Ο στρατός των ΗΠΑ αποφάσισε να "κηδέψει" το ρομπότ-μουλάρι του επειδή έκανε πολύ θόρυβο

Σε ηλικία μόλις πέντε ετών, το πιστό ρομπότ "εκτελέστηκε" από τα αφεντικά του. 

Το Σώμα Πεζοναυτών αποφάσισε ότι το σύστημα LSR της Google, περισσότερο γνωστό ως ρομποτικό μουλάρι, είναι υπερβολικά θορυβώδες για αποστολές στο μέτωπο.

Το μηχανικό υποζύγιο, ένα ακέφαλο τετράποδο που υπακούει σε φωνητικές εντολές και νοήματα, ήταν προϊόν συνεργασίας ανάμεσα την ερευνητική υπηρεσία του Πενταγώνου, γνωστή ως DARPA, και την εταιρεία Boston Dynamics που εξαγοράστηκε από τη Google το 2013.

Το LSR μπορούσε να καλπάζει για 24 ώρες συνεχόμενα, ακολουθώντας μόνο του τις ομάδες περιπολίας σε αποστολές των 30 χιλιομέτρων, και να μεταφέρει φορτία 200 κιλών σε ανώμαλο και δύσβατο έδαφος. Το συνολικό κόστος ανάπτυξήςτου έφρασε τα 42 εκατ. δολάρια. Με τα χρήματα αυτά δημιουργήθηκε και ένα μικρότερο ρομπότ, ο Spot, το οποίο είχε τη δυνατότητα μεταφοράς φορτίου 20 κιλών. 

Η μεγάλη στιγμή για το μεταλλικό τετράποδο ήρθε το καλοκαίρι του 2014, όταν συμμετείχε στον «Δακτύλιο του Ειρηνικού», μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις του αμερικανικού στρατού. Η άσκηση κατέστησε εμφανή την αδυναμία της μηχανής. Οι πεζοναύτες «δυσκολεύτηκαν να δουν τις προοπτικές του λόγω των περιορισμών του ίδιου του ρομπότ. Ήταν ένα θορυβώδες ρομπότ που θα πρόδιδε τη θέση τους» είπε ο εκπρόσωπος Κάιλ Όλσον. 

Πηγή του θορύβου ήταν ο βενζινοκινητήρας του ρομποτικού μουλαριού, αρκετά ισχυρός για να κινεί το ογκώδες και βαρύ μηχάνημα.

Η θανάτωση του LSR και του Spot, πάντως, δεν σημαίνει ότι οι πεζοναύτες εγκαταλείπουν τα ρομπότ γενικά.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ