Το 16% των Ελλήνων έχει δυσκοιλιότητα - 10η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την δυσκοιλιότητα

Σύγχρονες μελέτες δείχνουν πως η δυσκοιλιότητα ταλαιπωρεί 15% του πληθυσμού στο δυτικό κόσμο, ενώ εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες και στους ηλικιωμένους.

Σύγχρονες μελέτες δείχνουν πως η δυσκοιλιότητα ταλαιπωρεί 15% του πληθυσμού στο δυτικό κόσμο, ενώ εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες και στους ηλικιωμένους.



Στην Ελλάδα, 16% του πληθυσμού αναφέρει δυσκοιλιότητα, η οποία αποδόθηκε πρωτίστως σε κακές διατροφικές συνήθειες και δευτερευόντως στο στρες και την απουσία φυσικής δραστηριότητας, ποσοστό που αυξάνει σε 20% μια φορά στο παρελθόν, σύμφωνα με μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ). Το ανησυχητικό είναι ότι, σύμφωνα με τη μελέτη, μόνο το 47% των πασχόντων στον ελληνικό πληθυσμό έχει συμβουλευθεί γιατρό, ενώ το 29% των υπολοίπων δεν έχει συμβουλευθεί κανένα ειδικό. Το 20% των πασχόντων δήλωσε πως δεν είχε λάβει κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση της ενοχλητικής αυτής διαταραχής, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων βρέθηκε να εφαρμόζει κυρίως αλλαγές στη διατροφή ή/και να καταφεύγει στη χρήση καθαρτικών ή άλλων παραδοσιακών προϊόντων.

Στον πληθυσμό υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με το τι ορίζουμε ως δυσκοιλιότητα και εάν η δυσκοιλιότητα αφορά τη συχνότητα των κενώσεων ή τη δυσκολία στην κένωση. Δυσκοιλιότητα θεωρείται η συχνότητα κενώσεων μικρότερη από 3 την εβδομάδα ή η ανάγκη για σημαντικά αυξημένη εφαρμογή πίεσης ώστε να επιτευχθεί η αφόδευση.



Ανησυχητικά σημεία και συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν και να αναζητήσουμε τη συμβουλή ειδικού γαστρεντερολόγου είναι τα εξής

■ Ανεξήγητη απώλεια βάρους

■ Νυκτερινός πόνος

■ Αίμα στα κόπρανα

■ Πρόσφατη αλλαγή στις εντερικές συνήθειες

■ Άλγος πρωκτού κατά την αφόδευση

■ Ηλικία > 50 ετών

■ Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου

■ Ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου

■ Ευρήματα στην φυσική εξέταση

■ Αναιμία, Λευκοκυττάρωση, αυξημένη ΤΚΕ

■ Αυξημένο ασβέστιο

■ Αυξημένη ΤSH

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης δυσκοιλιότητας, εξαιρουμένων των ασθενειών, διακρίνονται σε τροποποιήσιμους και μη τροποποιήσιμους. Μεταξύ των μη τροποποιήσιμων παραγόντων συγκαταλέγονται η ηλικία και η εμμηνόπαυση για τις γυναίκες, ενώ στους τροποποιήσιμους παράγοντες περιλαμβάνονται η σωματική αδράνεια, η ελλιπής κατανάλωση νερού και υγρών (αφυδάτωση), η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, η αλλαγή φυσικού περιβάλλοντος (ταξίδια), το στρες, η λήψη ορισμένων φαρμάκων και η χαμηλή ενεργειακή πρόσληψη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ