Συναρπαζει 50 χρονια ο «Βιολιστής στη στέγη» - Τώρα με Βαλτινό, Λουιζίδου, Μπεγνή, Μιχάλη Μαρίνο στο Badminton

Ένα από τα πιο αγαπημένα μιούζικαλ όλων των εποχών, ο πολυβραβευμένος «Βιολιστής στη στέγη», γιορτάζει τη Χρυσή Επέτειο για τα 50 χρόνια από την πρεμιέρα του στη Νέα Υόρκη και ανεβαίνει σε μια μεγάλη νέα παραγωγή, σε σκηνοθεσία του βραβευμένου Αμερικανού σκηνοθέτη Rob Ruggiero, στο θέατρο Badminton, από τις 17 Απριλίου, και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, από τις 5 έως τις 14 Ιουνίου.

Με ρεκόρ και βραβεία

Ο «Βιολιστής στη στέγη» ήταν το πρώτο μιούζικαλ στην ιστορία του Broadway, που ξεπέρασε τις 3000 συνεχείς παραστάσεις, φτάνοντας στις 3.242, και ήταν για πολλά χρόνια το μακροβιότερο μιούζικαλ του Broadway.  Τη μουσική έχει συνθέσει ο Jerry Bock, τους στίχους ο Sheldon Harnick και το κείμενο ο Joseph Stein, το οποίο βασίστηκε σε ιστορίες του συγγραφέα Sholem Aleichem (1859 - 1916). Το μιούζικαλ απέσπασε 9 βραβεία «Tony» από 10 υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων της σκηνοθεσίας και της χορογραφίας του σπουδαίου Jerome Robbins. Το 1971, ο «Βιολιστής» έγινε ταινία, η οποία ήταν υποψήφια για 8 Όσκαρ, κερδίζοντας 3 από αυτά.


Μαρίνος, Τριανταφυλλίδου.
Η ιστορία του φιλόσοφου - γαλατά Τεβιέ, με τις πέντε κόρες, τη λαχτάρα για ζωή, την αγάπη για την οικογένεια και τους συγχωριανούς του, τον ξεριζωμό και τη μετανάστευση, την πίστη στις παραδόσεις και την αναπόφευκτη σύγκρουση ανάμεσα στην παράδοση και την αλλαγή, την πίστη και την πραγματικότητα, πλέκουν τον καμβά της ιστορίας του μιούζικαλ, με μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια των τελευταίων 50 χρόνων, όπως τα «If i were a rich man», «Sunrise, sunset», «Tradition» και «Matchmaker».

Προσαρμοσμένη στις μεγάλες δυνατότητες του Badminton

Το αγαπημένο μιούζικαλ έρχεται στο θέατρο Badminton λίγους μήνες μετά την πολύ επιτυχημένη παράσταση, που ανέβηκε το καλοκαίρι του 2014, σε έναν  πολύ σημαντικό στην ιστορία των μιούζικαλ  χώρο, το Goodspeed Opera, σε σκηνοθεσία του Rob Ruggiero, ενθουσιάζοντας τους θεατές και αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης επέλεξε να προσεγγίσει το κλασικό μιούζικαλ, δίνοντας έμφαση στο στοιχείο της οικογένειας και εστιάζοντας, κυρίως, στον ευαίσθητο και ανασφαλή χαρακτήρα του Τεβιέ και στις σχέσεις με τις κόρες του.


Σβιτάιλο, Σάττι.
Η παραγωγή αυτή ανεβαίνει στο Badminton, και πάλι σε δική του σκηνοθεσία, που βασίζεται στο πρόσφατο ανέβασμα στο Goodspeed, ωστόσο είναι δουλεμένη εκ νέου, προσαρμοσμένη στις μεγαλύτερες δυνατότητες που παρέχει η σκηνή του Badminton, και εκτελείται στα ελληνικά από έναν πολυπληθή θίασο. Τον ρόλο του Τεβιέ  ερμηνεύει ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο οποίος τον είχε ενσαρκώσει για πρώτη φορά, το 1997, στο θέατρο Αθήναιον, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Κώστα Τσιάνου, σε μια από τις πιο δημοφιλείς ελληνικές παραγωγές των τελευταίων 20 ετών. Ο καλλιτεχνικός και εισπρακτικός θρίαμβος ήταν τέτοιος, που η παράσταση επαναλήφθηκε το 2005, σε μια μεγάλη περιοδεία κι ένα κατάμεστο Ηρώδειο.

Γύρω από ένα αιώνιο δίλημμα

Ο «Βιολιστής στη στέγη» είναι μια συγκινητική, αστεία και βαθιά αισιόδοξη ιστορία γύρω από το αιώνιο δίλημμα μεταξύ παράδοσης και αλλαγής. Με αφετηρία το διήγημα «Οι κόρες του Τεβιέ» του συγγραφέα Sholem Aleichem, στο οποίο βασίζεται, το μιούζικαλ μάς μεταφέρει στη Ρωσία του 1905, στο χωριό Ανατέβκα, και αφηγείται την περιπέτεια του Τεβιέ, ενός φτωχού Εβραίου γαλατά, που ζει ευτυχισμένος, τηρώντας πιστά τις εβραϊκές παραδόσεις.


Η ήρεμη καθημερινότητά του διαταράσσεται, όταν η κόρη του αρνείται να τον υπακούσει, ζητώντας του να την αφήσει να παντρευτεί έναν φτωχό νέο, αντί για τον μεσήλικα χασάπη, τον οποίον εκείνος της προξενεύει. Επιπλέον, ο - δοκιμασμένος επί αιώνες - τρόπος ζωής τού γαλατά και των χωρικών απειλείται από τις ριζικές κοινωνικές αλλαγές και τους διωγμούς των Εβραίων στη Ρωσία.
Πλημμυρισμένη από χιούμορ και καλοσύνη, η ιστορία του «Βιολιστή» θέτει τα οικουμενικά ζητήματα της παράδοσης έναντι της αλλαγής, της πίστης έναντι της πραγματικότητας, της ελευθερίας έναντι της υποταγής. Το ταξίδι αυτογνωσίας του Τεβιέ, της οικογένειάς του και των χωρικών συνοδεύεται από πασίγνωστες και αγαπημένες μελωδίες και αξεπέραστες χορογραφίες που έχουν αφήσει εποχή, όπως ο απολαυστικός «Χορός των μπουκαλιών».

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Rob Ruggiero, απόδοση κειμένου: Πάνος Αμαραντίδης, απόδοση στίχων: Γεράσιμος Ευαγγελάτος, μουσική διδασκαλία - διεύθυνση ορχήστρας: Αλέξιος Πρίφτης, σκηνικά -  κοστούμια: Γιώργος Πάτσας, θεατρική προσαρμογή χορογραφίας: Curtis Schroeger, resident director - επιμέλεια χορογραφίας: Σοφία Σπυράτου, σχεδιασμός ήχου: Matt Grounds, σχεδιασμός φωτισμού: Ελευθερία Ντεκώ, παραγωγοί: Μιχάλης & Vanessa Αδάμ. Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Max Chucker, Γρηγόρης Βαλτινός, Ρένια Λουϊζίδου, Κώστας Βελέντζας, Στάθης Νικολαΐδης, Γιάννης Αναστασάκης, Δημήτρης Γαλάνης, Σωτήρης Τσόγκας, Στεφανία Χούγια, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Άννα - Μαρία Κόρνια, Δανάη Βασιλοπούλου, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Μαρίνα Σάττι, Στέλλα Γκίκα, Μιχάλης Μαρίνος, Γιώργος Χαλεπλής, Μέμος Μπεγνής, Ιβάν Σβιτάιλο, Μπάμπης Αλεξανδρόπουλος, Τάσος Κωστής, Μαρία Γράμψα, Ελένη Καρακάση, Βασίλης Λέμπερος, Λάμπρος Κτεναβός, Ζηνοβία Πουλή, Νώντας Δαμόπουλος, Μαριλού Κατσαφάδου, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Tadeu Liesenfeld, Πάνος Μαλικούρτης, Εύα Μιχελιδάκη, Γιώργος Πελαγίας, Γιάννης Στέφος, Πάνος Πολίτης.

Πληροφορίες
Θέατρο Badminton: Άλσος Στρατού - Γουδή, τηλ:. 210 8840600. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή: 19.30, Πέμπτη και Παρασκευή: 20.30, Σάββατο: 17.00 και 21.00.Τιμές εισιτηρίων: Α’ ζώνη: 45 ευρώ, Β’ ζώνη: 35 ευρώ, Γ’ ζώνη: 25 ευρώ, Δ’ ζώνη: 15 ευρώ και 10 ευρώ (σπουδαστικό). Προπώληση: τηλεφωνικά: 210 8840600, ηλεκτρονικά: abcd.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ