«Ημέρες Γαστρονομίας» στο Μουσείο Μπενάκη 24-26 Μαΐου-Ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον Ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό-Μην το χάσετε

Με πλήρη τίτλο "Ημέρες Γαστρονομίας - Ονομασία Προέλευσης Ελληνική", διοργανώνεται στο Μουσείο Μπενάκη, Κτίριο Πειραιώς 138,  ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με έμπνευση τον ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό και την απήχησή του διεθνώς.



Οι  "Ημέρες" αυτές, όπως γράφει το diakopes.gr, αποτελούν μια συλλογική προσπάθεια με βασικό στόχο να συνευρεθούν  σε έναν κοινό τόπο όλα τα διαφορετικά στοιχεία που συγκροτούν τον ετερογενή καμβά της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας, όπως οι παραγωγοί, οι δημιουργοί - chefs, οι φορείς, οι κοινότητες, οι έλληνες και ξένοι επισκέπτες, οι γευσιγνώστες, οι δημοσιογράφοι, οι επιχειρηματίες, οι σχεδιαστές πολιτιικής κ.α.
Και αυτή η συνεύρεση αξίζει να ειδωθεί ως ένα ιδιαίτερο πολιτισμικό γεγονός, αλλά και ως ένα όχημα για την πολιτιστική και οικονομική αναγέννηση του τόπου.

Ενδεικτικά, το δια-θεματικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:
-Αντιπροσωπευτική έκθεση προϊόντων από επιλεγμένους έλληνες παραγωγούς.
-Προγράμματα γευσιγνωσίας και μαγειρικής από δημοφιλείς chefs.
-Εκδηλώσεις για την ανάδειξη των ελληνικών ποτών με βραβευμένους mixologists.
-Θεματικά αφιερώματα με άξονα τη σχέση γαστρονομίας, αρχιτεκτονικής, τουρισμού και πολιτισμού.
-Δράσεις υποστήριξης πρωτοβουλιών και μύησης στην ιδιαίτερη τοπική φυσιογνωμία περιοχών όπως η Λήμνος, που φέτος αποτελεί το τιμώμενο Γαστρονομικό Προορισμό. Ανταλλαγής ιδεών, προώθησης συνεργασιών και δικτύωσης κ.α.
-Ειδική εκδήλωση για εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, ξένων φορέων, κρατών και δημοσιογραφικών δικτύων, το πρωί της Κυριακής 26 Μαΐου, με τη συμμετοχή της επίτροπου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Μαρίας Δαμανάκη.
-Παρουσιάσεις και ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με καλές πρακτικές αγροτικής παραγωγής, αξιοποίησης νέων τεχνολογιών, εξαγωγών κ.α.



Οι «Ημέρες Γαστρονομίας - Ονομασία Προέλευσης Ελληνική» στο πλαίσιο αυτό και χάρη στο δια-θεματικό πρόγραμμα των εκδηλώσεών τους -που φιλοξενούνται στους χώρους του αίθριου, του αμφιθέατρου και του φουαγιέ του Μουσείου Μπενάκη-  παρέχουν πολλαπλές δυνατότητες ανάδειξης νέων δημιουργών, πρωτοβουλιών, προϊόντων, ιδεών και καλών πρακτικών.

Επιπλέον, καθώς τα τελευταία χρόνια συνυφαίνεται η ανάδυση ενός νέου κινήματος σκέψης και δράσης με σημείο αναφοράς τη γαστρονομία, βασική στόχευση αποτελεί η δημιουργία ενός ετήσιου θεσμού για τον ελληνικό πολιτισμό των γεύσεων, με επίκεντρο τα πιο αντιπροσωπευτικά θέματα του ελληνικού γαστρονομικού γίγνεσθαι. Η διοργάνωση μιας υψηλών προδιαγραφών πολιτιστικής εμπειρίας με «ονομασία προέλευσης ελληνική», η οποία απευθύνεται για πρώτη φορά και στους ξένους επισκέπτες της Αθήνας, γι’ αυτό και στρατηγικά επιλέχθηκε ως μήνας διεξαγωγής ο Μάιος, μήνας έναρξης της αιχμής της τουριστικής επισκεψιμότητας στη χώρα μας.

Μια διαφορετική για τα ελληνικά δεδομένα προσέγγιση

Για πρώτη φορά επιχειρείται με στοχευμένο και συστηματικό τρόπο η παρουσίαση της ιδιαίτερης πολιτισμικής και πολιτιστικής διάστασης της γαστρονομίας. Γι’ αυτό και με άξονα την ανάδειξη της βαθιάς και διαλεκτικής σχέσης της γαστρονομίας με τον πολιτισμό αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς χώρους της Ελλάδας. Για τον ίδιο λόγο η πρώτη χρονιά είναι αφιερωμένη στην Αρχιτεκτονική, εξετάζοντας την ουσιαστική και αλληλένδετη σχέση της με τη Γαστρονομία.
Αλλωστε, η επιλογή του ιδεογράμματος αναπαράστασης του κριθαριού της β’ γραμμικής γραφής (17ο αιώνα π.Χ.). ως λογότυπου των «Ημερών Γαστρονομίας - Ονομασία Προέλευσης Ελληνική» αποτελεί χαρακτηριστική και συμβολική επιλογή. Η επιλογή του εικαστικού που κοσμεί την κεντρική αφίσα της διοργάνωσης (κεντρική φωτογραφία), επίσης, αποτυπώνει ένα συμβολισμό, συνοψίζοντας την ταυτότητα του εγχειρήματος, καθώς οι σπόροι της ζωής ρίχνονται στη γη κατά παρόμοιο τρόπο με την πρώτη ύλη στη μαγειρική.

Οι «Ημέρες Γαστρονομίας - Ονομασία Προέλευσης Ελληνική», διοργανώνονται από την Reason to (φορέα προώθησης πρωτοβουλιών κοινωνικής ευθύνης- σε συνεργασία με τη Food Concepts -διακεκριμένη ομάδα ειδικών στη διεθνή προώθηση και προβολή ελληνικών προϊόντων γαστρονομίας), το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και με την ευγενική υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη.

Χώρος διεξαγωγής: Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138.
Ημέρες λειτουργίας: Παρασκευή 24/5, Σάββατο 25/5, Κυριακή 26/5/2013.
Ώρες λειτουργίας διοργάνωσης: 10 π.μ. - 11μ.μ.
Γενική είσοδος: 10 ευρώ (παιδιά κάτω των 12 ετών δωρεάν).
Προπώληση: www.viva.gr
Για όλες τις επιμέρους εκδηλώσεις της διοργάνωσης (εκπαιδευτικά εργαστήρια, γευσιγνωσίες, γευστικές δοκιμές κλπ.) δεν υπάρχει καμία επιπλέον χρέωση πέρα από αυτή της γενικής εισόδου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ