Κάννες:Το μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, κέρδισε ο Γ. Λάνθιμος - Στον Jacques Audiard ο Χρυσός Φοίνικας

Σπουδαία διάκριση για τον Έλληνα σκηνοθέτη στο 68ο φεστιβάλ των Καννών. Ο "Αστακός" έλαβε το ειδικό Βραβείο της Επιτροπής

 

Το σενάριο του "Αστακού" συνυπογράφει ο Λάνθιμος με τον μόνιμο συνεργάτη του, Ευθύμη Φιλίππου με τον οποίο έγραψε τον "Κυνόδοντα" και τις "Αλπεις".

Ο Λάνθιμος ευχαρίστησε την επιτροπή και τον Τιερί Φρεμό, τον Ευθύμη Φιλίππου "χωρίς τον οποίο δε θα μπορούσε να κάνει την ταινία", τους συμπαραγωγούς του απ' όλον τον κόσμο, τους ηθοποιούς του που του επέτρεψαν να τους μεταφέρει στην ιστορία του και κατάλαβαν το όραμά του, όπως αναφέρει το Flix.gr που καλύπτει ζωντανά την τελετή απονομής των φετινών βραβείων.

H ταινία του, ο "Αστακός" έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 68ου Φεστιβάλ.

Πρόκειται για μια συμπαραγωγή Ιρλανδίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ολλανδίας.

Σενάριο:

Η ιστορία λαμβάνει χώρα σε ένα κοντινό μέλλον όπου οι άνθρωποι που μένουν μόνοι, είτε επειδή χωρίζουν είτε επειδή πεθαίνει ο σύντροφός τους, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο.

Εκεί είναι υποχρεωμένοι - σε διάστημα 45 ημερών- να βρουν κάποιον με τον οποίο ταιριάζουν και να γίνουν ζευγάρι.

Αν δεν τα καταφέρουν μετατρέπονται σε κάποιο ζώο της επιλογής τους. Ένας άντρας, μεταφέρεται στο Ξενοδοχείο, και απελπισμένος κάποια στιγμή δραπετεύει στο Δάσος όπου ζουν οι Μοναχικοί. Εκεί ερωτεύεται μια γυναίκα, πράγμα το οποίο είναι ενάντια στους κανόνες των Μοναχικών.

Παίζουν οι:

Colin Farrell, Rachel Weisz, Jessica Barden, Olivia Colman, Ashley Jensen, Ariane Labed, Aγγελική Παπούλια, John C. Reilly, Léa Seydoux, Michael Smiley, Ben Whishaw

"Εύγε στον Γιώργο Λάνθιμο" από τον αναπληρωτή υπουργό πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη

Μόλις πληροφορήθηκε την είδηση της βράβευσης του Γιώργου Λάνθιμου στο 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Πριν από λίγες μέρες είχαμε τη χαρά και την τιμή να χειροκροτήσουμε μαζί με όλο τον κινηματογραφικό κόσμο της Ευρώπης τον Κώστα Γαβρά, που τιμήθηκε από το Φεστιβάλ των Καννών. Σήμερα χειροκροτούμε ακόμα έναν διεθνή Έλληνα σκηνοθέτη, της νέας γενιάς, που απέσπασε ένα από τα σημαντικότερα βραβεία του φετινού φεστιβάλ. Εύγε στον Γιώργο Λάνθιμο! Είναι πολύ ωραίο για να είναι τυχαίο: Στο πρόσωπο του Γιώργου Λάνθιμου χαιρετίζουμε έναν προικισμένο καλλιτέχνη με σύγχρονη και προπάντων προσωπική δημιουργική γραφή, ο οποίος άνοιξε τα φτερά του στην Ελλάδα και ήδη πετάει στον κόσμο.Η χώρα μας είναι παρούσα στην Ευρώπη του πολιτισμού, στην πιο αυθεντική, στην ανθρωπιστική εκδοχή της Ευρώπης. Το Υπουργείο Πολιτισμού, με τη νέα διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και με κάθε άλλο θεσμικό μέσο θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τον κινηματογράφο και τους δημιουργούς του".

Ο Χρυσός Φοίνικας στην ταινία Dheepan του Ζακ Οντιάρ

Ο Χρυσός Φοίνικας του κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών 2015 απονεμήθηκε σήμερα στον γάλλο σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ για την ταινία του "Dheepan" η οποία παρακολουθεί τη διαδρομή στη Γαλλία προσφύγων από τη Σρι Λάνκα οι οποίοι ξεφεύγουν από τον πόλεμο, αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι με τη βία σε ένα προάστιο του Παρισιού.

Με το δεύτερο βραβείο, το Μεγάλο Βραβείο (Grand Prix), τιμήθηκε ο ούγγρος σκηνοθέτη Λάζλο Νέμες για την ταινία "Son of Saul" ( Ο γιός του Σαούλ), ενώ η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου "The Lobster" (Αστακός) ήρθε τρίτη, όπως γράψαμε παραπάνω, κερδίζοντας το βραβείο της Επιτροπής.

"Το να παίρνω ένα βραβείο από τους αδελφούς Κοέν είναι κάτι αρκετά εξαιρετικό", "σκέφτομαι τον πατέρα μου", δήλωσε πολύ συγκινημένος ο Ζακ Οντιάρ κατά την απονομή του βραβείου. Οι αμερικανοί σκηνοθέτες Τζόελ και Ίθαν Κοέν ήταν οι πρόεδροι του φετινού φεστιβάλ. "Ευχαριστώ τον Μίχαελ Χάνεκε (σ.σ.: τον αυστριακό σκηνοθέτη) επειδή δεν γύρισε φέτος ταινία", αστειεύτηκε.

Η ταινία του Λάζλο Νέμες "Ο γιός του Σαούλ" αφηγείται την καθημερινότητα ενός μέλους των Ζόντερκομάντος, των εβραίων που είχαν εξαναγκαστεί να συνεργασθούν για την Τελική Λύση.

"Το θέμα στοιχειώνει ακόμη την ήπειρο αυτή", σχολίασε ο σκηνοθέτης παραλαμβάνοντας το βραβείο του.

Το βραβείο σκηνοθεσίας κέρδισε ο Ταϊβανέζος Χου Χσιάο-Χσιέν για την ταινία "The Assassin" που αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας εκδικητή στην Κίνα του 9ου αιώνα.

Ο Γάλλος Βενσάν Λεντόν κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για την ταινία "La Loi du Marche" (Ο νόμος της αγοράς), στην οποία υποδύεται έναν άνδρα ο οποίος χάνει τη δουλειά του και υποχρεώνεται να πιάσει δουλειά σ' ένα σουπερ μάρκετ.

"Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που κερδίζω βραβείο", είπε ο Λεντόν. "Το αφιερώνω σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που θεωρούνται ότι δεν ανταποκρίνονται στις περιστάσεις και έχουν λίγο εγκαταλειφθεί ως πολίτες".
Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας μοιράσθηκαν οι Ρούνεϊ Μάρα και Εμανουέλ Μπερκό

Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας του κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών 2015 μοιράσθηκαν οι Ρούνεϊ Μάρα για την ταινία "Carol" και Εμανουέλ Μπερκό για την ταινία "Mon Roi" (Ο βασιλιάς μου).

Τον Χρυσό Φοίνικα για μικρού μήκους ταινίες κέρδισε η ταινία "Waves ‘98" του λιβανέζου σκηνοθέτη Ελί Νταγκέρ. Πρόκειται για μια 15λεπτη ταινία κινουμένων σχεδίων που αφηγείται τις περιπλανήσεις του Όμαρ σε ένα απομονωμένο προάστιο της Βηρυτού.

Το βραβείο Χρυσή Κάμερα δόθηκε στον Κολομβιανό Σεζάρ Αουγκούστο Ασεβέδο για την ταινία "La Tierra y la sombra”, που είναι αφιερωμένη στη ζωή των κολομβιανών χωρικών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ