Vintage Story: Όταν η διάσημη Ελληνοκαναδέζα Τερέζα Στράτα έλαμψε σε «Μποέμ» και «Τραβιάτα»

Τη διάσημη Ελληνοκαναδέζα υψίφωνο Τερέζα Στράτας, η οποία διέγραψε σπουδαία καριέρα στην όπερα από το 1958, τιμά η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται την Πέμπτη, στο θέατρο «Ολύμπια», με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας του Καναδά, της Οπερας του Καναδά και του Σωματείου Φίλων της Μετροπόλιταν Οπερας της Νέας Υόρκης. Δύο σπουδαίες και διεθνώς διακεκριμένες υψίφωνοι, με εμφανίσεις στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου, η Αλεξία Βουλγαρίδου και η Μυρτώ Παπαθανασίου, θα ερμηνεύσουν τις άριες που σημαδεύτηκαν από τη Στράτας. Μαζί τους ο Καναδός τενόρος Αντρου Χάτζι, στο πλαίσιο της πρώτης συνεργασίας της ΕΛΣ με την Οπερα του Καναδά. Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης.

Η Τερέζα Στράτας -κατά κόσμον Αναστασία Στρατάκη- πρωταγωνίστησε σε 385 παραστάσεις στη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης, ερμηνεύοντας 41 διαφορετικούς ρόλους μέσα στην 36χρονη σταδιοδρομία της, παράλληλα με τις εμφανίσεις της στα μεγαλύτερα Λυρικά θέατρα του κόσμου (Λονδίνο, Μιλάνο, Βιέννη, Βερολίνο, Παρίσι, Σάλτζμπουργκ, Αγία Πετρούπολη, Σαν Φρανσίσκο κ.ά.).

Οι κριτικοί την αποθέωσαν, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που την περιέγραψαν ως την «ιδανική Μιμή» στην «Μποέμ» και την «απόλυτη Βιολέτα» στην «Τραβιάτα». Οι συνεργασίες της με τα «ιερά τέρατα της όπερας» χρειάζονται σελίδες για να αναφερθούν. Δεν ήταν λίγες οι φορές που συνεργάστηκε με τον Λουτσιάνο Παβαρότι, τον Πλάθιντο Ντομίνγκο, καθώς και τον διάσημο Γάλλο συνθέτη και αρχιμουσικό Πιερ Μπουλέζ, υπό τη διεύθυνση του οποίου άλλωστε ερμήνευσε τη «Λούλου» του Αλαν Μπεργκ στην όπερα του Παρισιού το 1981. Η ηχογράφηση που ακολούθησε της χάρισε το ένα από τα δύο βραβεία Γκράμι της καριέρας της. Το δεύτερο ήρθε το 1984 με την «Τραβιάτα» στη Μετροπόλιταν, υπό τη διεύθυνση του Τζέιμς Λιβάιν.
Η Τερέζα Στράτας έγραψε τη δική της, λαμπρή ιστορία στον χώρο της όπερας (πάνω με τον Πλάθιντο Ντομίνγκο στη σκηνή της Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης)

Όλη η συνέχεια εδώ - Έθνος

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ