προφίλ, ανεβάσαμε φωτογραφίες και ωραίες περιγραφές, χωρίς βέβαια να λέμε… ψέμματα, και περιμέναμε.



Σε μία εβδομάδα είχαμε 78 απαντήσεις από Ινδία, Καναδά, Αυστραλία, από παντού! Και μας πρότειναν πανέμορφα σπίτια, σε ωραία μέρη, κεντρικές πόλεις, σε προορισμούς που θέλαμε να γνωρίσουμε.

Πήγαμε τη λίστα στον μπαμπά. “Κοίτα, πού θέλεις να πας;” Του δείξαμε τη σελίδα που είχαμε φτιάξει για το σπίτι, του εξηγήσαμε ότι δεν έχουν σημασία ούτε τα τετραγωνικά, ούτε η αξία του σπιτιού, ούτε πόσο καινούργιο ή παλιό είναι. Ο καθένας δείχνει ό,τι έχει. Και έτσι πείστηκε.

Η πρώτη ανταλλαγή έγινε πριν από δύο χρόνια. Οι γονείς μας πήγαν στην Κοπεγχάγη. Από τότε έχουμε κάνει 11 ανταλλαγές... Δύο σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Μπουένος Αϊρες, Μαϊάμι, Νορμανδία, Βιέννη, Φλωρεντία, Κοπεγχάγη, Μαρακές... Α, κι ένα Αμστερνταμ.

Εγώ σπούδασα στο Λονδίνο. Αποφάσισα, αντί να μείνω σε ξενοδοχείο μέχρι να βρω σπίτι, να οργανώσω Home Exchange. Για δύο χρονιές έμεινα σε κεντρικές περιοχές, στο Camden Town και το Angel. Το ένα δεν ήταν το σούπερ σπίτι, το ήξερα, αλλά το ήθελα μόνο για ύπνο. Μου είχαν πει ότι θα έμενα με τις γάτες τους. Οι γάτες ήταν τρεις, ίσως τέσσερις, είχαν και λαγό, 22 ψάρια και όλο το σπίτι είχε ζώα σε όλες τις μορφές, ξύλινα, μεταλλικά, ταριχευμένα, πλαστικά, γούνινα... παντού έβλεπες ζώα.

Πήγαμε οικογενειακώς για Χριστούγεννα στη Νορμανδία. Μείναμε σε ένα υπέροχο παλιό σπίτι σε συγκρότημα με πισίνα μέσα στο δάσος - είχε και δωμάτιο με home cinema.

Οι γονείς μου με δύο φίλους τους “φιλοξενήθηκαν” στη Φλωρεντία, σε ένα πολυτελές διαμέρισμα με θέα το Ponte Vecchio.

Εγώ έμεινα σε ένα πολύ ωραίο διαμέρισμα, στο κέντρο του Μπουένος Αϊρες, με roof garden με φοίνικες και μπαρ, και ο αδελφός μου στο Μαϊάμι σε penthouse, με θέα την Καραϊβική. Εκανα ένα ακόμη exchange στη Νέα Υόρκη για τη δουλειά μου (ήμουν υπεύθυνη για το Διεθνές Ελληνικό Θέατρο και μια μαραθώνια ανάγνωση της “Οδύσσειας”). Χρησιμοποιήσαμε το σπίτι σαν γραφείο, φιλοξένησα εκεί τους Ελληνες μουσικούς - πάντα σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες.

Με το home exchange, πέρα από τα αυτονόητα (έχεις δωρεάν διαμονή και ζεις σαν ντόπιος), ο “οικοδεσπότης” σου προτείνει εστιατόρια, βόλτες, άγνωστα σημεία, πληροφορίες ανεκτίμητης αξίας. Το ίδιο κάνουμε κι εμείς στη Φολέγανδρο - και όλοι μιλούν για την πιο ωραία εβδομάδα της ζωής τους…

Οταν μπαίνεις σε αυτήν τη διαδικασία, πρέπει να ξεπεράσεις την καψυποψία, να καταλάβεις ότι είναι “mi casa, su casa”. Οπως θα φερθείς στο σπίτι του, έτσι θα φροντίσει και ο άλλος το δικό σου. Χρειάζεται, όμως, οργάνωση. Λαμβάνουμε 10 emails την εβδομάδα, κυρίως από Γαλλία, Αμερική, Αυστραλία, Καναδά - έχει τεράστια ζήτηση η Ελλάδα.

Τώρα έχουμε δύο σπίτια στο Home Exchange. Το πρώτο είναι πολύ απλό, χωρίς Ιντερνετ, τηλεόραση, θέρμανση. Αυτό προσφέρεις: την εμπειρία να ζήσουν σαν χωριάτες στην Ανω Μερά Φολεγάνδρου. Αυτό ονειρεύονται οι ξένοι: το άσπρο-μπλε της Ελλάδας, με την πέτρα, την ελιά… Είναι τρομερή ευκαιρία προβολής της χώρας, με τρόπο άμεσο, δημιουργικό, εξωστρεφή.

Σκεφτόμαστε με τη μαμά μου να γράψουμε βιβλίο. Εχουμε πολύ ωραίες ιστορίες, γεννιούνται καταστάσεις που δεν περιμένεις, ειδικά όταν γνωρίζεις τους ανθρώπους. Σε μερικές ανταλλαγές μπορεί να προκύψουν φιλίες ζωής. Διαφορετικά είναι σαν ξενοδοχείο - μόνο που δεν πληρώνεις. Για την ώρα, είναι ένα δώρο που δεν έχουμε ακόμη εκτιμήσει».

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΖΗΤΗΣΗ»

William Heinzer / Διευθυντής Home Exchange Europe

Πώς αποφασίσατε να ανοίξετε ελληνικό site τώρα;

Αν μπείτε στο www.homeexchange.com, θα διαπιστώσετε ότι 1.466 μέλη του αναζητούν σπίτι στην Ελλάδα για ανταλλαγή. Σήμερα έχουμε μόλις 51 μέλη στην Ελλάδα. Η διαφορά ζήτησης και προσφοράς είναι τεράστια. Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε οπωσδήποτε να λανσάρουμε μια ιστοσελίδα. Θέλουμε να προσφέρουμε στους Ελληνες τον πιο ελκυστικό, εναλλακτικό τρόπο να ταξιδεύει κανείς.

Πώς θα περιγράφατε το Home Exchange σε κάποιον που δεν έχει ιδέα περί τίνος πρόκειται;

«Νιώστε σαν στο σπίτι σας, οπουδήποτε στον κόσμο». Το «σπίτι» μεταφράζεται σε διαμέρισμα ή βίλα. Τα μέλη πληρώνουν για τη μετακίνησή τους, και ύστερα δεν κοστίζει παραπάνω απ’ ό,τι αν έμεναν σπίτι τους. Μπορείτε να το αποκαλέσετε «κοινωνικό ταξίδι». Χωρίς χρήματα, εκτός τουριστικών θερέτρων. Τα μέλη μας ζουν πραγματικά σαν ντόπιοι, παίρνοντας πληροφορίες από τον «συνεταίρο» της ανταλλαγής. Και εκείνος σίγουρα δεν παίρνει προμήθεια 10% αν προτείνει το αγαπημένο του εστιατόριο. Οπότε, όλα έχουν να κάνουν με φιλία και εμπιστοσύνη.

Και όσον αφορά τον ανταγωνισμό; Γιατί να επιλέξει κανείς το Home Exchange;

Είναι, χωρίς αμφιβολία, το πρώτο διεθνές δίκτυο. Εχουμε 16 ιστοσελίδες σε 16 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και κινεζική. Εχουμε 40.000 καταχωρίσεις. Δείτε τους ανταγωνιστές μας. Το www.homeforexchange.com αναφέρει 13.439 καταχωρίσεις. Το homelink προτείνει 12.000 - 16.000 ανταλλαγές σπιτιών από 69 χώρες. Οπότε, δίνουμε στα μέλη μας τρεις φορές περισσότερες ευκαιρίες, σε περισσότερες χώρες.

Πώς θα προωθήσετε την Ελλάδα στο εξωτερικό; Ποιο θα ήταν το πιο επιτυχημένο σλόγκαν σήμερα;

«Ακούσατε για την κρίση στην Ελλάδα; Πηγαίνετε εκεί, συναντήστε ανθρώπους, ανταλλάξτε σπίτια. Θα αλλάξετε εντύπωση. Δεν υπάρχει κρίση στη φιλοξενία, τη φιλία, το τοπίο».

Ποιοι λαοί είναι οι πιο ενθουσιώδεις με την ανταλλαγή σπιτιών και ποιοι παραμένουν καχύποπτοι;

Οι πρωταθλητές σε διεθνές επίπεδο είναι οι Δανοί. 1.041 προσφορές σήμερα on-line στη Δανία για 5,5 εκατ. κατοίκους. Οι Γάλλοι έρχονται δεύτεροι, με 6.488 στη λίστα σήμερα για 62 εκατ. κατοίκους και η χώρα που έρχεται πρώτη στις λίστες είναι η Αμερική, με 11.599. Οι μόνες χώρες που «αντιστέκονται» ακόμη είναι αυτές που δεν γνωρίζουν για εμάς. Ή χώρες που δεν είναι δημοφιλείς στους τουρίστες.

7 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ

1/Κάνω εγγραφή στο site πληρώνοντας συνδρομή: 35,40 ευρώ η ετήσια, 17,85 η τρίμηνη.

2/Συμπληρώνω ερωτηματολόγιο σχετικά με το σπίτι μου, τους κανόνες και τις ανέσεις που έχει, αν έχει (π.χ. WiFi, πλυντήριο πιάτων, home cinema, αν επιτρέπεται το κάπνισμα ή κατοικίδιο…). Οπως επίσης για το πόσα άτομα είμαστε στο exchange, αν υπάρχουν παιδιά, και αν ναι, ποια είναι η ηλικία τους, αν περιλαμβάνω αυτοκίνητο ή μηχανή στην ανταλλαγή και, αν ναι, τι μάρκα και πόσα κυβικά κ.λπ...

3/Καταχωρίζω ωραίες φωτογραφίες του σπιτιού μου και το περιγράφω όσο καλύτερα μπορώ, τονίζοντας τα προτερήματα της τοποθεσίας. Μπορώ να ανεβάσω και βίντεο στο ΥouΤube.

4/«Συστήνομαι» με λίγες λέξεις: επάγγελμα, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ., ώστε ο άλλος να αποκτήσει μια πρώτη εικόνα για μένα.

5/Σημειώνω προορισμούς που με ενδιαφέρουν, τις ημερομηνίες που είναι διαθέσιμο το σπίτι μου, αν είναι διαθέσιμο για μη ταυτόχρονη ανταλλαγή, καθώς και αν θέλω να λαμβάνω προσωπική ενημέρωση για προσφορές κατοικιών.

6/Ξεκινάω την αναζήτηση στέλνοντας email στα μέλη που με ενδιαφέρουν ή περιμένω να μου έρθουν προτάσεις απ’ όλον τον κόσμο, αν βέβαια έχω επιλέξει να είμαι «ανοιχτός» σε όλους τους προορισμούς.

7/Οταν δεχτώ την πρώτη πρόταση, αν δεν με ενδιαφέρει ο προορισμός και δεν θέλω να φανεί το email μου, το site προστατεύει τα προσωπικά μου δεδομένα και έτσι απαντώ μέσω του site με μια έτοιμη εφαρμογή. Αν, πάλι, ο προορισμός με ενδιαφέρει και θέλω να ξεκινήσω διάλογο, απαντώ απευθείας στο μέλος αυτό, μέσω του email μου.

ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ;

Οι υπεύθυνοι του Hοme Exchange διαβεβαιώνουν ότι σε 19 χρόνια λειτουργίας δεν έχει αναφερθεί κλοπή ή βανδαλισμός. Πάντως, «είναι συνετό να αφαιρέσετε τα αντικείμενα πραγματικά μεγάλης αξίας και κοσμήματα». Επίσης, δίνουν έμφαση στην περίοδο ανταλλαγής email αλλά και στην προσωπική γνωριμία με τον έτερο ανταλλαγέα: έτσι παύει να είναι άγνωστος - και σε κάθε περίπτωση, το ένστικτο είναι ο καλύτερος σύμβουλος. «Σκεφτείτε την ανταλλαγή σαν ένα είδος “ραντεβού μέσω Διαδικτύου”, όμως για το σπίτι σας. Δεν θα βγαίνατε ραντεβού εάν δεν νιώθατε μια σύνδεση, και το ίδιο συμβαίνει αντίστοιχα για την ανταλλαγή σπιτιού». Ρωτήστε για το σπίτι και την περιοχή, σιγουρευτείτε ότι θα δείτε φωτογραφίες, ζητήστε από προηγούμενους που έχουν ανταλλάξει σπίτι, με το σπίτι που ενδιαφέρεστε, για συστάσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ