Όχι μία, όχι 2 αλλά 20 θεατρικές πρεμιέρες έρχονται δυνατές & φρέσκες μετά το Πάσχα: Σημειώστε & καλή διασκέδαση!

Η θεατρική σεζόν επιμηκύνεται και αρκετές παραστάσεις θα κάνουν πρεμιέρα μετά το Πάσχα.

Ο Νίκος Καραθάνος καταπιάνεται με το αριστούργημα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, τον τσεχοφικό Βυσσινόκηπο και προσεγγίζει το έργο ως «αιρετική κωμωδία μέσα σε ένα υπέροχο δράμα». Εκτός από τη σκηνοθεσία θα συμπράξει επί σκηνής με τους Θανάση Αλευρά, Λένα Κιτσοπούλου, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννη Κότσιφα, Αναστασία Κονίδη, Χρήστο Λούλη, Γιώργο Μπινιάρη, Άγγελο Παπαδημητρίου, Δάφνη Πατακιά, Μιχάλη Σαράντη, Έλενα Τοπαλίδου, Άγγελο Τριανταφύλλου, Λυδία Φωτοπούλου και Γαλήνη Χατζηπασχάλη. Στη Στέγη από τις 22 Απριλίου. 

H Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Ακις Βλουτής και η Αγλαϊα Παππά θα συναντηθούν στη σκηνή του Από Μηχανής από τις 22 Απριλίου στο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Στροχάιμ» που θα ανέβει σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. 

 

Το έργο του Ελβετού συγγραφέα Φρίντριχ Ντίρενματ «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» που γράφτηκε το 1955 και αποτελεί από από τα πιο σημαντικά του 20ού αιώνα θα ανέβει στο θέατρο Βρετάνια από την Παρασκευή 17 Απριλίου σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν και πρωταγωνιστές τους: Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Δημήτρη Πιατά, Υβόννη Μαλτέζου και Αιμιλία Υψηλάντη.
Το έργο βάζει στο μικροσκόπιο την Ευρώπη και ασκεί αυστηρή κριτική στις κοινωνικοπολιτικές της αξίες. 

Το μνημειώδες μυθιστόρημα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι Αδερφοί Καραμάζoφ ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της Νατάσας Τριανταφύλλη, διασκευή του Διονύση Καψάλη και πρωτότυπη μουσική της Μόνικα στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης από την Τρίτη 14 Απριλίου. 

Εικόνες, πρόσωπα, σχέσεις, ατμόσφαιρες, ήχοι που συνδυάζουν τις πιο ασυμβίβαστες αντιφάσεις. Που αποκαλύπτουν «τον καραμαζοφικό άνθρωπο» που όλοι κρύβουμε μέσα μας, ικανό να κινείται και να βλέπει, ταυτόχρονα ψηλά τον κόσμο των ιδανικών και κάτω τον κόσμο της πτώσης και των πολυαίμακτων παθών του. Τον άνθρωπο που αγωνίζεται να βρει την αγάπη. 
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Aντίνοος Αλμπάνης, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Μελέτης Ηλίας, Λένα Παπαληγούρα, Βασιλική Τρουφάκου, Αινείας Τσαμάτης. 

H Άντζελα Μπρούσκου επανέρχεται με νέο παράσταση βασισμένη στο «Τρελό Αίμα» του Παντελή Πρεβελάκη. Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Διαμαντής Καραναστάσης, Παρθενόπη Μπουζούρη, Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Γιάννης Χαριτοδιπλωμένος.
Στο Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου) στην Πλάκα από την Πέμπτη 23 Απριλίου.

O Δημήτρης Φοινίτσης έρχεται στα θεατρικά δρώμενα με το νέο έργο «BELLEΛEN - Η (αιώνια) τραγωδία της Ελένης» όπου υπογράφει εκτός από το κείμενο και τη σκηνοθεσία. Ο λόγος για την ωραία Ελένη που στο παρόν έργο δεν είναι κυνηγημένη από τον Πάρι αλλά του χρηματοπιστωτικού συστήματος και καταφεύγει σε ευημερούσες οικονομίες της Δύσης προσφέροντας επί χρήμασι την -ακόμη σφύζουσα από ηδονή- σάρκα της. Πρόκειται για ένα μονόλογο που αποκαθιστά τη μυθολογική αλήθεια, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τον Ευριπίδη. 
Η ερμηνεία και η χορογραφία είναι της Φένιας Αποστόλου. Ακούγονται οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνα Τάκαλου - Αφροδίτη, Γιώργος Παπαγεωργίου - Πάρις, Μηνάς Χατζησάββας - Διόσκουροι
Το έργο ανεβαίνει από το Χοροθέατρο Λυδία Λίθος και την Εταιρεία Θεάτρου Συν - Επί και θα κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 20 Απριλίου στο Από Μηχανής. 

Το πρωτότυπο έργο «O Θάνατος και ο Αγρότης» που γράφτηκε το 1400 μ.Χ. και μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Αντώνη Πέρη, θα ανέβει για πρώτη φορά στην Ελλάδα -σε θεατρική διασκευή του Johannes von Tepl- με πρωταγωνιστές τον Αλέκο Συσσοβίτη και τη Ρούλα Πατεράκη η οποία υπογράφει τη σκηνοθεσία, αλλά και τη διασκευή και τη δραματουργία του έργου βασισμένη στη μετάφραση. 
Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο προαναγεννησιακό κείμενο που πραγματεύεται τη βαθιά αντιπαλότητα ανθρώπου και θανάτου με λυρισμό, ακρίβεια και χιούμορ. Η αντιπαλότητα αυτή που διαφαίνεται και καταγράφεται με διάφορους τρόπους στην Τέχνη, διαπερνά και αφήνει το αποτύπωμα της στον Έρωτα.

Την Πέγκυ Σταθακοπούλου και τον Αργύρη Αγγέλου σκηνοθετεί ο Νίκος Καραγέωργος στο ανατρεπτικό και βαθιά ανθρώπινο αλλά και ταυτόχρονα πολιτικό έργο του Philip Ridley, Vincent River. Ποια θέση θα πάρουν οι ήρωες; Ποια θέση θα πάρουμε εμείς; Από τις 24 Απριλίου στο Θέατρο Αθηνών και για τριάντα μόνο παραστάσεις. 

Ο Νίκος Μουτσινάς δίνει ραντεβού με τη Μαρία Σολωμού στη σκηνή του Θεάτρου Γκλόρια από την Τετάρτη 15 Απριλίου με την ερωτική κωμωδία “Ο Kύριος Παπαπαναγιωτοπουλάκης”. Το έργο επικεντρώνεται στη σχέση ενός ζευγαριού και το "μενού" περιλαμβάνει καυγάδες, σεξ αλλά και πολλή αγάπη... Αραγε δύο τόσο αντίθετοι χαρακτήρες θα τα καταφέρουν να γίνουν ζευγάρι; 

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 25 χρόνων του, το χοροθέατρο Οκτάνα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Ρήγος επιστρέφει στο θέατρο Σημείο 22 χρόνια μετά για να παρουσιάσει την παράσταση "Ντυμένοι-γυμνοί" το οποίο θέτει το ερώτημα: το σώμα ως εργαλείο ομορφιάς ή ως μηχανή φθοράς «κάλυψη» και «αποκάλυψη»; Στις 20, 21 & 27, 28 Απριλίου.

Tο νέο έργο του Θανάση Τριαρίδη με θέμα το Ολοκαύτωμα, «Zyklon ή το πεπρωμένο», παρουσιάζεται από 15 Απριλίου στο Θέατρο Αλκμήνη σε σκηνοθεσία του Γιάννη Παρασκευόπουλου. Ένα έργο, σύμφωνα με τον συγγραφέα του, «για τη μνήμη του ολέθρου του Ολοκαυτώματος, για την ανυπόφορη Ιστορία που εισβάλλει στο ανυπεράσπιστο παρόν των ανθρώπων». Στους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται η Ιωάννα Παγιατάκη και ο Κωνσταντίνος Γαβαλάς. Την πρωτότυπη μουσική συνθέτει ο Μάνος Μυλωνάκης, ενώ τη σκηνογραφία υπογράφει η Σοφία Παπαδοπούλου.

Ο Βιολιστής στη Στέγη ανεβαίνει στο Θέατρο Badminton -50 χρόνια μετά την πρεμιέρα του στη Νέα Υόρκη- με μια μεγάλη παραγωγή σε σκηνοθεσία του βραβευμένου αμερικανού σκηνοθέτη Rob Ruggiero. Στον κεντρικό ρόλο του Τεβιέ ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο οποίος μ’ αυτή την αφορμή, επιστρέφει σ’ έναν από τους πιο αγαπητούς ρόλους της πλούσιας διαδρομής του. 

Η παράσταση «Alexandros Iolas» του Χριστόφορου Αντωνιάδη -βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Σταθούλη "Αλέξανδρου Ιόλα: η ζωή μου"- επανέρχεται σε μια νέα εκδοχή στον Ειδικά Διαμορφωμένο Υπόγειο Χώρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης στις 22 Απριλίου και για πέντε μόνο ημέρες.
Εμφανίζονται οι: Χριστόφορος Αντωνιάδης (Αλέξανδρος Ιόλας), Χριστίνα Μυσίρη (Περσεφόνη Κουτσούδη, μητέρα του), Χριστιάνα Αντωνιάδου (Νίκη Στάϊφελ, αδελφή του), Χριστίνα Κανελάκη (Τέχνη). 

Η περσινή επιτυχημένη παράσταση «Οδός Πολυδούρη» της Ρούλας Γεωργακοπούλου, ένας μονόλογος για το δρόμο που «περπατούν» όλες οι γυναίκες του κόσμου, σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη με την Ιωάννα Παππά, επιστρέφει από τις 16 Απριλίου 2015 στο Θέατρο Θησείον, για 20 παραστάσεις. 

Το «Κοίτα Μέσα» αναφέρεται στην πολυπλοκότητα του ανθρώπινου χαρακτήρα και την αέναη διαδικασία αναζήτησης και γνώσης της ψυχής του… μέσω της τέχνης. Τρία μέρη που εκτυλίσσονται σε συνεχόμενο χρόνο και σε μία αδιάλειπτη χορευτική performance εν σκηνή θα παρουσιάσει η ομάδα σύγχρονου χορού Direct της Μαρίας Μιχαηλίδου στο Θέατρο Ροές το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Απριλίου.

Mε την κωμωδία του Μολιέρου «Ταρτούφος» συστήνεται η νεοσύστατη ομάδα «This Famous Tiny Circus theater group». Η μετάφραση και η δραματουργική επεξεργασία είναι του Ανδρέα Στάικου, η σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μάρκελλου και στη δραματουργική επεξεργασία μαζί με τον σκηνοθέτη συμπράττουν ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος και η Ελένη Στεργίου. 
Παίζουν: Ελένη Στεργίου, Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Βασίλης Ψυλλάς, Δέσποινα Φούντα, 
Ράνια Φουρλάνου, Χριστίνα Μαριάνου, Μάριος Ράμμος, Αιμίλιος Αλεξανδρής. 
Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου - Κεντρική Σκηνή από τις 18 Απριλίου. 

Επίσης στο παραπάνω θέατρο από τις 15 Απριλίου θα ανέβει το μονόπρακτο «Δεν έχω τίποτα» του διεθνούς φήμης Βρετανού συγγραφέα Έντουαρντ Μποντ το οποίο αναφέρεται, με πολύ χιούμορ, σε μια κοινωνία του μέλλοντος σαν κλεφτή ματιά στη νοητή συνέχεια της σημερινής κοινωνίας. Τα τρία πρόσωπα που πρωταγωνιστούν, ένα αντρόγυνο και ένα τρίτο που εισβάλλει και διαταράσσει τους κανόνες ερμηνεύουν η Άννα Ελεφάντη, ο Πάρις Θωμόπουλος και ο Βασίλης Κουκαλάνι. 

Tη «Σταχτοπούτα», το μοναδικό μπαλέτο που έγραψε ο Γιόχαν Στράους ο νεότερος, παρουσιάζει το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε χορογραφία Ρενάτο Τζανέλλα, στην Αίθουσα Α. Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από τις 24 Απριλίου και για έξι μόνο παραστάσεις.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή παραγωγή που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Κρατική Όπερα της Βιέννης, σε σκηνικά και κοστούμια του θρύλου της Γαλλικής μόδας Κριστιάν Λακρουά. Την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα διευθύνει ο Αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης. Τη χορογραφία ερμηνεύουν οι Α' Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το Corps de Ballet της ΕΛΣ. 

Θεατρική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Ζοζέ Σαραμάγκου «Ο Άνθρωπος Αντίγραφο» το οποίο για πολλούς θεωρείται το καλύτερο μυθιστόρημα της ωριμότητας του μεγάλου Νομπελίστα συγγραφέα. Σε μετάφραση Αθηνάς Ψυλλιά και θεατρική μεταφορά σκηνοθεσία της Παρασκευής Καλογεράκη με τους Μάξιμο Μουμούρη, Ντέπυ Μαλλιαρού, Παρασκευή Καλογεράκη, Αλεξάνδρα Διαμαντοπούλου και Δαυίδ Μαλτέζε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 16 Απριλίου. 

Η παράσταση «Σιρανό ντε Μπερζεράκ» με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την Τάνια Τρύπη στο ρόλο της Ρωξάνης -η οποία αντικατέστησε τη Σμαράγδα Καρύδη- επιστρέφει στη σκηνή του Πάνθεον από τις 17 Απριλίου για 15 παραστάσεις.

Πηγή: in.gr - Μαρία Παπουτσή

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ