Την πρώτη διαστημική σαλάτα θα φάνε οι αστροναύτες του ISS - Μαρούλια καλλιεργημένα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει διάφορα πειράματα καλλιέργειας φυτών, λαχανικών και φρούτων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Στόχος είναι η μελέτη της ανάπτυξης φυτών, λαχανικών και φρούτων στις διαστημικές συνθήκες και ειδικότερα σε αυτές τις μικροβαρύτητας.

Οι επιστήμονες θέλουν να διαπιστώσουν αν και τι είδους μεταβολές παρουσιάζονται σε λαχανικά και φρούτα όσον αφορά το μέγεθος, την εμφάνιση, την θρεπτικότητα και την γεύση τους όταν καλλιεργούνται σε μη γήινες συνθήκες. Η ανάπτυξη λαχανικών, φρούτων και άλλων τροφών σε εξωγήινες συνθήκες είναι ευνοήτως κρίσιμες στην προσπάθεια μακράς παραμονής του ανθρώπου στο Διάστημα ή στην προσπάθεια αποίκησης άλλων πλανητών.

Ενα από τα λαχανικά που καλλιεργούνται αυτή την εποχή στον ISS είναι μια ποικιλία κόκκινου μαρουλιού (romaine). Οπως ανακοίνωσε η NASA την Δευτέρα 10 Αυγούστου οι αστροναύτες του ISS θα συνοδέψουν το γεύμα τους με αυτό το κόκκινο μαρούλι.

Οι αστροναύτες θα κόψουν από το θερμοκήπιο του Σταθμού λίγα φύλλα του μαρουλιού, θα τα καθαρίσουν με μαντιλάκια αποστειρωμένα με κιτρικό οξύ και θα τα φάνε. Aν όλα πάνε καλά (δεν εμφανισθεί κάποια παρενέργεια) οι αστροναύτες θα καταναλώσουν τις μισές ποσότητες των μαρουλιών που έχουν καλλιεργήσει και οι υπόλοιπες θα επιστρέψουν στη Γη για ανάλυση.

Πηγή: www.rt.com

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ