Δύο γυναίκες θέτουν υποψηφιότητα για την προεδρία του Ιράν - Eίναι όμως νόμιμο σε μία χώρα που κρύβει τις γυναίκες;‏

Την πρόθεσή τους να θέσουν υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις 14 Ιουνίου, ανακοίνωσαν δύο Ιρανές.

Την πρόθεσή τους να θέσουν υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις 14 Ιουνίου, ανακοίνωσαν δύο Ιρανές.


Η Ραζί Ομιντβάρ

Πρόκειται για δύο 45χρονες γυναίκες, τη Ραζί Ομιντβάρ και τη Σοράγια Μαλεκζαντέ, καθηγήτρια πανεπιστημίου, που δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι προτεραιότητά τους είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού που έχει φτάσει σε αστρονομικά επίπεδα.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν το Σύνταγμα και ο εκλογικός νόμος δίνει στις γυναίκες το δικαίωμα να διεκδικήσουν την προεδρία της χώρας, όπως αναφέρει το In.gr.

Σύμφωνα με τους νόμους, ο καθένας δικαιούται να θέσει υποψηφιότητα εφόσον θεωρείται «ρεζάλ» -αραβικός όρος που χρησιμοποιείται για διακεκριμένους άνδρες και άτομα υψηλής κοινωνικής θέσης.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές συζητήσεις σχετικά με το αν ο όρος «ρεζάλ» θα μπορούσε να αφορά και γυναίκες.

Κατά τη διάρκεια των 34 ετών από την ισλαμική επανάσταση, καμία γυναίκα δεν έχει διεκδικήσει επισήμως το προεδρικό αξίωμα και ως εκ τούτου οι συζητήσεις δεν έχουν αποδώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Σχεδόν το ήμισυ των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές του 2009 –πάνω από 46 εκατομμύρια- ήταν γυναίκες, όπως αναμένεται να είναι και εφέτος.

Η προθεσμία των υποψηφίων για εγγραφή θα είναι ανοικτή έως το Σάββατο. Τουλάχιστον 110 άτομα έχουν θέσει υποψηφιότητα, ενώ ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δεν μπορεί, βάσει νόμου, να εκτίσει και τρίτη θητεία.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ