Vintage story: Όταν γάζωσαν με 187 σφαίρες τη Ford του ερωτευμένου ζεύγους εγκληματιών Μπόνι & Κλάιντ

Πριν από 82 χρόνια σε έναν μικρό δρόμο κοντά στο Γκρίσλαντ, στις 22 Μαΐου, στις 9.15 το πρωί, τέσσερις αστυνομικοί από το Τέξας και δύο από τη Λουιζιάνα καταφέρνουν να παγιδεύσουν το αυτοκίνητο των δύο πιο διάσημων εγκληματιών της εποχής: του Κλάιντ Μπάροου και της Μπόνι Πάρκερ.

Η ενέδρα δεν στόχευε στη σύλληψη αλλά στην εκτέλεσή τους. Οι αστυνομικοί γαζώνουν τη Φορντ του ζευγαριού που δεν πρόλαβε να ανταποδώσει τα πυρά (τα όπλα τους βρίσκονταν στο πορτ μπαγκάζ). Η Φορντ έγινε κόσκινο από τις 187 σφαίρες που έριξαν συνολικά οι αστυνομικοί, με επικεφαλής τον ρέιντζερ Φρανκ Α. Χάμερ. Τα χρόνια των ληστειών, των μικροκλοπών και των δολοφονιών έπαιρναν τέλος, όπως και ο μύθος της ασύλληπτης συμμορίας.

Από την ημέρα αυτή και κατόπιν άρχιζε ένας άλλος μύθος που συνέχιζε τον προηγούμενο: του ρομαντικού ζεύγους, των αδίστακτων εγκληματιών, των ικανότατων και πανέξυπνων ληστών. Λίγοι ήξεραν εντούτοις ποιοι ήταν πραγματικά ο Κλάιντ και η Μπόνι, και εξίσου λίγοι όσοι έδωσαν σημασία στο γεγονός πως, όταν σκοτώθηκαν, η μεν Μπόνι ήταν 24, ο δε Κλάιντ 25 ετών. 

Το ζεύγος λίγο πριν το τραγικό τέλος τους

Ο Τζεφ Γκεν αξιοποίησε όλα τα ως τώρα διαθέσιμα ντοκουμέντα αλλά και όσα του διέθεσαν τα επιζώντα μέλη των οικογενειών της Μπόνι και του Κλάιντ (οι πηγές που παραθέτει καλύπτουν 55 σελίδες του βιβλίου). Από αυτά προκύπτει ότι η θρυλούμενη «υπεροπλία» του διαβόητου ζευγαριού ήταν μύθος. Οτι δεν είχαν μεγαλόπνοα σχέδια, γι΄ αυτό και προτιμούσαν να ληστεύουν μικρές τράπεζες.

Οτι ζούσαν μια μίζερη ζωή, ότι έμεναν στο ύπαιθρο και πλένονταν στα ρυάκια, ότι ποτέ δεν είχαν πολλά χρήματα και πως συχνά ήταν αναγκασμένοι να ληστεύουν βενζινάδικα και παντοπωλεία, ακόμη και αυτόματα μηχανήματα που πουλούσαν τσίχλες προκειμένου να εξασφαλίσουν τον επιούσιο. Δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς ότι πολλές φορές διέφυγαν από τις ενέδρες των αστυνομικών τρέχοντας, με τις σφαίρες να σφυρίζουν γύρω τους, είτε γιατί το αυτοκίνητό τους είχε πάθει βλάβη είτε συχνά γιατί έμεναν από βενζίνη.

Μια φορά μάλιστα διέφυγαν πάνω σε μουλάρια. Τον μύθο της Μπόνι και του Κλάιντ τον δημιούργησαν οι εφημερίδες της εποχής με τους πηχυαίους τίτλους, τα διάφορα έντυπα της δεκάρας που πουλούσαν ιστορίες με διαβόητους και ρομαντικούς εγκληματίες και οι φωτογραφίες που έστελναν τα πρακτορεία στον Τύπο όπου παρουσίαζαν τη μικροσκοπική Μπόνι να καπνίζει πούρο.

Γι΄ αυτό η Μπόνι έμοιαζε να ανησυχεί περισσότερο για τη δημόσια εικόνα της από όσο για τις δολοφονίες με τις οποίες βαρύνονταν η συμμορία που στα δύο χρόνια της δράσης της σκότωσε έντεκα ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους εννέα αστυνομικούς. Μολονότι η δράση τους χρονολογείται από το 1930, τον πρώτο αστυνομικό τον σκότωσαν το 1932. Ηταν ένας βοηθός σερίφη σε κάποια πόλη της Οκλαχόμα, όπου τους συνέλαβαν να πίνουν αλκοολούχα ποτά παράνομα (ήταν η εποχή της ποτοαπαγόρευσης). 

Φωτό ντοκουμέντο την ώρα που οι αστυνομικοί μετά απο 187 σφαίρες άνοιγαν την Ford με τα δύο πτώματα των ερωτευμένων εγκληματιών μέσα 

Ο Μύθος 

Μετά την εκτέλεση του ζευγαριού αυτοί που φύλαγαν τα σώματα της Μπόνι και του Κλάιντ επέτρεψαν σε διάφορους να κόψουν κομμάτια από τα ματωμένα μαλλιά της Μπόνι καθώς και από τα ρούχα της και να τα πουλήσουν σαν σουβενίρ. Αλλοι προσπαθούσαν να αποκτήσουν κάλυκες από σφαίρες που έπεσαν, κομμάτια από τα θρυμματισμένα τζάμια του αυτοκινήτου, ακόμη και κομμάτια από τα μέλη τους (ένα αφτί, ένα δάχτυλο). Σε ανάμνηση της ενέδρας και του θανάτου των ρομαντικών εραστών στο Γκίνσλαντ της Λουιζιάνας κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα ένα Φεστιβάλ Μπόνι και Κλάιντ.

Ποιά ηταν η Μπόνι Πάρκερ 

Η Μπόνι Πάρκερ,το δεύτερο από τα τρία παιδιά του Τσαρλς και της Κράουζε Πάρκερ,γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1910 στην πόλη Ροουένα του Τέξας.Ηταν τεσσάρων ετών όταν έχασε τον πατέρα της και η μητέρα της μετακόμισε στο Ντάλας όπου η οικογένεια ζούσε σε συνθήκες έσχατης ένδειας.Στο σχολείο ήταν η πρώτη μαθήτρια με ιδιαίτερες επιδόσεις στην έκθεση.Το κορίτσι εκείνο,με ύψος μόλις 1,50 μ.και βάρος 41 κιλά,ήταν εξαίρετο στην απαγγελία και μάλιστα έβγαζε λόγους σε παρουσιάσεις πολιτικών της επαρχίας, μια Σίρλεϊ Τεμπλ του Μεσοπολέμου, θα λέγαμε. Εγραφε, επιπλέον,ποιήματα.Παντρεύτηκε στα 16 της αλλά ο γάμος κράτησε μόνο τρία χρόνια. 

Το 1930, στο σπίτι μιας φίλης της η Μπόνι συνάντησε τον Κλάιντ. Ο τελευταίος πέρασε τυχαία από εκεί,την ώρα που η Μπόνι ετοίμαζε στην κουζίνα ζεστή σοκολάτα.Ηταν,καθώς λένε,έρωτας με την πρώτη ματιά.Από εκεί και πέρα τον ακολούθησε παντού και μοιράστηκε τη σύντομη υπόλοιπη ζωή της μαζί του.Εξακολουθούσε να γράφει ψευτοσυναισθηματικά ποιήματα,που τα έστελνε στις εφημερίδες,όπου προσπαθούσε να δώσει μια αύρα ηρωισμού στη δράση της συμμορίας Μπάροου.Το γνωστότερο από αυτά είναι η Μπαλάντα της Μπόνι και του Κλάιντ, από έναν στίχο της οποίας ( Some day they΄ll go down together ) αντλεί τον τίτλο για το βιβλίο του ο Τζεφ Γκεν. 

Ο Κλαίντ Μπάροου παιδί φτωχών αγροτων με αλλα 6 αδέλφια 

Ο Κλάιντ Μπάροου,παιδί φτωχών αγροτών,γεννήθηκε το 1909 στο Ελις του Τέξας. Ηταν το πέμπτο από τα επτά παιδιά της οικογένειας.
Στα 16 του συνελήφθη,για πρώτη φορά,γιατί το έβαλε στα πόδια όταν ένας αστυνομικός προσπάθησε να τον σταματήσει επειδή δεν είχε επιστρέψει ένα αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει.Τη δεύτερη φορά τον συνέλαβαν μαζί με τον αδελφό του Μάρβιν (ή Μπακ) Μπάροου επειδή,σύμφωνα με την κατηγορία,έκλεψαν γαλοπούλες. Στη συνέχεια και ως το 1930,παρά τις διάφορες δουλειές που έκανε,συνέχισε τις μικροκλοπές και τις ληστείες παντοπωλείων και βενζινάδικων.Οταν σύστησε τη Συμμορία Μπάροου ήταν αποφασισμένος να εκδικηθεί για τα όσα πέρασε στις φυλακές του Τέξας όπου έχασε και τρία δάχτυλα από το ένα του πόδι.

Η περίφημη ταινία του Αρθουρ Πεν 

Ολοι πιστεύαμε ως σήμερα ότι γνωρίζαμε την ιστορία της Μπόνι και του Κλάιντ της Συμμορίας Μπάροου που το 1967 την έκανε πασίγνωστη σε όλο τον κόσμο το Χόλιγουντ με την ταινία του Αρθουρ Πεν, όπου πρωταγωνιστούσαν τα δύο μεγάλα αστέρια της εποχής, η Φέι Νταναγουέι και ο Γουόρεν Μπίτι. Η εικόνα της εκτυφλωτικής ξανθιάς και του ακαταμάχητου γκάνγκστερ που αστράφτει μέσα στο κοστούμι και στο ατσαλάκωτο μπορσαλίνο του παραμένει ανέγγιχτη σχεδόν στη μνήμη όσων είδαν την ταινία. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ