Επανάσταση στην επιστήμη: Τεστ όσφρησης φανερώνει ενδείξεις αυτισμού σε παιδιά

Η όσφρηση μπορεί να παράσχει σημαντικές ενδείξεις για την ύπαρξη αυτισμού στα παιδιά, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Ισραήλ.

Ένα τεστ που θα εξετάζει το πώς μυρίζουν τα παιδιά και πώς αντιμετωπίζουν τις διάφορες ευχάριστες ή δυσάρεστες μυρωδιές μπορεί να αναπτυχθεί βάσει της διαπίστωσης αυτής ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα τα πρώτα σημάδια της διαταραχής.

Όπως είναι φυσικό, έχουμε την τάση να απολαμβάνουμε για περισσότερη ώρα τη μεθυστική μυρωδιά των λουλουδιών αλλά αντιθέτως να αποστρέφουμε γρήγορα τη μύτη μας όταν εντοπίζει τη μυρωδιά του ξινισμένου γάλακτος. Στα παιδιά με αυτισμό όμως δεν παρατηρείται αυτή η διαφοροποίηση.

Αυτό υπέδειξαν οι δοκιμές που πραγματοποίησαν οι ερευνητές σε 36 μικρά παιδιά, δημοσιεύοντας τα ευρήματά τους στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC, η Βρετανική Εταιρεία για τον Αυτισμό (ΝAS) υποστηρίζει ότι η όσφρηση μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον «εργαλείο» στη διαγνωστική φαρέτρα των ειδικών όταν αναζητούν τα πρώτα σημάδια του αυτισμού.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ