116. 027 χιλ. δηλαδή 3 φορές τον πλανήτη έκαναν όσοι πήγαν με ποδήλατο στη δουλειά - 41... λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα αν είχαν πάει με το αυτοκίνητο τους!

H φετινή καμπάνια «Με ποδήλατο στη δουλειά» (www.biketowork.gr) που θα αναδείξει αυτόν που θα πάει περισσότερες φορές στη δουλειά του με ποδήλατο, ξεκινάει στις 15 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 14 Ιουνίου. Σημειώστε λοιπόν την ημερομηνία και δηλώστε συμμετοχή. Αν δεν πηγαίνετε με ποδήλατο στη δουλειά σας είναι μία καλή ευκαιρία για να το ξεκινήσετε.

H φετινή καμπάνια «Με ποδήλατο στη δουλειά» (www.biketowork.gr) που θα αναδείξει αυτόν που θα πάει περισσότερες φορές στη δουλειά του με ποδήλατο, ξεκινάει στις 15 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 14 Ιουνίου.
Σημειώστε λοιπόν την ημερομηνία και δηλώστε συμμετοχή. Αν δεν πηγαίνετε με ποδήλατο στη δουλειά σας είναι μία καλή ευκαιρία για να το ξεκινήσετε.

Η καμπάνια διοργανώνεται για τρίτη χρονιά από τους «ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ», αυτή τη φορά σε συνεργασία με το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για έναν φιλικό διαγωνισμό, όπως τονίζουν οι διοργανωτές, που στόχο έχει να παροτρύνει τους εργαζόμενους να αρχίσουν να πηγαίνουν στη δουλειά με το ποδήλατο, να προβάλλει τα πλεονεκτήματα της μετακίνησης με ποδήλατο στους εργοδότες αλλά και να προβάλει τους εργοδότες που προωθούν το ποδήλατο.

«Στόχος είναι όπως και τις προηγούμενες χρονιές η προώθηση του ποδηλάτου σαν καθημερινό μέσο μετακίνησης. Είναι ευκαιρία να μάθουν για την καμπάνια κάποιοι εργοδότες, αναφέρει το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ. Μπορεί έτσι να ενθαρρυνθούν και να δημιουργήσουν υποδομές, π.χ. πάρκινγκ για το ποδήλατο. Κάποιες ήδη το έκαναν μετά την καμπάνια» λέει ο Αλέξανδρος Αθανασόπουλος, ένας από τους υπεύθυνους της καμπάνιας και ποδηλάτης. «Και βέβαια στόχος είναι παρακινήσουμε και τους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν το ποδήλατο» προσθέτει.

Το μεγάλο ζητούμενο πάντως, σημειώνει, είναι να μάθουν την καμπάνια μεγάλοι οργανισμοί. «Υπουργεία, νοσοκομεία που έχουν πολλούς εργαζόμενους έτσι ώστε να προωθηθεί ευρύτερα η χρήση ποδηλάτου για μετακίνηση στη δουλειά».

Η συμμετοχή: Είναι απλή. Μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα της καμπάνιας www.biketowork.gr και να εγγραφείτε είτε ως ομάδα μίας εταιρείας είτε ως μεμονωμένος ποδηλάτης. Κάθε ομάδα καταχωρεί τα χιλιόμετρα και τις διαδρομές που κάνει από το σπίτι στη δουλειά και πίσω, όσο διαρκεί η καμπάνια. Η ομάδα με τις περισσότερες διαδρομές κερδίζει.

Το βραβείο: Δεν είναι χρηματικό· ούτως ή άλλως στόχος είναι η προώθηση του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης. Αν το δείτε πάντως σαν παιχνίδι, όπως παροτρύνουν οι διοργανωτές, σίγουρα θα διασκεδάσετε. Ωστόσο, αρκετές εταιρείες ανεξάρτητα από τη διοργάνωση δίνουν κάποιο δώρο (κάποιες φορές ένα ποδήλατο) στον εργαζόμενο που θα διανύσει τα περισσότερα χιλιόμετρα.

Επιπλέον, η καμπάνια είναι ευκαιρία για τους εργοδότες να διαφημίσουν το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης στη δουλειά, αν βέβαια τους ενδιαφέρει να αυξηθούν οι εργαζόμενοι που μετακινούνται με ποδήλατο. Όσο περισσότεροι μετακινούνται με ποδήλατο, τόσο πιο ασφαλής και άνετη γίνεται η ποδηλατική μετακίνηση

Τι έγινε πέρυσι
Οι ποδηλάτες που έκαναν πέρυσι πετάλι στην καμπάνια έφτασαν τους 776 (χωρισμένοι σε 252 ομάδες) και οι εταιρείες και οι οργανισμοί που συμμετείχαν ήταν 137. Τα χιλιόμετρα που έκαναν ποδηλατώντας οι συμμετέχοντες ήταν 116.027. Όσα θα χρειάζονταν δηλαδή για να γίνει περίπου τρεις φορές ο γύρος του πλανήτη! Η περίμετρος του πλανήτη στο ύψος του ισημερινού είναι 40.075 χλμ.

Ενδιαφέροντα είναι και τα υπόλοιπα στατιστικά που κρατούν οι «ΠΟΔΗΛΑΤισσες» και έχουν να κάνουν με τα οφέλη στο περιβάλλον από τη χρήση ποδηλάτου. Στη διάρκεια του διαγωνισμού οι συμμετέχοντες δεν κάψανε 11.603 λίτρα βενζίνης και έτσι δεν εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα 26.930 κιλά διοξειδίου του άνθρακα.

Σημειώνεται ότι το 2011 συμμετείχαν στην καμπάνια 357 σε 64 ομάδες. Σχεδόν οι μισοί σε σύγκριση με πέρυσι. Πράγμα που σημαίνει ότι κάθε χρόνο τουλάχιστον στον διαγωνισμό η μετακίνηση με ποδήλατο στη δουλειά αυξάνεται.

Περσινός νικητής ήταν η ΣΤΑΣΥ.ΑΕ. (εταιρεία «Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε). Μάλιστα η εταιρεία επιβραβεύοντας την οικολογική μετακίνηση, προσέφερε ως έπαθλο ένα σπαστό ποδήλατο στον εργαζόμενο με τα περισσότερα διανυθέντα χιλιόμετρα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ