Πως η G8 έγινε G7 εξορίζοντας τον Πούτιν - Η Ελλάδα πρώτο πιάτο στο μενού του Πύργου Ελμάου

Το ζήτημα του αποκλεισμού της Ρωσίας από την (πρώην) G8 λόγω Ουκρανίας δίνει στη Γερμανία τον τόνο της προετοιμασίας της συνάντησης της G7 στη Βαυαρία -μαζί με τις «καθιερωμένες» διαδηλώσεις. 

Η Μέρκελ υπερασπίζεται το σχήμα, λέγοντας ότι η επιστροφή της Ρωσίας «είναι προς το παρόν αδιανόητη» αλλά υπογραμμίζει τη σημασία συνεργασίας με τη Μόσχα -ενώ ο γερμανός ΥΠΕΞ ρίχνει βάρος στο δεύτερο, τονίζοντας πως η Ρωσία είναι απαραίτητη για τη λύση των μεγάλων ζητημάτων. Ο δε Σρέντερ, «γνωστός φίλος» του Πούτιν, επικρίνει τον ρωσικό αποκλεισμό.

Το απόγευμα της Κυριακής θα ξεκινήσουν οι συσκέψεις εργασίας στον πύργο του Ελμάου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 στις Αλπεις, αποκομμένο από τον κόσμο και προστατευόμενο από χιλιάδες αστυνομικούς.

Εσωτερικό δωματίου του πύργου

Ο πύργος

Η σύνοδος των ηγετών των πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου θα είναι η τρίτη που διεξάγεται χωρίς τον Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τον αποκλεισμό του από το σχήμα της Ομάδας των 8 έπειτα από την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο 2014.

Η απουσία του επικρίθηκε από πολλές προσωπικότητες, ανάμεσά τους και ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, με το επιχείρημα ότι οι συνομιλίες χάνουν την ουσία τους χωρίς τη συμμετοχή ενός σημαντικού παράγοντα των μεγάλων διεθνών θεμάτων.

Η Αγγελα Μέρκελ θεωρεί ωστόσο τον αποκλεισμό αυτόν αναπόφευτκο, καθώς η Ομάδα των 7 αποτελεί ένα κλαμπ χωρών που μοιράζονται «κοινές αξίες». 

«Οσο η Ρωσία δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο, η επιστροφή στην Ομάδα των 8 είναι προς το παρόν αδιανόητη» δήλωσε η Μέρκελ.

Η Ουκρανία και ο άμεσος κίνδυνος αναζωπύρωσης των συγκρούσεων, η ισλαμική τρομοκρατία από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Αφρική, ο ρόλος του Ιράν και ο φάκελλος του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης είναι τα βασικά θέματα της συνόδου κορυφής που προβάλλει η γερμανική προεδρία.

Κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, τη Δευτέρα, η σύνοδος θα υποδεχθεί τον πρωθυπυοργό του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι και πέντε αφρικανούς ηγέτες, ανάμεσά τους τον πρόεδρο της Τυνησίας Μπάτζι Καΐντ Εσέμπσι και τον νιγηριανό ομόλογό του Μουχαμάντου Μπουχάρι.

Στο Βερολίνο εξηγούν ότι θα εξετασθεί το είδος της βοήθειας που οι χώρες της Ομάδας των 7 μπορούν να χορηγήσουν στις χώρες αυτές, περιλαμβανομένης της αναπτυξιακής βοήθειας. Για τον λόγο αυτόν, στις συνομιλίες θα συμμετέχουν οι πρόεδροι των μεγάλων διεθνών οργανισμών, του ΟΗΕ, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΟΣΑ...

Στο χείλος της στάσης πληρωμών και απειλούμενη, σύμφωνα με ορισμένους, με έξοδο από την ευρωζώνη, η Ελλάδα θα είναι επίσης ένα αναπόφευκτο θέμα των συνομιλιών της συνόδου κορυφής. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, η Αγγελα Μέρκελ, η γενική διεθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, αναμένεται να έχουν συνομιλίες για την ελληνική υπόθεση. Οι Αμερικανοί πιέζουν για μία ταχεία διευθέτηση του προβλήματος ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της , με στόχο την αποφυγή μίας νέας κρίσης για την παγκόσμια οικονομία. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα συμμετέχουν επίσης στις συνομιλίες.

Η Αγγελα Μέρκελ θέλει απαραιτήτως να δώσει μία κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση σε αυτή τη σύνοδο κορυφής και, σύμφωνα με πηγές της γερμανικής καγκελαρίας, η επονομαζόμενη πλέον «καγκελάριος του κλίματος», η πρόοδος στον τομέα αυτόν αποτελεί «απόλυτη προτεραιότητα», έξι μήνες πριν από την διάσκεψη του Παρισιού (COP21), με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τον περιορισμό κατά 2 βαθμούς της θερμοκρασίας σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Μεταξύ των υπολοίπων θεμάτων, οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στις μεγάλες οικονομικές περιοχές του κόσμου, κυρίως η σύμβαση ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ , καθώς και η εισαγωγή κοινωνικών και περιβαλλοντικών ρυθμίσεων. Κατά τη σύνοδο θα συζητηθούν επίσης μεγάλα θέματα υγείας, όπως η αντίσταση στα αντιβιοτικά ή ο αγώνας κατά των τροπικών ασθενειών, αλλά και η πείνα στον κόσμο, η ρύπανση των ωκεανών και η θέση των γυναικών.

*Mε πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ