«Children without nightmares»: Το παραμύθι - κοινωνική πρωτοβουλία για μικρά προσφυγόπουλα που αξίζει τη στήριξη όλων

Μέση Ανατολή, ένας πόλεμος που δεν έχει σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια. Χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία, την Παλαιστίνη, την Υεμένη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν περνούν τα ευρωπαϊκά σύνορα κάθε μέρα. 

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. σχεδόν οι μισοί από τους πρόσφυγες παγκοσμίως είναι παιδιά ηλικίας 0-10 ετών. Όχι συνηθισμένα παιδιά. Παιδιά που έχουν βιώσει τον πόλεμο, το φόβο, την εγκατάλειψη. Παιδιά που έχουν επιβιώσει από σφαίρες, βόμβες, από τον ίδιο το θάνατο. Παιδιά που έχουν διασχίσει βουνά και θάλασσες για να βρεθούν στην Ευρώπη, για να βρουν την ειρήνη.

Το «Children without nightmares» είναι μια κοινωνική και διαπολιτισμική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει να βοηθήσει αυτά τα παιδιά να ονειρευτούν ξανά. Μέσα από ένα εικονογραφημένο παραμύθι χωρίς λόγια θέλει να φέρει πίσω στο πρόσωπο τους το χαμόγελο. Να διώξει μακριά τις στοιχειωμένες με φόβο και θάνατο σκέψεις τους και να τις αντικαταστήσει με άλλες γεμάτες ειρήνη, αγάπη και ελπίδα.

Εικαστικοί καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο θα επιμεληθούν την εικονογράφηση. Το πρώτο 16σέλιδο έντυπο έχει αναλάβει ο καλλιτέχνης και καθηγητής «Τέχνης και Τεχνολογίας» στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αλέξανδρος Ψυχούλης και η πρώτη διανομή προγραμματίζεται να γίνει σε ένα από τα νησιά που αντιμετωπίζουν καθημερινά προσφυγικό πρόβλημα γύρω στα Χριστούγεννα. Οι εικόνες θα έχουν ως στόχο να απαλύνουν τον πόνο και να υπενθυμίσουν στα παιδιά ότι η ζωή έχει και μια άλλη όψη απ’ αυτή που έχουν δει μέχρι τώρα. Να τα βοηθήσει να δημιουργήσουν ειρηνικές και γεμάτες θετικά συναισθήματα σκέψεις. Να ονειρεύονται και να ελπίζουν όπως αξίζει σε κάθε παιδική φαντασία.

Την διανομή του παραμυθιού θα αναλάβει η Bad Crowd και μαζί με μαθητές δημοτικών και γυμνασίου, παιδιών που είχαν την τύχη να μην έχουν ζήσει τον πόλεμο, θα μοιράσουν τις ειρηνικές εικόνες σε τόπους φιλοξενίας προσφύγων τόσο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Μάλτα, η Ιταλία και η Τουρκία. Η πρωτοβουλία θα έχει διάρκεια με σκοπό τα παιδιά να αναπτύξουν σχέσεις μεταξύ τους. Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο σε συνεννόηση με τοπικούς φορείς και την Bad Crowd θα αναλάβουν να συνεχίσουν το παραμύθι με δικές τους εικόνες και σκέψεις και να το μοιράσουν και στις υπόλοιπες χώρες μέχρι να έχουν όλα τα παιδιά το δικό τους μαγικό κόσμο να ονειρευτούν. Τα παιδιά είναι το μέλλον του κόσμου αλλά κανένας κόσμος δεν έχει μέλλον χωρίς ειρήνη.

*Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το «Children without nightmares» μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τη Bad Crowd μέσω της σελίδας της στο facebook ή στο email badcrowd@outlook.com

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ